ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: “Κίνδυνος για μια χειρότερη κανονικότητα”-Ζητούν στήριξη των εργαζομένων και εντατικούς ελέγχους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Είναι πλέον πραγματικότητα ότι η κατάσταση στον τομέα της εργασίας λόγω του κορονοϊου έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εντείνοντας την αγωνία των εργαζομένων για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και των ανέργων που βλέπουν ακόμη δυσκολότερη την επανένταξη τους στην εργασία.
Η αγωνία για την επόμενη μέρα είναι μεγάλη

“Με αυτά τα δεδομένα και μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες το τίμημα για τους εργαζόμενους είναι δυσανάλογο με τον κίνδυνο μιας κανονικότητας χειρότερης να ελλοχεύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα”

Φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο θα συνεχίσει η εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση, μείωση ωραρίου εργασίας με μείωση αποδοχών .
Επίσης μένει εκτός της οικονομικής ενίσχυσης μεγάλο μέρος των μακροχρόνια ανέργων.
Στον τουρισμό και τον επισιτισμό πολλές θα είναι οι επαπειλούμενες θέσεις εργασίας.

Παρά την δέσμευση ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εποχιακά απασχολούμενων, αυτό που έχει τους προηγούμενους μήνες είναι ότι η εξαγγελία για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα που κάποιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας δεν εφαρμόστηκε.

 

“Το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών δεν καταβλήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία πράγμα που σημαίνει ότι είτε ο χρόνος αυτός δεν θα προσμετρηθεί ως συντάξιμος είτε ότι το κόστος θα το επωμισθούν άλλη μία φορά τα ασφαλιστικά ταμεία”

Αυτό μεγαλώνει τα ήδη υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς κανένας να ξέρει που μπορεί να οδηγήσει.
Κρίνεται απαραίτητη η λήψη νέων επιπλέον παρεμβάσεων για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, με παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων για να αντιμετωπισθεί η εργοδοτική παραβατικότητα, η καταπάτηση και καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων .

Το πακέτο διάσωσης που θα πάρει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορονοϊου με επιχορηγήσεις και δάνεια θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα γιατί η ύφεση θα μεγάλη και θα πλήξει όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, επίσης η ανεργία θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

“Απαίτησή μας θα είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών, συντάξεων ή ελαστικοποιήση εργασιακών σχέσεων”

Τα οποία προγράμματα θα πρέπει να έχουν ως επίκεντρο την εργασία και τις κοινωνικές αναγκαιότητες.
Χρειάζεται ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που θα στηρίζει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εισοδήματα και θέσεις εργασίας, την δημόσια υγεία, την παιδεία την πρόνοια
Ένα πρόγραμμα που θα έχει στο επίκεντρο την ενίσχυση του ΕΣΥ και των δομών και υπηρεσιών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας.
Η δράση μας συνεχίζεται και εντείνεται ακόμη περισσότερο για το επόμενο διάστημα, θα είναι μακροχρόνια μαζί με την ΓΣΕΕ, τις Ομοσπονδίες και τα άλλα Εργατικά Κέντρα.
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας για την στήριξη των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε αυτές τις ιδιότυπες συνθήκες που βιώνουμε”.

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: “Κίνδυνος για μια χειρότερη κανονικότητα”-Ζητούν στήριξη των εργαζομένων και εντατικούς ελέγχους
To Top