Μεσσηνιακή Κουζίνα

Πρωτότυπη γευσιγνωσία ελαιολάδων μαζί με “πειραγμένες” συνταγές!

Tην Τετάρτη, 31/1, πραγματοποιήθηκε στο μεζεδοπωλείο «…στο Κύμα» μια βραδιά αφιερωμένη στο Μεσσηνιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Διοργανωτές της ήταν ο τροφογράφος Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, γνωστός στο ευρύ κοινό και ως Γαστροναύτης, κι ο πιστοποιημένος γευσιγνώστης ελαιολάδου Κώστας Τσορώνης.

Αντικείμενο αυτής της πρωτότυπης δράσης ήταν το αρμονικό «πάντρεμα» ελαιολάδων (food pairing) από διαφορετικές ποικιλίες με μερικές χαρακτηριστικές συνταγές της τοπικής γαστρονομίας (σούπα ροβίτσα βελουτέ, μανιάτικη πατατοσαλάτα με παστό χοιρινό και πορτοκάλι, Μεσσηνιακό «σούσι» με ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο και γιαούρτι με ελληνικές υπερτροφές).

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη νέα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία, το ελαιόλαδο στην εστίαση οφείλει να διατίθεται αποκλειστικά σε σφραγισμένες (μη επαναγεμιζόμενες) συσκευασίες στους πελάτες.
Αναφέρθηκε πως αυτή είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω προώθηση των επώνυμων τοπικών ελαιολάδων, μέσα από τις επισιτιστικές επιχειρήσεις και προς τους πελάτες τους.

Oι οικοδεσπότες της βραδιάς μαζί με τον φιλόξενο Ανδρέα Ζαγάκο “…στο κύμα’.

Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα από το Γαστροναύτη στην ανάγκη θεώρησης του ελαιολάδου ως ένα εξαιρετικό άρτυμα κι όχι απλά ως μια πολύ καλή μαγειρική λιπαρή ουσία.
Το σεμινάριο αυτό αποτέλεσε μια συνέχεια της επιτυχημένης βραδιάς γευσιγνωσίας των φρέσκων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων διαφόρων περιοχών της Μεσσηνίας, που είχε λάβει χώρα στις 12 Ιανουαρίου 2018, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας.
Ουσιαστικά αποτέλεσε έναν προπομπό της αντίστοιχης επερχομένης δράσης, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου Μάρτη .Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν στους παρευρισκομένους, ανάμεσα στους οποίους υπήρξαν διακεκριμένοι σεφ, επαγγελματίες της εστίασης και της γαστρονομίας, πως θα βάλουν τα δυνατά τους ώστε να θεωρείται η Καλαμάτα και η Μεσσηνία αυτοδίκαια ως η πρωτοπόρος των εξελίξεων στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

To Top