ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή το Ψηφιακό Μουσείο Καλαμάτας 1821

Εγκαίνια την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Ιστορικό Δημαρχείο του Ψηφιακού Μουσείου 1821

Με ιδιαίτερη χαρά το ερευνητικό πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» σας προσκαλεί στα εγκαίνια του «Ψηφιακού Μουσείου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821» τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 18:00 στο παλαιό Δημαρχείο στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Το μουσείο φιλοξενείται σε αίθουσα στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση.

Από την συνέντευξη τύπου του Δημάρχου με τον Καθηγητή Νίκο Ζαχαριά

Το μουσείο έχει ψηφιακό επετειακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα ώστε να ενθαρρύνει την εμπέδωση της ιστορικής μνήμης μέσω της δημιουργικής διάδρασης. Στην αίθουσα υπάρχουν οθόνες προβολής οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με το 1821 ενώ παράλληλα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης.
Τέλος, στο χώρο δεσπόζει μια διαδραστική τράπεζα μέσω της οποίας οι επισκέπτες θα διευρύνουν τους ορίζοντες τους αναφορικά με το ρόλο της πόλης μας στα χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

Το μουσείο αποτελεί μια σημαντική συμβολή στα πολιτιστικά πράγματα όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και της χώρας καθώς είναι το πρώτο του είδους του αποκλειστικά για το 1821 που ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας.

Εξαιτίας της ιδιαίτερης υγειονομικής συγκυρίας, για την εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών. Τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου «Καλαμάτα 1821» είναι προγραμματισμένα για τις 6 το απόγευμα, από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον Επ. Υπεύθυνο Συντονιστή του Προγράμματος «Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας» Καθηγητή Νίκο Ζαχαριά.

Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821- Δρόμοι Ελευθερίας» αποτελεί έργο που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και ενταγμένο στην Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Το Πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη τριών φορέων: του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και της κινηματογραφικής εταιρείας «VIEWMASTER Films A.E.».

To Top