ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύρινο μέτωπο 6 χιλιομέτρων στο ύψος της Κινέτας

Καίγονται σπίτια, ισχυροί άνεμοι – Κι άλλα σοβαρά μέτωπα στην Αττική

Πύρινο μέτωπο 6 χιλιομέτρων βρίσκεται σε εξέλιξη στα Γεράνεια Όρη, στο ύψος της Κινέτας. Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και οι άνδρες τής Πυροσβεστικής καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όμως ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.
Το Αρχηγείο ζήτησε ενίσχυση κι από τις μονάδες της Μεσσηνίας και αναχώρησαν 2 οχήματα από την ΠΥ Καλαμάτας, ένα από τον Μελιγαλά και 3 αξιωματικοί, ενώ δύναμη έστειλαν και οι Γαργαλιάνοι.

Επι τόπου βρίσκονται 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, αλλά και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Ρίψεις νερού κάνουν δύο ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης τόνισε ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα έχει χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Εξελίσσεται το χειρότερο σενάριο. Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες φωτιές. Ξέσπασε σε σημείο που ήταν ανέφικτο να ανακοπεί στο αρχικό της στάδιο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ενώ ο αντιδήμαρχος Μεγάρων Κωνσταντίνος Φυλακτός ανέφερε ότι έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί.

Και η νέα και η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου έχει κλείσει και στα δύο ρεύματα, από το 39ο έως το 57ο χλμ.

Οι άνεμοι, που πνέουν ισχυροί, μεταφέρουν τον καπνό και εμποδίζουν την ορατότητα και στα πυροσβεστικά αεροπλάνα και στις επίγειες δυνάμεις.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» σημείωσε κ. Καπάκης και συμπλήρωσε:
«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».
Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.
Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό Πανόραμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αν έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια.

Σοβαρά μέτωπα πυρκαγιών είναι σε εξέλιξη στην Πεντέλη Αττικής και στα Χανιά.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – «Κόλαση» σε Κινέτα, Πεντέλη, Κάλαμο, Αγίους Θεοδώρους, Κιάτο και Χανιά – Μάχη με το χρόνο για να ελέγξουν τη μανία της φωτιάς πριν από τη δύση του ηλίου δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Απόγευμα λίγο πριν από τις 17:00: Φωτιά εκδηλώνεται κοντά στο Νταού Πεντέλης.
Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη και γρήγορα έφτασε και στην περιοχή του Νέου Βουτζά.
Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα και το Ζούμπερι.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 50 άνδρες της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πηγή: ΑΠΕ

Πύρινο μέτωπο 6 χιλιομέτρων στο ύψος της Κινέτας
To Top