Απόψεις

Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για την ιατροδικαστική

Μόνο με την ανάπτυξη της ιατροδικαστικής στο ΕΣΥ η χώρα θα μπορεί να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ιατροδικαστικής σε όλους τους πολίτες

Η ιατροδικαστική στην Ελλάδα παρέχεται από τρεις δημόσιες δομές:
Τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες που ανήκουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα ιατροδικαστικά εργαστήρια των Πανεπιστημίων και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαθέτουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Ιστορικά οι δύο πρώτοι φορείς ήταν οι παλαιότεροι, οι δομές τους όμως, δυστυχώς, αδυνατούσαν να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Πράγματι εδώ και χρόνια ένα μεγάλο μέρος των πολιτών στη χώρα μας (ιδιαίτερα στην περιφέρεια) όταν χρειάστηκε ιατροδικαστή βίωσε την έλλειψή του. Μία έλλειψη που έχει ως συνέπεια για τον πολίτη ταλαιπωρία και σημαντική οικονομική επιβάρυνση, ενώ ως προς το επιστημονικό αποτέλεσμα είχε αντίστοιχα αμφισβητούμενα αποτελέσματα, πολλές φορές (ειδικά στο παρελθόν)από μη ειδικούς με ό,τι αυτό σημαίνει.

Είναι αλήθεια ότι οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες με το νόμο που διέπει τη λειτουργία τους δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο τις περιοχές που διαθέτουν Εφετεία. Σήμερα η χώρα διαθέτει 19 Εφετεία, ενώ αντίστοιχα έχουμε μόνο 13 ιατροδικαστικές υπηρεσίες εν λειτουργία. Μάλιστα η πλειοψηφία αυτών των υπηρεσιών είναι μονοπρόσωπες, δεν διαθέτουν δικές τους δομές και λειτουργούν φιλοξενούμενες εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Αντίστοιχα οι πανεπιστημιακές ιατροδικαστικές δομές υπάρχουν σε 5 πόλεις, τρεις εκ των οποίων σε νομούς που λειτουργούν και ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Το συγκεκριμένο σύστημα των ιατροδικαστικών υπηρεσιών και των πανεπιστημίων καλύπτει σήμερα 14 μόνο νομούς της χώρας. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που το ΕΣΥ εκλήθη να καλύψει το συγκεκριμένο κενό δημιουργώντας ιατροδικαστικές δομές εντός των μεγάλων νοσοκομείων σε κάθε νομό.

Πράγματι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία έχει παρουσιάσει από το 2015 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της ιατροδικαστικής στη χώρα το οποίο έχει σκοπό την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το Υπουργείο Υγείας υιοθέτησαν τις εν λόγω προτάσεις και έχει αρχίσει η υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου με τον καταρχήν διορισμό επικουρικών ιατρών. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 11 επικουρικοί ιατροδικαστές και 2 μόνιμοι.

Αυτή η νέα πραγματικότητα δημιούργησε σε κάποιους συγκεκριμένους την απορία για το κατά πόσο οι επικουρικοί ιατροδικαστές του ΕΣΥ έχουν δικαίωμα διενέργειας ιατροδικαστικών πράξεων. Το ερώτημα αυτό ετέθη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αποτέλεσμα είχε πριν από λίγες ημέρες να εκδοθεί μία ολοκληρωμένη γνωμοδότηση η οποία ξεκαθαρίζει δια παντός αυτό που ήδη έχουν τονίσει εδώ και καιρό η ΕΙΕ, τα συναρμόδια υπουργεία και οι υπόλοιποι φορείς.
Οι επικουρικοί ιατροδικαστές του ΕΣΥ διενεργούν το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων όπως ακριβώς οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους του δημοσίου. Αυτή η γνωμοδότηση είναι η νομική επιβεβαίωση για την πλήρη ανάπτυξη της ιατροδικαστικής στο ΕΣΥ.

Το επόμενο βήμα είναι η μονιμοποίηση των θέσεων των επικουρικών ιατροδικαστών και η περαιτέρω δημιουργία επικουρικών και μόνιμων θέσεων. Είναι πλέον και νομικά επιβεβαιωμένο ότι μόνο με την ανάπτυξη της ιατροδικαστικής στο ΕΣΥ η χώρα θα μπορεί να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ιατροδικαστικής σε όλους τους πολίτες της.

Ο Γρηγόρης Λέων είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας www.hsfm.gr.

Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για την ιατροδικαστική
To Top