MESSINIA PLUS

Ραμοβούνι Μεσσηνίας: Ο ανδριάντας του Θέοδωρου Κολοκοτρώνη στον τόπο της γέννησης του

H oμάδα up Stories με τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα, επισκέφτηκε πριν 8 περίπου μήνες το Ραμοβούνι, τον τόπο γέννησης του Θόδωρου Κολοκοτρώνη και παρουσιάζει το μνημείο και το εκκλησάκι από ψηλά. Η ομάδα των κινηματογραφιστών κάνει λόγο για “λαβωμένο” ανδριάντα καθώς στα πλάνα που ελήφθησαν πριν από 8 περίπου μήνες είναι εμφανή τα σημάδια οξείδωσης του ανδριάντα, ο οποίος είχε αφεθεί στο έλεος του χρόνου χωρίς καμία συντήρηση, ήδη από το 2007 οπότε και τοποθετήθηκε ο ανδριάντας έως πρόσφατα, που με παρέμβαση της νέας Δημοτικής Αρχής έγιναν εργασίες συντήρησης. Το βίντεο προκάλεσε την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Οιχαλίας που απαντά πως η εικόνα του μνημείου πια είναι διαφορετική, καθώς σήμερα έχει ήδη γίνει αποκατάσταση των φθορών,  που παρουσιάζονται στο βίντεο.

Η εικόνα του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη όπως την απαθανάτισε πριν 8 μήνες,  η ομάδα upStories, με εμφανή τα σημάδια οξείδωσης-Εικόνα που έχει αποτυπωθεί και από άλλους κινηματογραφιστές τα προηγούμενα χρόνια- Πλέον σήμερα, η φθορά του ανδριάντα έχει αποκατασταθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή Οιχαλίας, που δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφία του μνημείου σήμερα, 2021.

Η ανάρτηση της ομάδας UpStories

«Λαβωμένος» από την οξείδωση των μετάλλων αλλά και την αδιαφορία των υπευθύνων δείχνει ο εντυπωσιακός ανδριάντας του «Γέρου του Μοριά» στην ιδιαίτερη του πατρίδα, το Ραμοβούνι Μεσσηνίας σύμφωνα με την πρόσφατα καταγεγραμμένη εικόνα μας ( περίπου πριν από 8 μήνες). Όλα αυτά συμβαίνουν την χρονιά που η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση και το άγαλμα του γενναίου Αρχιστράτηγου της Ελληνικής επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη θα έπρεπε να μεταλαμπαδεύει την γενναιότητα των Ελλήνων στα πέρατα της Οικουμένης. Και όμως…

Η ιστορία του επιβλητικού ανδριάντα: Κοντά στο χωριό Μίλα του Δήμου Οιχαλίας, στην τοποθεσία Ραμοβούνι, υπάρχει μνημείο προς τιμήν του “Γέρου του Μοριά”, ενώ, σε κοντινή απόσταση, σώζεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο Κολοκοτρώνης» αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής, την ανέγερση έφιππου ανδριάντα του ήρωα της επανάστασης του ’21 στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας, τόπο γέννησής του.
Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έργο του διακεκριμένου γλύπτη Ευστάθιου Λεοντή, εγκαταστάθηκε στο βάθρο του, στις 16 Αυγούστου 2007.

Από τότε όπως αποκαλύπτει η εικόνα φαίνεται πως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για τη συντήρηση του αγάλματος το οποίο αφέθηκε στο έλεος του φθοροποιού χρόνου. Όπως φαίνεται από το βίντεο μας που γυρίστηκε πρόσφατα, εκτός της φθοράς του χρόνου και της οξείδωσης των μετάλλων, υπάρχουν στο μνημείο πολλές αποικίες σφηκών και άλλων εντόμων, που επιδεινώνουν την ήδη άθλια εικόνα του εν λόγω μνημείου.

Τα λόγια του Κολοκοτρώνη: Ο ίδιος μας αναφέρει “Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο”. Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές. Το 1780, ήταν 10 ετών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του. Στα 17 του έγινε οπλαρχηγός του Λεονταρίου και στα 20 του νυμφεύτηκε την κόρη του τοπικού προεστού Αικατερίνη Καρούσου. Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών από τους κατακτητές, κατόρθωσε να διασωθεί και να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον επικείμενο Αγώνα.

Σημείωση:
Η θλιβερή εικόνα του Ανδριάντα είναι από την πρόσφατη επίσκεψή μας στην περιοχή (περίπου πριν από 8 μήνες). Σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή στο σημείο έχουν γίνει εργασίες συντήρησης τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και στον ανδριάντα χωρίς όμως να διευκρινίζεται το ποτέ ακριβώς καθώς και το είδος των εργασιών (είδος συντήρησης και από ποιόν)”

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

“Σας γνωστοποιούμε ότι το βίντεο που έχει αρχικά αναρτηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο Ραμοβούνι Μεσσηνίας. Ο “λαβωμένος” ανδριάντας του Θέοδωρου Κολοκοτρώνη στον τόπο της γέννησης του. – YouTube, (https://www.youtube.com/watch?v=2k9ynn8f8hY) και έχει αναπαραχθεί από πολλά site, σας ενημερώνουμε ότι η λήψη του έχει πραγματοποιηθεί περίπου εννέα μήνες πίσω (2ο τριμήνου του 2020) και δεν αντικατροπτίζει την πραγματικότητα και την τωρινή κατάσταση του μνημείου του “Γέρου του Μοριά”.

Αυτή την εικόνα έχει σήμερα το μνημείο, δηλώνει η Δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτa Γεωργακοπούλου, επισημαίνοντας ότι “από την κατασκευή του αδριάντα (2007) και μετά κανένας άλλος φορέας και δημόσια αρχή δεν είχαν ασχοληθεί με το χώρο αυτό” 

Αυτή η Δημοτική Αρχή, έχει προβεί σε αντικατάσταση των μαρμάρων του μνημείου που είναι τοποθετημένος ο αδριάντας του ήρωα της επανάστασης του 1821 αλλά και σε άλλες ενέργειες όπως καθαρισμός του αγάλματος και του προαύλιου χώρου κλπ. Να σημειωθεί ότι από την κατασκευή του αδριάντα και μετά κανένας άλλος φορέας και δημόσια αρχή δεν είχαν ασχοληθεί με το χώρο αυτό.

Επίσης, για το λόγο ότι το μνημείο και ο περιβάλλοντας χώρος του, θα πρέπει να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο τώρα που εορτάζονται τα 200 χρόνια από την επανάσταση, ο Δήμος έχει ήδη ωριμάσει τις σχετικές μελέτες και την ερχόμενη εβδομάδα υποβάλλει πρόταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» που αφορά την μελέτη και το έργο ανάπλασης που εστιάζει στο Ραμοβούνι, τον τόπο γέννησης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου με φωτισμό και αστικό εξοπλισμό συνολικού Προϋπολογισμού 150.000 €. Ήδη για την υλοποίηση του ανωτέρου έργου η Επιτροπή Ελλάδα 2021 έχει δώσει την έγκρισή της για την υποβολή της πρότασης μας.
Εδώ και καιρό, το μνημείο και ο αδριάντας στο Ραμοβούνι, είναι όπως αρμόζει στον μεγαλύτερο ήρωα της Επανάστασης του 1821.
Η ημέρα εορτασμού της επετείου γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που θα λάβει χώρα την 4 Απριλίου 2021 θα γίνει όπως αρμόζει.
Όπως καταλαβαίνεται το συγκεκριμένο βίντεο και ρεπορτάζ αδικεί τις προσπάθειες αυτής της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Οιχαλίας”.

To Top