ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στόχος του Μητσοτάκη

Οι άξονες του προγράμματός τουΨηφιακό μετασχηματισμό του κράτους υποσχέθηκε

Το πρόγραμμα της ψηφιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, παρουσίασε αναλυτικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του από το βήμα του Digital Economy Forum 2018 που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ.

Όπως σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 τομείς παρέμβασης για την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τον μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Αυτοί είναι:

1)η δημιουργία μιας συντονιστικής δομής παρά των πρωθυπουργό για τον συντονισμό όλων των ψηφιακών έργων,

2)η προώθηση και ανάπτυξη των δικτύων υψηλών ταχυτήτων νέας γενιάς στο σύνολο της χώρας,

3)η πραγματική επένδυση στην οικονομία των δεδομένων (ανοιχτά δεδομένα)

4)το ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων υψηλής εξειδίκευσης για όλους τους ανέργους και για αποφοίτους και εκπαίδευση και ένταξη σε μάθημα προγραμματισμού.

5) Πραγματικός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με απόλυτη προτεραιότητα σε 7 έργα κορμού.

-ψηφιακές υπογραφές

-ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για την έναρξη επιχειρήσεων

-ηλεκτρονικό φάκελος υγείας

-ολοκληρωμένο σύστημα για τη δικαιοσύνη

-ενιαίο εισιτήριο τουριστικών χώρων

-Ερμής

-κεντρικό οργανόγραμμα για την ψηφιακή διοίκηση

6) η ευέλικτη μορφή ανάθεσης έργων

7)η συνολική υποστήριξη ενός οικοσυστήματος με ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων όπως φορολογικές απαλλαγές για RND και έσοδα για ψηφιακή ιδιοκτησία.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε και τις απαραίτητες παραμέτρους για τη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αυτές είναι ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, μακροοικονομική σταθερότητα, σταθερό κι αμετάβλητο φορολογικό σύστημα και τέλος λιγότερες εισφορές στην εργασία. «Οι μεγάλες εισφορές είναι τροχοπέδη για την προσέλκυση ικανών στελεχών στην Ελλάδα του 2018. Η δεκτικότητα της κοινωνίας στην αλλαγή και η εμπιστοσύνη σε όσους καινοτομούν κι επιχειρούν είναι καθοριστικές για να ξεφύγουμε από το τέλμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι στη δική του διακυβέρνηση θα προχωρήσουν αποφασιστικά η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Το Δημόσιο δεν πρέπει να φοβάται τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το κράτος έχει μόνο να κερδίσει από τη συνεργασία και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ίσως είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι θα γκρεμίσει το κομματικό κράτος και θα οικοδομήσει ένα νέο κράτος με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι «είναι προκλητικό να τσακίζει τους Έλληνες στους φόρους και να κόβει τις συντάξεις και να μην προωθεί πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά και κατά της κυβερνητικής πολιτικής στον εν λόγω κλάδο τονίζοντας ότι «δεν αρκεί να αγκαλιάσει κανείς την τεχνολογική εξέλιξη και να κατανοήσει τις αλλαγές, χρειάζεται κι ένα ξεκάθαρο όραμα, το οποίο λείπει από την κυβέρνησης». «Το μέλλον είναι ήδη παρόν. Από το μότο του συνεδρίου σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε, λείπει μια λέξη που αφορά την κυβερνητική πολιτική αυτή ειναι το «υλοποιούμε».

Χαρακτηρίζοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως την πιο μεγάλη ευκαιρία ριζικού μετασχηματισμού της κοινωνίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό περιλαμβάνει και την εκπαίδευση. «Η πιο σημαντική εκπαιδευτική παράμετρος της ψηφιακής εποχής είναι η δια βίου μάθηση ειδικά σε μια αγορά εργασίας όπως η ελληνική. Σήμερα άλλωστε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «είναι καλύτερο να γίνει κανείς προγραμματιστής από το να περιμένει δέκα χρόνια για να διοριστεί καθηγητής».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στόχος του Μητσοτάκη
To Top