ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προχειρότητα και ανικανότητα καταλογίζουν Φαββατάς και Μπεχράκης για τη διακοπή νερού-Ζητούν να απολογηθεί ο Δήμαρχος για τις επιλογές του

Τους προβληματισμούς τους σχετικά με την πολύωρη διακοπή νερού στον Δήμο Καλαμάτας διατυπώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας και εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου στον Σύνδεσμο Ύδρευσης, Δημήτρης Φαββατάς (παράταξη Κοσμόπουλου) και Σταμάτης Μπεχράκης (παράταξη Μάκαρη).

Υπογραμμίζουν ότι ο προβληματικός και απαρχαιωμένος αγωγός νερού Φ600 έπρεπε ήδη να έχει αλλαχτεί εδώ και 10 χρόνια, αποδίδοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, που δεν είχε θέσει το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα, “στο πλαίσιο της ρηχότητας του φαίνεσθαι”, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.  Ο Δήμος Καλαμάτας παραμένει λοιπόν με τον ίδιο κεντρικό αγωγό ύδρευσης εδώ και 84 χρόνια (Φ300),-με ό,τι αυτό συνεπάγεται- που  μαζί με τον “νεότερο” από το 1977,  Φ600,  υδροδοτούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες.

Ευθύνες κωλυσιεργίας επιρρίπτονται και στην νυν κυβέρνηση για την κατάργηση του “Φιλόδημος”, πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο και είχε προκύψει και προσωρινός ανάδοχος. Καταλογίζουν όμως και “προχειρότητα και ανικανότητα” στη Δημοτική Αρχή και στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης, για τους χειρισμούς που έγιναν κατά τη διάρκεια της διακοπής. Κάνουν λόγο για “προσπάθεια ακραίας και κωμικής” μαζί πολιτικής εκμετάλλευσης της επισκευής, με αφορμή τη βεβιασμένη ανακοίνωση των “πανηγυρισμών” και “ευχαριστηρίων” εκ μέρους του προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης, προτού υδροδοτηθεί όλος ο Δήμος, με τη συνέχεια γνωστή, από τη σοβαρή βλάβη που ακολούθησε, και άφησε χωρίς νερό σχεδόν 30 ώρες τους πολίτες. “Να απολογηθεί ο δήμαρχος για τις επιλογές των συνεργατών του”, διαμηνύουν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΑΒΒΑΤΑ-ΜΠΕΧΡΑΚΗ

Κοινή δήλωση εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμάτας στον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας Δημήτρη Φαββατά και Σταμάτη Μπεχράκη

“Σε σχέση με την διακοπή νερού στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της Καλαμάτας υπάρχουν δυο διακριτές πλευρές στις οποίες θα θέλαμε να σταθούμε:

Η πρώτη πλευρά αφορά στο γιατί υπάρχει ακόμα ο παλιός αγωγός Φ600 σε λειτουργία και στο πως φτάσαμε σε τόσο υποβαθμισμένο λειτουργικά αγωγό το 2020 .

Ο αγωγός αυτός θα έπρεπε να έχει αλλαχθεί από το 2010 τουλάχιστον και να χωροθετηθεί νέα χάραξη σε δημόσια ιδιοκτησία, η οποία θα επέτρεπε την άρτια συντήρηση και προστασία του. Η νέα μεγαλύτερη διατομή του αγωγού Φ800 δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς πόσιμου νερού και στη Μάνη. Υπήρξε μια μακρά περίοδος που τέτοια έργα δεν είχαν ….χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία, παρόλο που ο χαρακτήρας των έργων αυτών είναι προφανής για τη βιωσιμότητα των πόλεων, της δημόσιας υγείας και προφανώς και αναπτυξιακός.

Η μη ιεράρχηση της αντικατάστασης του παλιού αγωγού ως μεγάλου θέματος ήταν στα πλαίσια της ρηχότητας του « φαίνεσθαι» των προηγούμενων χρόνων. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην απουσία δημοτικής διεκδίκησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την χρηματοδότηση υλοποίησης του σοβαρού και αναγκαίου αυτού έργου για το δήμο μας.

Η δημιουργία του Προγράμματος «Φιλόδημος» από την προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεψε σε μια σειρά ΔΕΥΑ και Συνδέσμους Ύδρευσης της χώρας με αντικειμενικά κριτήρια επιλογής να υλοποιήσουν για πρώτη φορά, μετά από χρόνια μνημονιακής στέρησης, έργα ύδρευσης – αποχέτευσης αναγκαία για τους δημότες αρκετών δήμων και έργα του κεντρικού αγωγού μεταφοράς πόσιμου νερού στην πόλη.

Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση του ελέγχου του προσωρινού μειοδότη κατασκευαστή του έργου. Παράμετρος χρονοκαθυστέρησης όλων των έργων, η οποία πρέπει να αναφερθεί , είναι και η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να αλλάξει το πρόγραμμα Φιλόδημος, για να το αποσυνδέσει επικοινωνιακά από τη χρησιμότητα του για τους ΟΤΑ.

Η δεύτερη πλευρά είναι αυτή της ακραίας και κωμικής πολιτικής εκμετάλλευσης της προγραμματισμένης επισκευής:

Ο τρόπος που επιχειρήθηκε η επισκευαστική συντήρηση του αγωγού και η επανασύνδεσή του στο δίκτυο δεν έχει ξαναγίνει. Στις 23:30 το βράδυ της Κυριακής ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης με πρωτοφανή αμετροέπεια για συνήθεις επισκευαστικές διαδικασίες άρχισε τους πανηγυρισμούς – τους οποίους έχει ανάγκη επικοινωνιακά ως υπόδικος – για… την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. «Μοίραζε» δε ευχαριστίες προς «όλους τους εμπλεκόμενους στην μάχη που δώσαμε σήμερα». Μέχρι και στον ίδιο το…Δήμαρχο!

Η προσπάθεια για την ακραία πολιτική εκμετάλλευση του πρώην βουλευτή, βαρύνει κατά τη γνώμη μας, τον δήμαρχο Καλαμάτας προσωπικά, ο οποίος ευθύνεται τόσο για την επιλογή των προσώπων όσο και τα περιθώρια ατομικής ιδιοποίησης δημοτικών εργασιών, που αφήνει στους συνεργάτες του!

Χρειάστηκε τη δεύτερη φορά να πράξουν το ορθό, όταν αντιστράφηκαν επικοινωνιακά οι όροι και να αναγκαστούν να ζητήσουν τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ στην αποκατάσταση της τάσης του δικτύου, να φροντίσουν δηλ. αυτή τη φορά να αποκατασταθεί σταδιακά η πίεση στον αγωγό και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για τον εξαερισμό του δικτύου και την απομάκρυνση με την ευκαιρία, των ιζημάτων που υπάρχουν σε αυτό !!

Ενδεικτική επίσης της προχειρότητας που επιδείχθηκε στο όλο εγχείρημα είναι η επιλογή της ώρας και της ημέρας μιας τέτοιας παρέμβασης για την επισκευή του αγωγού. Πάγια και πρωτοφανής πρακτική του συνδέσμου Ύδρευσης σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η πραγματοποίηση των επισκευών Σάββατο προς Κυριακή, καθώς τις Δευτέρες λειτουργούν με επιβαρυμένες ανάγκες για νερό οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις.

Από όλη αυτή την προχειρότητα και την ανικανότητα καλούμαστε όλοι, αυτοδιοικητικοί αλλά και πολίτες, να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα. Και κυρίως ο κ. Δήμαρχος καλείται να απολογηθεί στην κοινωνία της πόλης μας για τις επιλογές των συνεργατών του!!!”

 

Μ.Π.

 

Προχειρότητα και ανικανότητα καταλογίζουν Φαββατάς και Μπεχράκης για τη διακοπή νερού-Ζητούν να απολογηθεί ο Δήμαρχος για τις επιλογές του
To Top