Green life

Πυρηνελαιουργεία Μεσσηνίας: Επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά υπερβάσεις στις εκπομπές ρύπων

Ε.Αλειφέρη:Διαπιστώθηκαν εκπομπές οι οποίες υπερβαίνουν σε σημαντικό βαθμό το θεσμοθετημένο όριο”.

Ιδιωτικό εργαστήριο επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του Δημόκριτου για μεγάλες υπερβάσεις εκπομπών ρύπων…

Η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση σε σημερινή συνέντευξη Τύπου σχετικά για τα πυρηνελαιουργεία τόνισε ότι: “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ‘όπως έχει δεσμευτεί ο Περιφερειάρχης, συνεχίζει υπεύθυνα και μεθοδικά την διερεύνηση της αναζήτησης λύσεων για την αντιμετώπιση των Οχλήσεων και της Ρύπανσης που δημιουργείται από τον Κύκλο Εργασιών Ελαιοτριβείων & Πυρηνελαιουργείων και κατόπιν ολοκλήρωσης της πρωτοποριακής για τον Ελλαδικό Χώρο έρευνας που διενήργησε το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος.
Έτσι λαμβάνοντας υπόψη και τις υποδείξεις του Δημοκρίτου, προχώρησε στα εξής βήματα :
Α) Θέσαμε σε διαδικασία διαβούλευσης τα αποτελέσματα της έρευνας του Δημόκριτου, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμα προσβάσιμα σε οποιοδήποτε θέλει να ενημερωθεί μέσω του ιστότοπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Β) Αναθέσαμε σε ιδιωτικό διαπιστευμένο κατά ΕΣΥΔ εργαστήριο μιας και για τις μετρήσεις που διεξήχθησαν δεν υπάρχει αντίστοιχος δημόσιος φορέας, τη διενέργεια μετρήσεων στα καμιναέρια του συνόλου των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας, προκειμένου να ελεγχθούν παρουσία και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι εκπομπές των συγκεκριμένων Μονάδων βάσει των θεσμοθετημένων ορίων που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία. Σημειώνεται ότι για τα πυρηνελαιουργεία υπάρχει υποχρέωση τήρησης μόνο συγκεκριμένου ρύπου που αφορά τις σωματιδιακές εκπομπές στα καμιναέρια (όριο 100mg/m3).
Τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων μετρήσεων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που μας είχε υποδείξει η ερευνητική εργασία του Δημοκρίτου όσον αφορά τις σωματιδιακές εκπομπές των πυρηνελαιουργείων.
Διαπιστώθηκαν εκπομπές οι οποίες υπερβαίνουν σε σημαντικό βαθμό το θεσμοθετημένο όριο”.

Ε.ΑΛΕΙΦΕΡΗ:”Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ- ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ”

Η κ.Αλειφέρη δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η λύση δεν είναι εύκολη και θα επιτευχθεί με την συνεργασία όλων των φορέων κραατικών και ιδιωτών”, ενώ επεσήμανε πως ήδη έχει κινηθεί η διοικητική διαδικασία για την επιβολή προστίμων στις εταιρείες που κάνουν τις υπερβάσεις ρύπων.

ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας δήλωσε πως έχει συζητήσει το πρόβλημα με τους δημάρχους Οιχαλίας,Μεσσήνης και Καλαμάτας, και με τους πυρηνελαιουργούς, απο τους οποίους ζητήθηκε να υποβάλλουν προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για τα συστήματα αντιρύπανσης, που θα χρησιμοποιήσουν.
Ενώ έχει ήδη δεσμευτεί απο τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ποσό για να συνεχιστούν οι έλεγχοι και την προσεχή ελαιοκομική περίοδο.
Παράλληλα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συντάξουν αναλυτικό υπόμνημα που θα αποσταλεί σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ενημερωθούν για τις μετρήσεις και να αλλάξουν ενδεχομένως το θεσμικό πλαίσιο και την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και να ζητηθεί η ανανέωση-επικαιροποίηση του συστήματος αντιρύπανσης των συγκεκριμένων Μονάδων.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Η κ.Αλειφέρη δήλωσε ότι η Περιφέρεια αναζητά τρόπους χρηματοδότησης για να εγκατασταθεί ειδικός Σταθμός Μέτρησης και Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη Μεσσηνία, και συγκεκριμένα στον Δήμο Οιχαλίας, που εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα.
Ενώ θα υπάρξει και αίτημα της Περιφέρειας προς το Υπουργείο να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένες βιομηχανικές Μονάδες ως Τοπικής Εμβέλειας , ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για να διαχειριστούν τον ελαιοπυρήνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα είναι υποχρεωμένες οι Μονάδες να διαχειρίζονται ΜΟΝΟ τον ελαιοπυρήνα της Μεσσηνίας.
Η κ.Αλειφέρη τέλος, επισήμανε τη “σύγκρουση συμφερόντων” που υπάρχει, με το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε ένα καθαρό,υγιές περιβάλλον πέρα απο κάθε είδους οχλήσεις που προκαλούν βλάβες στην υγεία τους, και τη σημαντική συνεισφορά των Πυρηνελαιουργείων στην αλυσίδα της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας.
Γι’αυτό και θα καλέσει και τους ελαιοτριβείς σε διαβούλευση ώστε να βρουν τρόπους να μειώσουν την υγρασία του ελαιοπυρήνα που παραδίδουν στα πυρηνελαιουργεία, γιατί όπως επισημάνθηκε και αυτό εντείνει το πρόβλημα.

To Top