Green life

Πρώτη στην Ευρώπη πιστοποίηση για ”Τα Μονοπάτια Κυθήρων”

Τα Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία (Green Flag Trails) είναι μια πιστοποίηση, που αναγνωρίζει τα μονοπάτια για την ακρίβεια δεδομένων, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο διαχείριση.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2019, επαγγελματίες μονοπατιών από 13 χώρες μαζεύτηκαν στα Κύθηρα για να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση επιθεωρητών για την πιστοποίηση Green Flag Trails,που εφαρμόζει το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network). Κατά τη διάρκεια του επταήμερου σεμιναρίου, έγινε επιθεώρηση σε επιλεγμένα μονοπάτια των Κυθήρων, και δύο από αυτά βραβεύτηκαν με το σήμα Green Flag Τrails. Είναι τα πρώτα στην Ευρώπη που λαμβάνουν το σήμα αυτό!

Τα Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία (Green Flag Trails) είναι μια πιστοποίηση, που αναγνωρίζει τα μονοπάτια για την ακρίβεια δεδομένων, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο διαχείριση. Εστιάζει στην αειφορία και την υπευθυνότητα απέναντι στους πεζοπόρους και περιπατητές τουρίστες και στοχεύουν στην τόνωση του τουρισμού περιπέτειας. Τα Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία είναι ένα επιστημονικό σύστημα ελέγχου μονοπατιών που έχει εφαρμοστεί και δοκιμαστεί σε 6 χώρες όπως το Νεπάλ, το Περού και η Νότιος Αφρική.

H πιστοποίηση Green Flag Trails βοηθά στη βελτίωση των υπηρεσιών προς το κοινό και εξασφαλίζει έγκαιρη και κατάλληλη συντήρηση των υποδομών των μονοπατιών. Με τον ενσωματωμένο έλεγχο ακρίβειας πληροφοριών, το σύστημα βοηθά τους πεζοπόρους και τους χρήστες μονοπατιών να κατανοήσουν ποιες είναι οι διαδρομές που ταιριάζουν καλύτερα στις ικανότητες και τις προτιμήσεις τους. Έτσι, η παγκόσμια βιομηχανία μονοπατιών θα αποκτήσει αυξημένη αξιοπιστία, εφαρμόζοντας συστήματα που βελτιώνουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, το μάρκετινγκ αλλά και τα δεδομένα μονοπατιών, τα οποία επαληθεύονται ως ακριβή και αξιόπιστα.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα της πιστοποίησης Green Flag Trails στην Ευρώπη. Το επόμενο είναι να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει για πιστοποίηση σε άλλες χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στην εκπαίδευση όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Επιπλέον, χώρες όπως η Ρωσία, η Αρμενία, η Γεωργία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Κένυα ευελπιστούν να το εφαρμόσουν το σύστημα αυτο που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την αειφορία των μονοπατιών τους. Επίσης, οι συμμετέχοντες στην εκπαίδευση στα Κύθηρα πιστοποιήθηκαν ως επιθεωρητές Green Flag Trails. Παράλληλα, συστάθηκε η ομάδα ειδικών επιθεωρητών μονοπατιών της Νοτίου Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν και οι Έλληνες ειδικοί.

Η ομάδα ειδικών που συναντήθηκε στα Κύθηρα για να συμμετέχει στην Εκπαίδευση Επιθεωρητών Green Flag Trails, φιλοξενήθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας και με την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε πιστοποιημένο κατάλυμα Hikers Friendly.

Για το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης: Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια αλλά και με την αποκατάσταση των παραδοσιακών μονοπατιών μεταξύ άλλων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: https://kipa.org.gr/

Υπεύθυνος  Κυθηραϊκού Ιδρύματος:

Γιώργος Κασιμάτης kipa.idrima@gmail.com

Για το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network): Το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών είναι  ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί  κορυφαία μονοπάτια και πεζοπορικούς προορισμούς. Είναι ένα, παγκοσμίως, ενεργό δίκτυο ποικίλων, υψηλής ποιότητας και περιβαλλοντικά βιώσιμων, μονοπατιών, τα οποία δρουν στις περιοχές τους για το συμφέρουν της βιομηχανίας μονοπατιών και τα οφέλη όλων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: https://worldtrailsnetwork.org/

Υπεύθυνος Τύπου Παγκοσμίου Δικτύου Μονοπατιών:

Galeo Saintz chair@worldtraislnetwork.org

Για τα Μονοπάτια Κυθήρων (Kythera Trails): Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων. Έχει στόχο να διασώσει και να εμπλουτίσει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: Facebook / Instagram / Web

Για την Paths of Greece: Η Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece) βρίσκει παλιά μονοπάτια, τα καθαρίζει, τα σηματοδοτεί και τα προβάλει στην Ελλάδα και Διεθνώς. Στόχος της είναι η Ελλάδα να γίνει ένας από τους κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς στον Κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pathsofgreece.gr

Για την πιστοποίηση Hikers Friendly Hotels: Το σήμα “Hikers Friendly Hotels” πιστοποιεί πως ένα κατάλυμα προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών και υποδομών προσαρμοσμένων στις ανάγκες του πεζοπόρου. Στόχος της πιστοποίησης είναι η εμπειρία της πεζοπορίας σε έναν τόπο να ξεκινάει από το κατάλυμα και όχι από το μονοπάτι.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.hikersfriendly.com

Οργανώσεις που συμμετείχαν: European Ramblers’ Association, Trekking Italia (Ιταλία), A2Z (Πορτογαλία), SAL Walking Tours (Πορτογαλία), O Camino dos Faros (Ισπανία), Viator Association (Ουγγαρία), Paths of Greece (Ελλάδα), Kythera Trails (Ελλάδα), Transcaucasian Trail Tourism Support NGO (Αρμενία), Adventure Tourism Development Association (Γεωργία), Transcaucasian Trail NGO (Γεωργία), Transcaucasia Trail Association (Γεωργία), Great Baikal Trail (Ρωσία), Lebanon Mountain Trail Association (Λίβανος), Jordan Trail (Ιορδανία), Abraham Path Initiative (Παλαιστίνη), Trans Rift Trails (Κένυα), Maseno University (Κένυα)

Πρώτη στην Ευρώπη πιστοποίηση για ”Τα Μονοπάτια Κυθήρων”
To Top