Μουσική

“Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς” και Όπερα “Καλαμάτα Λιμπεράτα” στο πρώτο CD της Δημοτικής Φιλαρμονικής για το 1821

Μελοποίησε την “Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς”

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΔΙΣΚΟ “200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821”

Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, παρήγαγε επετειακό ψηφιακό δίσκο (CD) με μουσική και τραγούδια υπό τον τίτλο «200 χρόνια από το 1821», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων του Δήμου Καλαμάτας για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Το CD παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, η Πρόεδρος της Φιλαρμονικής, Μαρία Μπαρούνη και ο μαέστρος Κώστας Νικολέας.

ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΕΣΤΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΕΑ

Μιλώντας για την μουσική παραγωγή ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει συνθέσεις αλλά, κυρίως, ένα μουσικό έργο του μαέστρου, Κώστα Νικολέα, τη μελοποίηση της Διακήρυξης της Μεσσηνιακής Γερουσίας «προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων.

«Συγχρόνως βέβαια», συνέχισε ο Δήμαρχος, «η Δημοτική Φιλαρμονική συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τη 201η επέτειο για τον Μήνα Μάρτιο, τον Μήνα της Ελευθερίας. Έτσι απόψε το βράδυ, στις 9, στο Πνευματικό Κέντρο θα μας παρουσιάσει μια σπουδαία συναυλία αφιερωμένη στη Γυναίκα του ’21, τηρώντας βέβαια τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

DSC 0601 Medium Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Φιλαρμονικής, Μαρία Μπαρούνη, «για την σπουδαία δουλειά που γίνεται εκεί, για τα μαθητικά τμήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα παρακολουθούν πολλά παιδιά της πόλης μας». Επίσης, τον μαέστρο, Κώστα Νικολέα, «για τη πολιτιστική και καλλιτεχνική δουλειά που γίνεται στη Φιλαρμονική και τα αποτελέσματα που φέρνει».

Ακολούθως η κυρία Μπαρούνη αναφέρθηκε στις δράσεις της Φιλαρμονικής στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων του ’21. Τόνισε δε ότι στα άμεσα σχέδια είναι η παρουσίαση του CD στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

KAI ΟΠΕΡΑ “ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΛΙΜΠΕΡΑΤΑ”

Ο μαέστρος Κώστας Νικολέας αναφέρθηκε στον ψηφιακό δίσκο σημειώνοντας ότι οι ενότητες που εμπεριέχονται σε αυτόν αφορούν «απόδοση τιμών στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, έργα φιλελλήνων συνθετών όπως το Μεσολόγγι και ο Μάρκος Μπότσαρης, καθώς και έργα γραμμένα ειδικά για την Καλαμάτα, όπως η εισαγωγή από την τρίπρακτη όπερα «Καλαμάτα λιμπεράτα» , καθώς και η «Προειδοποίησις» με συμμετοχή ανδρικής χορωδίας». Ο κ. Νικολέας ευχαρίστησε τον πανεπιστημιακό Θανάση Χρήστου που εμπλούτισε το ένθετο του ψηφιακού δίσκου. Τέλος σημείωσε ότι αυτό το CD είναι η πρώτη προσπάθεια της Φιλαρμονικής, ευχόμενος παράλληλα να ακολουθήσουν και άλλες.

“Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς” και Όπερα “Καλαμάτα Λιμπεράτα” στο πρώτο CD της Δημοτικής Φιλαρμονικής για το 1821
To Top