ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προτομή ενθομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης δίπλα στο μνημείο Μικρασιατών

Η επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας ενέκρινε τη φιλοτέχνηση της προτομής του Εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης η οποία θα τοποθετηθεί επί της πλατείας Αναλήψεως, σε σημείο που θα επιλεγεί από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Καλαμάτας. Το έργο θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Άγιος Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης μαρτύρησε το 1922 από τον τουρκικό όχλο. Η προτομή του θα συμπληρώσει το μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών, το οποίο έχει τοποθετηθεί στην πλατεία του Ιερού Ναού Αναλήψεως, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, που υπήρξε ο χώρος πρώτης εγκαταστάσεως των περίπου 4.000 Μικρασιατών προσφύγων, οι οποίοι έφθασαν στην Καλαμάτα.

Υπενθυμίζεται ότι δύο μέρη απαρτίζουν το μνημείο: το ένα περιγράφει τον τόπο και αναπαριστά χάρτη της Μικράς Ασίας, με μερικές μόνο από τις πόλεις που αναπτύχθηκαν εκεί, κατά τη διάρκεια της τρισχιλιετούς παρουσίας και μεγαλουργίας του Ελληνισμού ανατολικά του Αιγαίου.
Το δεύτερο τμήμα του έργου περιγράφει Μικρασιάτες, οι οποίοι απομακρύνονται από τον τόπο τους, μεταφέροντας τον πολιτισμό τους, την ορθόδοξη πίστη τους και τα λείψανα των προγόνων τους, με κατεύθυνση τον ελλαδικό χώρο.

Προτομή ενθομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης δίπλα στο μνημείο Μικρασιατών
To Top