ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Δυτικής Μάνης: “Προσωρινό το πρόβλημα με τα σκουπίδια”

ΕΞΟΜΑΛΥΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΟΛΑ

Προχτεσινή εικόνα στη Δυτ. Μάνη

Προσωρινό πρόβλημα με μεγάλη συσσώρευση απορριμάτων σε αρκετές περιοχές του Δήμου Δυτικής Μάνης προέκυψε το περασμένο τετραήμερο, αφού δεν έγινε η προγραμματισμένη αποκομιδή των σκουπιδιών στο Νιοχώρι, στον Άγ. Νικόλαο, στην Πηγή, στην Πλάτσα, στο Νομιτσί αλλά και στα άλλα χωριά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια δυσάρεστη εικόνα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Το μεσημέρι επικοινωνήσαμε τόσο με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Πουλάκο όσο και με τον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης Γιάννη Μαραμπέα.
Ο κ.Πουλάκος τόνισε κατηγορηματικά: “Σήμερα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια – κυρίως σε βασικά σημεία του Δήμου – να ομαλοποιηθεί η κατάσταση κι αύριο Τετάρτη δεν θα υπάρχει πουθενά το φαινόμενο αυτό“.

Στην αντεπίθεση ο Μαραμπέας

O Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας κυριολεκτικά απασφάλισε

Ο Δήμαρχος ήταν πιο επεξηγηματικός αλλά και καταγγελτικός απέναντι σε όσους υποκινούν -όπως είπε – το θέμα αυτό, τονίζοντας στο MessiniaLive.gr: “Η Μονάδα που έχουμε συνάψει σύμβαση παραλαβής και επεξεργασίας των απορριμάτων στην Κόρινθο, υπέστη μια ζημιά , με αποτέλεσμα για 3-4 ημέρες να μην γίνει η αποκομιδή. Πράγματι υπήρξε πρόβλημα από όγκους σκουπιδιών, όμως σήμερα έγινε κατά 90% αποκομιδή και αύριο δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Με συντονισμένες ενέργειες κι ενώ υπήρχε το πρόβλημα, κάναμε αποκομιδή προχτές μόνο στον Άγιο Νίκωνα λόγω της εορτής του χωριού. Σήμερα όμως η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που θέλουν να παρουσιάσουν και να δώσουν αρνητική δημοσιότητα, προκαλώντας ζημιά στην τουριστική περιοχή μας, αυτοί που δεν έκαναν απολύτως τίποτα το 2012 για να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών!
Και είναι εξοργιστικό να μιλάνε αυτοί που άφησαν μόνο χρέη κι ανοικτά ζήτήματα στον Δήμο και τρέχουμε εμείς σήμερα να πληρώσουμε και να μπαλώσουμε τα κακώς κείμενα. Συνηθίζουν να ανακινούν ανύπαρκτα προβλήματα πάντα δίνοντας αρνητική δημοσιότητα, ενώ έχουν υποχρέωση να μας πουν τι έκαναν οι ίδιοι. Να μας πουν για τον κ.Διαμαντόπουλο, για την έκθεση των ελεγκτών, να μας πουν για τις 300.000 ευρώ, να μας πουν για τις 130.000 ευρώ που επιδικάστηκαν στον Δήμο κι εμείς σήμερα σε καιρό κρίσης, καλούμαστε μόνο να πληρώνουμε. Προκαλούν αυτοί που άφησαν απλήρωτη την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, με χρέη πάνω από 500.000 ευρώ! Κι αν αθροίσουμε την “μαύρη τρύπα” που δημιούργησαν, μιλάμε για πάνω από 2 εκατομμύρια χρέη. Είναι απαράδεκτο και υποκριτικό να μιλάνε λοιπόν αυτοί. Αυτοί που έχασαν ώριμα έργα και άφησαν απλήρωτες μελέτες. Μη μας προκαλούν λοιπόν γιατί έχουμε πολλά να πούμε και θα τα πούμε. Tους αφήνουμε στην κρίση των Μανιατών που ξέρουν την πραγματικότητα”…

Με 300.000 ξανά η μεταφορά στην Ραψωμανιώτη ΙΚΕ

Σήμερα ήταν και η ημέρα αποσφράγισης και αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών της επιτροπής διαγωνισμού για την υπηρεσία «μεταφορά και
διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Μάνης την οποία θα συνεχίσει να παρέχει με τίμημα 300.000 η εταιρία του Ομίλου
Εταιριών Π. & Δ. Ραψωματιώτη ΙΚΕ με τον διακριτικό τίτλο «RAP GROUP P.C.» ΙΚΕ -ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ που εδρεύει στην Κόρινθο.
Το σκεπτικό της απόφασης της αρμόδια επιτροπής είναι το εξής, όπως αυτό περιγράφηκε στο διατακτικό:

“Το γεγονός ότι δεν έχει ανευρεθεί χώρος επεξεργασίας ή διάθεσης των απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Μάνης παρότι επανειλημμένα:
α) απηύθυνε αιτήματα για την αποδοχή των απορριμμάτων του σε νόμιμους χώρους

Αγκάθι η διαχείριση των απορριμάτων στη Δυτική Μάνη, που προσπαθεί με προσωρινές λύσεις

β) ζήτησε τον ορισμό χώρου προσωρινής αποθήκευσης (υποβάλλοντας και τοπογραφικά διαγράμματα προτεινόμενων χώρων), χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υποδειχθεί ή ανευρεθεί νόμιμος χώρος ή εγκατάσταση για τη διάθεση ή την επεξεργασία των απορριμμάτων του και Το γεγονός ότι με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1076/5.10.2016 έγγραφο της Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών ζητήθηκε από τον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου να συμπεριληφθεί ο Δήμος Δυτικής Μάνης
στο Σχέδιο Δράσης που εκπονείται
βάσει του άρθρου 84 του Ν. 4316/2014, χωρίς μέχρι τώρα να μας έχει γνωστοποιηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη.

γ) ενημέρωσε τις αρμόδιες υπερκείμενες αρμόδιες αρχές για το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου). Με την με αριθμό πρωτοκόλλου 299713/3192/17.11.2016 Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου παρατάθηκε η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του Δήμου Δυτικής Μάνης και με την με αριθμό πρωτοκόλλου 125175/776/16.05.2017 Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κηρύχθηκε εκ νέου ο Δήμος Δυτικής Μάνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για έξι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι 13.11.2017.

δ) ο διαγωνισμός που κατακυρώθηκε στην εταιρεία Π & Δ ΡΑΨΩΜΑΤΙΩΤΗ ΙΚΕ προέβλεπε την μεταφορά και διαχείριση συνολικά 1.600 τόνων.
Λόγω, όμως της πρωτοφανούς αυξήσεως του τουρισμού στην περιοχή μας κατά τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο είχαμε μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι 1.600 τόνοι που προέβλεπε η μελέτη να καλυφθούν πριν το τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου.

Πρόσθετα και ο μήνας Οκτώβριος είχε πρωτοφανή τουριστική κίνηση με αποτέλεσμα να καλυφθούν και οι 200 τόνοι της με αριθμό πρωτοκόλλου 7882/2017 σύμβασης.

ε) είναι σε εξέλιξη διεθνής, ανοικτός, ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την εργασία της μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων ( στις 20/11/2017 έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερομένους , ενώ απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση και κατακύρωση του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού).
22. Το γεγονός ότι η συσσώρευση απορριμμάτων λόγω μη συλλογής των, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των Δημοτών και προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ετσι η εταιρία πληρώθηκε με 24.800 ευρώ για να παραλάβει τους επιπλέον 200 τόνους, με κόστος 100 ευρώ ο τόνος.

Δήμος Δυτικής Μάνης: “Προσωρινό το πρόβλημα με τα σκουπίδια”
To Top