ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όχι στην “νεκροψία” των κρουσμάτων λέει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία

Την αποφυγή διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής σε κανένα επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα συνιστά η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού, καθώς ακόμη και στα πιο μεγάλα νεκροτομεία της χώρα μας, όπως αυτό των Αθηνών, δεν διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η Ε.Ι.Ε. σε απόλυτη εναρμόνιση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προτείνει τα εξής:

-Εφόσον ένας θάνατος οφείλεται σε επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον COVID-19, η ΕΙΕ παροτρύνει τα μέλη της να μην προβαίνουν σε νεκροψία- νεκροτομή και η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού θανάτου από τους θεράποντες ιατρούς.

-Εάν υπάρχουν αμφιβολίες, «η απόφαση για την διενέργεια πλήρους ιατροδικαστικής διερεύνησης με νεκροψία-νεκροτομή ή μερικής διερεύνησης (η οποία περιορίζεται μόνο στην απόκτηση των απαραίτητων επιχρισμάτων και δειγμάτων για την επιβεβαίωση του COVID-19) θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση».

Η Ε.Ι.Ε. επισημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρά η διαδικασία, «σύμφωνα με την επιστημονική κρίση του ιατροδικαστή, βάσει του τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού που διαθέτει ο εκάστοτε χώρος του νεκροτομείου, με γνώμονα πάντα την αποφυγή της διασποράς και την επιμόλυνση του προσωπικού».

-Εφόσον είναι αρνητική εξέταση των μεταθανάτιων επιχρισμάτων για COVID-19 θεωρείται ασφαλής η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

– Η ΕΙΕ τονίζει ότι η νεκροψία- νεκροτομή σε περιστατικά COVID-19  θα πρέπει να διενεργείται σε «ειδικό σύστημα εξαερισμού, χώρος απομονωμένος από άλλες δραστηριότητες, καθώς και ειδικός εξοπλισμός για το προσωπικό».

Η αποφυγή της διαδικασίας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο,  ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Δρ. Γρηγόρης Λέων εξηγεί ότι «μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί σε διεθνές επίπεδο ελάχιστες διαδικασίες νεκροψίας- νεκροτομής, κυρίως στην Κίνα, καθώς για τη διενέργεια απαιτούνται ειδικά μέσα».

Επί του θέματος ο κ. Λέων διευκρίνισε ότι «οι εν λόγω εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η κυρίως βλάβη διαπιστώνεται στους πνεύμονες, ενώ βλάβες σε άλλα όργανα, για παράδειγμα σε καρδιά, νεφροί ή σπλην, διαπιστώθηκαν σε ανθρώπους που είχαν άλλα συνοδά νοσήματα. Επιπλέον, έρευνα απαιτείται ώστε να διαπιστωθεί αν οι βλάβες στα υπόλοιπα όργανα ήταν συνεπεία του ιού ή λόγω των υποκείμενων νόσων».

Η κατεύθυνση που ακολουθείται από την ΕΙΕ, σύμφωνα με τον κ. Λέων, είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.

Όχι στην “νεκροψία” των κρουσμάτων λέει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία
To Top