Εικαστικά

Εγκαινιάστηκαν οι εκθέσεις κειμηλίων και φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Εγκαινιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 21 Μαρτίου 2022, οι εκθέσεις κειμηλίων και φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ανοιχτές στο κοινό θα είναι έως τις 31 Μαρτίου 2022 δύο σημαντικές εκθέσεις, που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Πρόκειται για εκθέσεις κειμηλίων και φωτογραφίας, τις οποίες εγκαινίασε χθες, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Οι εκθέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο «Καλαμάτα – Μάρτιος, Μήνας Ελευθερίας».

FLOGAimage00001

FLOGAimage00002

FLOGAimage00003

FLOGAimage00005

FLOGAimage00011

FLOGAimage00017

FLOGAimage00019

katsiras-DSC-0527

katsiras-DSC-0528

katsiras-DSC-0529

katsiras-DSC-0530

katsiras-DSC-0531

Αφορούν έκθεση Κειμηλίων (1700 – 1850) από τη Συλλογή του Σπύρου Κατσίρα του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας και έκθεση Φωτογραφίας αποτελούμενη από έργα του Ηλία Περγαντή με τίτλο: «1821».

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που είναι σε ισχύ.

Κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας και Προεδρεύων του Πνευματικού, Παναγιώτης Λύρας, τόνισε:
Σας καλωσορίζουμε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας.
Σας καλωσορίζουμε σε δυο εκθέσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί από την ομάδα εργασίας και τη συντονιστική επιτροπή της «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2021», προτάσεις που υποβλήθηκαν πέρσι και υλοποιούνται φέτος στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας «Μάρτιος, Μήνας Ελευθερίας».

katsiras-DSC-0534

katsiras-DSC-0540

katsiras-DSC-0542

katsiras-DSC-0566

Πρόκειται για την Έκθεση Κειμηλίων από τη συλλογή του συμπατριώτη μας κ. Σπύρου Κατσίρα και του Συλλόγου των Ελληνομνημόνων Καλαμάτας και την Έκθεση Φωτογραφίας του κοντοπατρίωτη μας κ. Ηλία Περγαντή με τίτλο «1821».

Με χαρά και τιμή εγκαινιάζουμε σήμερα δυο εκδηλώσεις που έχουν «συγγενικό» χαρακτήρα. Όσο και αν προσπαθήσει κάποιος να βρει λέξεις για να χαρακτηρίσει σε μια παρουσίαση το πόσο σημαντικές είναι οι εκθέσεις από τη συλλογή του Σπύρου Κατσίρα των Ελληνομνημόνων και οι φωτογραφίες από τη συλλογή του Ηλία Περγαντή, μοιάζουν οι λέξεις αδύναμες μπροστά στη συγκίνηση της θέασης των ιστορικών αντικειμένων και της φωτορεαλιστικής απεικόνισης.
Συγγενικό γιατί είναι σε ευθεία συνομιλία με την Ιστορία του τόπου μας, με σεβασμό και θαυμασμό στους ήρωες μας!
Με ευγνωμοσύνη και τιμή στη μνήμη τους.

katsiras-DSC-0543

katsiras-DSC-0551

katsiras-DSC-0552

katsiras-DSC-0559

katsiras-DSC-0565

Συγγενικό γιατί ο Σπύρος και ο Ηλίας συνυπάρχουν σε δράσεις και εκδηλώσεις, συνεργάζονται και μας τιμούν να έχουμε σήμερα εδώ τα πολύτιμά τους, τα πολύτιμα για όλους μας.
Συγγενικό γιατί η Καλαμάτα είναι η γεννήτρα της Επανάστασης του 1821 και η γύρω περιοχή, η Μάνη και η Σπάρτη, ο Ταύγετος και όλος ο Μοριάς ενώνουν και ενώνονται.
Συγγενικό γιατί ως Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, της πρώτης απελεύθερης πόλης υποδέχομαι στον πολιτιστικό πυρήνα της πόλης μας φίλους και αδέλφια που μας ενώνει η ίδια αγάπη για το 1821, για την Ιστορία μας, την παράδοσή μας, για το «είναι» μας!
Συγγενικό γιατί ο Μάρτιος, ο Μήνας της Ελευθερίας οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας εμπνέουν και ακτινοβολούν πνοή Ελευθερίας σε όλη την Ελλάδα, στον απανταχού της γης Ελληνισμό.
Συγγενικό γιατί ο Δήμος Καλαμάτας και ο Δήμαρχός μας δικαίως καυχώνται για τους επετειακούς εορτασμούς που σφράγισαν τα 200χρονα που θα τις μνημονεύουν οι μεταγενέστεροι, παρά την πανδημία και τους περιορισμούς της.

katsiras-DSC-0571

katsiras-DSC-0577

katsiras-DSC-0581

katsiras-DSC-0585

katsiras-DSC-0605

Ο κύριος Σπύρος Κατσίρας με τους Ελληνομνήμονες δίνουν την ψυχή τους και τολμώ να πω το έχουν κάνει βίωμα τους
Ένας σύλλογος με πλούσια δράση που αγαπά την Ελληνική ιστορία και μάχεται με σκοπό ο κόσμος να την αγαπήσει και να την κρατήσει ζωντανή μέσα του είναι οι “Ελληνομνήμονες Καλαμάτας” με πρόεδρο τον δραστήριο και μαχητικό Σπύρο Κατσίρα.
Ο σύλλογος και ο Σπύρος μας συλλέγουν αντικείμενα σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ιδιωτική συλλογή που απαρτίζεται από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, οπλισμό, παραδοσιακές φορεσιές,
Ο Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και με πολλές δικαρίσεις.
Ο Σπύρος και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου μέσα από τις ιστορικές αναβιώσεις, τις μουσειακές εκθέσεις και τις δράσεις γύρω από την ιστορία της Ελληνικής μας Επανάστασης του 1821 προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα οτι οι ‘Ελληνες πρέπει να είναι ενωμένοι και να αγαπούν την ιστορία τους.
Και αυτό οι “Ελληνομνήμονες” το αποδεικνύουν με την δράση και τη στάση τους!

Έκθεση Φωτογραφίας «1821»
Η έκθεση φωτογραφίας «1821» του Ηλία Περγαντή
ξεκίνησε ως δημιούργημα το 2017. Θέμα της είναι η αναβίωση και η αποτύπωση της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας την περίοδο πριν και μετά το 1821 και τον απελευθέρωση της χώρας από τον οθωμανικό ζυγό. Επίκεντρο στην εικόνα έχει ο άνθρωπος, το συναίσθημα, η φορεσία και το ιστορικό γεγονός.
Για τους σκοπούς του έργου ο φωτογράφος έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της χώρας (Ναύπλιο, Μετέωρα, Καρπενήσι, Αίγιο, Τρίπολη, Κρήτη, Μάνη, Μονεμβάσια, Ηλεία, Σουφλί, Καστοριά, Κάλυμνο, Καλαμάτα, Αθήνα κλπ) Για τους σκοπούς του έργου αυτού συνεργάζεται με πολιτιστικούς συλλόγους και ομάδες αναβίωσης οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά στο project. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει εθελοντικά πάνω από 1.00ο άτομα στο συγκεκριμένο έργο και πάνω από 40 πολιτιστικοί σύλλογοι. Η όλη διαδικασία είναι απόλυτα εθελοντική με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο, την ιστορία και την παράδοση.
Σύντομο βιογραφικό του φωτογράφου Ηλία Περγαντή

Ο Ηλίας Περγαντής ζει και εργάζεται στην Σπάρτη. Έχει σπουδάσει Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και είναι αριστούχος στο Μεταπτυχιακό του ιδίου τμήματος.

Με την τέχνη της φωτογραφίας ασχολείται συστηματικά από το 2008. Την περίοδο 2017 – 2018 διετέλεσε Πρόεδρος της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί και δημοσιευτεί σε πανελλαδικούς και διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά φωτογραφίας και ιστορίας.
Από το 2016 ασχολείται συστηματικά με την φωτογράφηση θεμάτων που έχουν σχέση με την Ελληνική ιστορία και την Ελληνική παράδοση, ιδίως της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στόχος είναι η δημιουργία μίας έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία θα περιλαμβάνει όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά ιστορικά γεγονότα από όλη την Ελλάδα και θα εξυμνεί τον αγώνα και την αυτοθυσία των Ελλήνων εκείνης της περιόδου.

To Top