ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”: Ξεκινά από 15 Ιουνίου-Μειώσεις σε μισθούς, εκ περιτροπής εργασία, κρατική ενίσχυση

Από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με δυνατότητα επέκτασης, με τον οποίο τίθεται σε εφαρμογή η δυνατότητα του εργοδότη να εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία με επιδότηση μέρους του μισθού από το κράτος.

Όπως αναφέρει στο Newpost ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάςο μηχανισμός αφορά:

  • όλες τις επιχειρήσεις της χώρας με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.
  • τις νέες επιχειρήσεις και τις εποχικές επιχειρήσεις.
  • εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ακόμα και όσους προσληφθούν τώρα στην θέση οικειοθελώς αποχωρούντων.

Ο μηχανισμός δεν αφορά εργαζομένους με μερική απασχόληση, στο διάστημα της συμμετοχής στο μηχανισμό απαγορεύεται τροποποίηση σύμβασης, ενώ η επιχείρηση μπορεί να θέσει σε μειωμένο ωράριο έως και το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.

Χορηγείται στον εργοδότη το δικαίωμα να μειώνει μονομερώς το ωράριο του εργαζομένου έως και στο 50%, ενώ το κράτος θα καταβάλλει το 60% του μισθού που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται. Ωστόσο, σημειώνεται πως κανένας εργαζόμενος δεν θα λαμβάνει αθροιστικά λιγότερο από τον κατώτατο μισθό.

Όσον αφορά στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αυτή θα γίνεται από τον εργοδότη στον ονομαστικό μισθό, ενώ το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία του 60% των του επιδόματος αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα που δεν εργάζεται ο μισθωτός.

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν μείωση σε επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων, ενώ για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα απαγορεύονται οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθού.

Τέλος, δεν υπάρχει προστασία μετά το τέλος του προγράμματος από απολύσεις.

πηγή: newpost.gr

Πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”: Ξεκινά από 15 Ιουνίου-Μειώσεις σε μισθούς, εκ περιτροπής εργασία, κρατική ενίσχυση
To Top