ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Πρέσβειρα της Κούβας στην Καλαμάτα: “Σημαντικοί ιστορικοί δεσμοί και ομοιότητες Ελλάδας-Κούβας”

Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, η Πρέσβειρα της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε την Πρέσβειρα της Κούβας, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από τις ιδέες και απόψεις που καθένας έχει, υπάρχει μία γενική συμπάθεια στον ελληνικό λαό για την Κούβα. Κάποιοι συμπαθούν την Κούβα για ιδεολογικούς λόγους, κάποιοι συνεπαρμένοι από το μεγάλο Χεμινγκουέι, κάποιοι από την αγωνιστικότητα ενός μικρού λαού. Ο Π. Νίκας ανέφερε πως «αν μπορούσε να υπάρξει μία συνεργασία της Καλαμάτας με μία πόλη αναλόγου μεγέθους, ιδιαίτερα σε θέματα τα οποία έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, θα μπορούσε να ξεκινήσει σε επίπεδο συζητήσεων». Ο Δήμαρχος ευχήθηκε να έχει καλή δύναμη ο κουβανικός λαός και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Η Πρέσβειρα ευχαρίστησε για την υποδοχή και συμφώνησε με το Δήμαρχο ότι «ανάμεσα στην Κούβα και την Ελλάδα υπάρχουν σημαντικοί ιστορικοί δεσμοί και πολλές ομοιότητες. Είναι δύο λαοί που πάντα αντιστάθηκαν στον κατακτητή και έχουν αγωνιστεί στην πάροδο των ετών για την ελευθερία τους. Ο εθνικός ήρωας της Κούβας, ο Χοσέ Μαρτί, το 19ο αιώνα έγραψε για το Διονύσιο Σολωμό. Η έννοια της ελευθερίας στο έργο των δύο αυτών μεγάλων ποιητών είναι, επίσης, κάτι που μας ενώνει». Η κυρία Κορτίνα εξέφρασε τη χαρά της για τη δυνατότητα «να αυξήσουμε τους πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στην Κούβα και την Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Βαγγέλη Ξυγκώρο και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είχε σήμερα η Α.Ε. Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ms. Zelmys Ma Dominguez Cortina, συνοδευόμενη από τον Πρόξενο της Δημοκρατίας της Κούβας και ολιγομελή ομάδα στελεχών της Πρεσβείας.
Η εξοχότατη κυρία Πρέσβειρα παρουσίασε την οικονομική κατάσταση της Κούβας, αναφέρθηκε στο άνοιγμα προς τις ξένες αγορές, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον για τα αγροδιατροφικά προϊόντα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη ναυτιλία. Τέλος αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εκθέσεις που θα λάβουν χώρα το 2019 και τη δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων από τη Μεσσηνία.
Από την πλευρά του Επιμελητηρίου έγινε παρουσίαση των υφιστάμενων συνθηκών της τοπικής μας οικονομίας και ενημέρωση για τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα και γενικότερα για τα πλεονεκτήματα του Ν. Μεσσηνίας.
Αναφέρθηκαν στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών και την πεποίθηση να ανοιχθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας για ανταλλαγή απόψεων σε ενδεχόμενες εμπορικές συμφωνίες.

To Top