ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψυχρή εισβολή από σήμερα σε όλη τη χώρα – Πτώση έως και 10 βαθμούς!

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ

Στα λευκά τα ορεινά. Ο χειμώνας έρχεται…

Κύρια χαρακτηριστικά των επόμενων ημερών θα είναι η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, η προοδευτική επικράτηση βορειοδυτικού ρεύματος στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και βορειοανατολικού στην βορειοανατολική Ελλάδα καθώς και οι επιλεκτικές χιονοπτώσεις σε ορεινές/ ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της βόρειας Πελοποννήσου, της κεντρικής Στερεάς Ελλάδος και σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Πως αποτυπώνεται η ψυχρή εισβολή.

Αρκετά χειμωνιάτικη θα είναι η εβδομάδα που έρχεται ενώ θα χαρακτηρίζεται από τους βοριάδες, αλλά και από πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 10 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Αναλυτικά η πρόγνωσή του:

Έρχονται ψυχρές αέριες μάζες από την ανατολική Ευρώπη

“Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε νιώσει χειμωνιάτικες συνθήκες. Οι ψυχρές αέριες μάζες από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, θα περάσουν πάνω από τα Βαλκάνια και θα επηρεάσουν την χώρα μας σταδιακά από αύριο Δευτέρα.

Βροχερή και μεταβατική ημέρα η Δευτέρα

Τη Δευτέρα, η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή στη βόρεια Ελλάδα (τοπικές χιονοπτώσεις και σε ημιορεινά). Γενικά όμως κατά διαστήματα θα επικρατεί ένας άστατος καιρός, με αρκετές βροχές αλλά κατά βάση σύντομες. Σχεδόν σε όλη τη χώρα κατά διαστήματα θα βρέξει ενώ παράλληλα θα στραφούν οι άνεμοι σε βοριάδες που θα σηματοδοτήσουν την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών.

Από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή ο χειμώνας θα δώσει το παρών

Από την Τρίτη ειδικά και στη συνέχεια, θα θυμηθούμε πάλι τι σημαίνει να επικρατεί κρύο και οι συνθήκες θα είναι χειμωνιάτικες κυρίως ως προς τις θερμοκρασίες. Από βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις θα πρέπει γενικά να κρατάμε μικρό καλάθι και να περιμένουμε λίγα πράγματα. Πρόκειται για έλευση κρύο με επιλεκτικά φαινόμενα σε λίγες περιοχές της χώρας.

Τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλά στη βόρεια Ελλάδα

Την Τρίτη και ενδεχομένως την Τετάρτη, σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλά και θα επηρεάσουν σχεδόν ακόμη και πεδινές περιοχές (σε ότι αφορά στη Θράκη)

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται λίγες βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (αντίστοιχες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές) αλλά και στα νησιά του Αιγαίου (χιόνια στα ορεινά)

Οι άνεμοι δεν φαίνεται ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα:

Δευτέρα : 14-15°C

Τρίτη : 11-12°C

Τετάρτη : 9-10°C

Πέμπτη : 8°C

Θεσσαλονίκη:

Δευτέρα : 9°C

Τρίτη : 7-8°C

Τετάρτη : 6-7°C

Πέμπτη : 6°C

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, η ψυχρή αυτή εισβολή θα επηρεάσει με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα) κυρίως τη βόρεια Ελλάδα αλλά και αρκετές κεντρικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Δεν αποκλείεται, σε κάποια από τα επόμενα πρωινά, να δούμε και θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν ακόμη και τους -10°C ειδικά σε περιοχές που θα επικρατήσει ξαστεριά και ασφαλώς βρίσκονται σε κάποιο υψόμετρο. Επομένως, ειδικά για τους αγρότες, θα πρέπει να πω ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται και από τον παγετό που θα επικρατεί τις πρώτες πρωινές ώρες σε αρκετές κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας”.

Πως αρχίζει η εβδομάδαΤα πρώτα χιόνια στον Ταύγετο!
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 18/12/2017 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι). Τις πρώτες βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.

Στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες νωρίς το βράδυ, αν διατηρηθεί ο υετός, θα κατέβουν στα 1.300-1.400 περίπου μέτρα υψόμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

Ψυχρή εισβολή από σήμερα σε όλη τη χώρα – Πτώση έως και 10 βαθμούς!
To Top