ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την ανακούφιση των πληγέντων στη Δυτική Αττική

Σειρά πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πληγέντων στη Δυτική Αττική ανέλαβε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες (17.11), ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Manfred Weber, ζητώντας τη συνδρομή του για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας στη Δυτική Αττική.

Κατά την επικοινωνία τους, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφού τον ενημέρωσε για τις απώλειες συμπολιτών μας και τις εκτεταμένες καταστροφές που έχουν συντελεσθεί, του επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να έχει μεταχείριση ανάλογη με αυτήν που έλαβε η Ιταλία, όταν επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο κ. Weber τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Weber εξέφρασε και δημοσίως την ίδια διαβεβαίωση, δεσμευόμενος μέσω twitter, ότι θα «συμβάλλει στην προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας στην Ελλάδα για την ανακούφιση των πολιτών στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ε.Ε.».

Παράλληλα, η Εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη επικοινώνησε με τον συντονιστή του Ε.Λ.Κ. κ. Van Nistelrooij και του ζήτησε το θέμα της Δυτικής Αττικής να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (REGI) και η Ελλάδα να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης με αυτήν της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Κομισιόν να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα, αλλά και την εξαίρεση της εθνικής συμμετοχής από την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της γείτονος, (έλαβε κονδύλια ύψους 1,2 δις ευρώ και επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ).

Εν τω μεταξύ ,στη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεδρίασε στις 16 Νοεμβρίου, έγινε μια πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής και των βασικών αιτιών που συνετέλεσαν σε αυτήν. Στην επιτροπή, που τελεί υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, μετέχουν ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Στασινός, το μέλος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Διονύσης Γκούτης, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π., ειδικός στον σχεδιασμό υδραυλικών έργων κ. Αναστάσιος Στάμου, ο μελετητής Αντιπλημμυρικών Έργων κ. Γιώργος Κάζος και ο Επίκουρος Καθηγητής του Ε.Μ.Π., Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης. Τα μέλη της επιτροπής, που λόγω της ειδικότητας τους γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής, επιφυλάχθηκαν να παραδώσουν στη Νέα Δημοκρατία μια πρώτη τεκμηριωμένη έκθεσή τους για το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή την προσεχή Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

Στη συνεδρίαση – στην οποία μετείχαν και οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής – αναδείχθηκαν τα πρώτα πέντε μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα από την Κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων.

Τα πέντε αυτά μέτρα είναι τα εξής:

Πλήρης απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Πάγωμα των οφειλών τους προς την εφορία.
Δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή και καταστραφεί ολοσχερώς από τη θεομηνία.
Άμεση στέγαση και σίτιση όλων των κατοίκων, των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
24ωρη εντατική αστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών που έχουν πληγεί για να μη συνεχιστούν τα απαράδεκτα φαινόμενα πλιάτσικου που, ήδη, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Πρωτοβουλίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την ανακούφιση των πληγέντων στη Δυτική Αττική
To Top