ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πτωχευτικός κώδικας: Πέρασε μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας

Ο πτωχευτικός κώδικας αποτελεί επίσημα νέο νόμο του κράτους, καθώς ψηφίστηκε εν τέλει, ύστερα από μια δαιδαλώδη διαδικασία.

Ο πτωχευτικός κώδικας πέρασε από την Βουλή, καθώς ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση της Βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ύστερα από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι προς όφελος των πολιτών και τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ποινικοποιεί τη φτώχεια.

Παρόλα αυτά, ο νέος νόμος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως «μπορεί ο νόμος να ψηφίζεται σήμερα, όμως θα χρειαστεί χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του, καθώς συνεκτιμώνται οι υφιστάμενες καταστάσεις. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά και αναστολή εκπλήρωσης άλλων φορολογικών υποχρεώσεων».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θεσμοθετείται πλέον ως μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

«Αποτελεί ένα μόνιμο πρόγραμμα. Δεν έχει διάρκεια ή προθεσμία λήξης», είπε και πρόσθεσε πως παρέχεται συνολική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ενώ θεσμοθετείται, πλέον, εξωδικαστικός μηχανισμός, με αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «παρέχουμε μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στον οφειλέτη, ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς χρέη», και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «όσο εμείς θα στρέφουμε το βλέμμα μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον, θα αφήνουμε την αντιπολίτευση, να “στρουθοκαμηλίζει” αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν».

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα δηκτικό βίντεο που ανέβασε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη που για πρώτη φορά καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο βίντεο αφήνονται σαφείς αιχμές για τα δάνεια 300 εκατ. ευρώ της ΝΔ και του Κήρυκα Χανίων, την ώρα που με το νέο πτωχευτικό για χρέη ανεξαρτήτως ποσού θα οδηγούνται φυσικά πρόσωπα σε πτώχευση και εκποίηση περιουσίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο βίντεο «ο Κυριάκος έχει πάρει δάνειο και δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις. Για πρώτη φορά, με τον νέο πτωχευτικό νόμο η τράπεζα μπορεί να πτωχεύσει τον Κυριάκο ως φυσικό πρόσωπο και μπορεί να ρευστοποιήσει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία. Για πρώτη φορά θα του πάρει την πρώτη κατοικία» αναφέρει το βίντεο και συνεχίζει:

«Αν ο Κυριάκος είναι ευάλωτος οφειλέτης μπορεί για 12 χρόνια να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι του» και «αν θέλει να το πάρει πίσω θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρη την εμπορική αξία του ακινήτου στην τράπεζα χωρίς να υπολογίζονται τα ενοίκια που έχει δώσει».

«Ο Κυριάκος δεν είναι αυτός που νομίζεις. Εκείνος έχει 32 ακίνητα και τα δάνειά του δανεικά και αγύριστα. Ο Κυριάκος του παραδείγματος είσαι εσύ» καταλήγει το βίντεο δίνοντας το στίγμα ότι επί της ουσίας «μένουμε χωρίς σπίτι».

To Top