ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ψυχρολουσία” για Νίκα και Τσώνη η απόφαση για περικοπές στα ΣΔΙΤ

Αλλαγή σχεδίων για τα ΣΔΙΤ Καλαμάτας- Μεσσήνης- Στο κοινό πακέτο και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος

“ΝΑΙ” ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Σε ανασύνταξη και αναδιάταξη των σχεδίων τους θα προβούν οι Δημοτικές Αρχές Καλαμάτας και Μεσσήνης μετά την “ψυχρολουσία” που πήραν οι δήμαρχοι Παναγιώτης Νίκας και Γιώργος Τσώνης από τη συνάντησή τους στο Υπουργείο χθες στη 1 το μεσημέρι με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νικόλαο Μαντζούφα.

Δυστυχώς, οι προτάσεις των δύο δήμων δεν θα τύχουν της πλήρους εκτέλεσης του αρχικού σχεδιασμού τους, καθώς προκρίνονται κυρίως τα νέα σχολικά συγκροτήματα και μόνο λίγοι αθλητικοί χώροι, απ’όσους αρχικά προβλέπονταν να κατασκευαστούν.
Στο μεταξύ στο παιχνίδι μπήκε εμβόλιμα και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος που εντάχθηκε στο κοινό ΣΔΙΤ με τους δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης, και θα κατασκευαστούν και εκεί νέα σχολεία.

Σκοπός της σύσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, ήταν η ανάλυση και εξειδίκευση των στόχων και της διαδικασίας, για το σχηματισμό του αναγκαίου φακέλου, ώστε να προχωρήσει η πραγματοποίηση έργων με τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Για τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου θα ισχύσει κοινή ΣΔΙΤ, με κατεύθυνση την κατασκευή σχολικών μονάδων και λίγων αθλητικών έργων, ενώ σ’ αυτήν δε θα περιληφθούν συντηρήσεις.
Και όπως είναι αναμενόμενο με τα νέα δεδομένα θα ακολουθήσει αναθεώρηση του καταλόγου των έργων που είχαν αρχικά στείλει οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε αυτά να προσαρμοστούν πλέον στο νέο πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καλαμάτας είχε υποβάλλει πρόταση για ΣΔΙΤ έργων ύψους 22.500.000 ευρώ και αφορούσε τόσο νέα σχολικά κτήρια όσο και αθλητικούς χώρους. Αντίστοιχα, για τον Δήμο Μεσσήνης η Δημοτική Αρχή είχε προτείνει έργα ύψους 10.500.000 ευρώ που αφορούσαν εξ ολοκλήρου νέα κτήρια σχολείων και αθλητικά κέντρα.

Από τους δύο δήμους δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί τι κόβεται και τι προκρίνεται, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το επόμενο διάστημα, αφού ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες, και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και των περικοπών των αθλητικών έργων αναθεωρηθεί η λίστα.

Βεβαίως, ευχής έργον θα ήταν να υλοποιηθούν όλα τα έργα ΣΔΙΤ που είχαν προτείνει οι δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, δυστυχώς όμως τα κονδύλια είναι συγκεκριμένα, περιορισμένα και πλέον θα πρέπει να μοιραστούν σε τρεις δήμους.

ΣΕ ΧΑΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας επισκέφθηκε τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, στον οποίο έθεσε το θέμα της αναβάθμισης του οδικού δικτύου στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, για το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει σχετική μελέτη, ύψους 3.000.000 ευρώ.

Μ.Π.

“Ψυχρολουσία” για Νίκα και Τσώνη η απόφαση για περικοπές στα ΣΔΙΤ
To Top