ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O Ντογιάκος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου – Η Νίκα πρόεδρος του ΣτΕ

Τον Ισίδωρο Ντογιάκο για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Ευαγγελία Νίκα για πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας επέλεξε διά περιφοράς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο μέχρι πρότινος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, που θεωρούνταν από πολλούς το φαβορί για τη συγκεκριμένη θέση, εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο το 1983 και προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός είναι γνωστός για τις δεκάδες υποθέσεις που έχει χειριστεί, μεταξύ των οποίων και αυτήν της παραπεμπτικής πρότασης για τη Χρυσή Αυγή. Στην εισαγγελική επετηρίδα είναι 8ος, ενώ στη διάσκεψη της Βουλής ήταν η πρώτη επιλογή. Θα παραμείνει στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έως το 2023, καθώς η θητεία του θα είναι μονοετής.
Η Ευαγγελία Νίκα, που κατείχε τη θέση του πρόεδρου του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα παραμείνει στη θέση του προέδρου του ΣτΕ για δύο έτη. Έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1957, έχει πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ευρωπαϊκού Δικαίου και μιλάει αγγλικά.
Επιλέχθηκε μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης του προέδρου του Δικαστηρίου Δημητρίου Σκαλτσούνη, ο οποίος υπηρέτησε με σοβαρότητα και ευδόκιμα την προεδρία του ανώτατου δικαστηρίου για έναν χρόνο. Η κυρία Νίκα διορίστηκε εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 18/2/1984, ενώ το 1986 προήχθη στον βαθμό του εισηγητή.
Στον βαθμό του παρέδρου του ΣτΕ προήχθη στις 2/8/91, ενώ στον βαθμό του Συμβούλου του ΣτΕ στις 7/10/2004. Στη διάσκεψη των προέδρων πριν από έναν χρόνο, όταν είχε επιλεχθεί ο Δημήτριος Σκαλτσούνης, η κυρία Νίκα ήταν δεύτερη σε ψήφους.

O Ντογιάκος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου – Η Νίκα πρόεδρος του ΣτΕ
To Top