Μουσική

Ars Musica: Δύο συναυλίες με τον Καλαματιανό τενόρο και μαέστρο Αλέξανδρο Τσίχλη

Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Οι «Μουσικές του Κόσμου» αγκαλιάζουν την ανθρώπινη φωνή

Με δύο συναυλίες από τη σπουδαία γερμανική χορωδία “Ars Musica”, απόψε, Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στις 21.00, και τη Δευτέρα 22 του μήνα, ξεκινά για την περίοδο 2018 / 2019 ο κύκλος εκδηλώσεων «Μουσικές του Κόσμου». Τον διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το σύλλογο «Τέρψις». Τη χορωδία “Ars Musica” έχει ιδρύσει ο συντοπίτης μας τενόρος και μαέστρος Αλέξανδρος Τσίχλης, που υποσχέθηκε εκπλήξεις με δύο-τρία ελληνικά τραγούδια, σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Ο φετινός Κύκλος περιλαμβάνει μια σειρά από συναυλίες, διαλέξεις και σεμινάρια, αφιερωμένα στην ανθρώπινη φωνή και την καλλιτεχνική του διεύθυνση ανέλαβε η Κατερίνα Παλαιολόγου, όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης.

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η ανθρώπινη φωνή από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι και σήμερα αποτέλεσε και αποτελεί αφορμή, έμπνευση, λόγο και αιτία για τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του γήινου πολιτισμού.
Ο λόγος, η ποίηση, το τραγούδι, η προσευχή, το παραμύθι, ο θρήνος, το μοιρολόι, ο πόνος από τη στιγμή της γέννησης μέχρι και το τέλος του κόσμου εκφράζονται και εκφέρονται με τον ήχο της ανθρώπινης φωνής….
Αυτός θα είναι και ο στόχος του φετινού κύκλου… «Η ανθρώπινη φωνή της μοναξιάς και της σιωπής…», όπως έγραψε το 1932 στο συννεφιασμένο Λονδίνο ο Γιώργος Σεφέρης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Οι πρώτες συναυλίες του κύκλου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 και την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», όπου θα φιλοξενηθεί το φωνητικό σύνολο “Ars Musica” που έρχεται από την Γερμανία.

Ο Καλαματιανός τενόρος και μαέστρος Αλέξανδρος Τσίχλης διευθύνει το φωνητικό σύνολο, που εδρεύει στο Saerbeck/Münster του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και θα παρουσιάσει δύο διαφορετικά προγράμματα στην Καλαμάτα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙKHΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στην πρώτη συναυλία, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 21:00, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το χορωδιακό σύνολο θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα θρησκευτικής μουσικής, ενώ στη δεύτερη συναυλία, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, και πάλι στις 21:00, στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα κοσμικής μουσικής από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα.
H τιμή του εισιτηρίου είναι 7 ευρώ, ενώ 5 ευρώ είναι το μαθητικό, φοιτητικό καθώς και για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ

Το φωνητικό σύνολο “Ars Musica Ensemble” (σύνολο «Τ τέχνη της μουσικής») ιδρύθηκε το 2004 από τον μαέστρο Αλέκο Τσίχλη και απαρτίζεται από 22 τραγουδίστριες και τραγουδιστές, με έδρα το Saerbeck/Münster του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Στόχος του συνόλου είναι η ερμηνεία χορωδιακού ρεπερτορίου όλων σχεδόν των εποχών και υψηλών απαιτήσεων.
Η ίδρυση του “Αrs musica ensemble ” ανάγεται στην πρωτοβουλία μερικών τραγουδιστριών/τών, οι οποίοι βρέθηκαν το 2004 στο Saerbeck και θέλησαν να ανακαλύψουν εκ νέου το “a Cappella” τραγούδι, σε όλες του τις τεχνοτροπίες και να το παρουσιάσουν.

Το πρόγραμμα του ensemble περιέχει ρεπερτόριο τεσσάρων αιώνων, τόσο εκκλησιαστικής/πνευματικής, όσο και κοσμικής/λαϊκής μουσικής

Η χρονική περίοδος του ρεπερτορίου εκτείνεται από τους Baldassare Donati, Orlando di Lasso,John Bennet, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Friedrich Silcher, Johannes Brahms, Felix Mendelssohn Bartholdy, Anton Bruckner, μέχρι τους μοντέρνους Lajos Bardos, Zoltan Kodaly, Randall Thompson, Arvo Pärt και Josef Swider. Στα κονσέρτα τους δεν λείπουν τα Spirituals και η Folklor/λαϊκή μουσική. Ο μαέστρος Αλέκος Τσίχλης αναζητεί συνεχώς νέες μουσικές προκλήσεις.

Από το 2006 το “Ars musica ensemble” έγινε μέλος του χορωδιακού σωματείου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, “Chorverband Nordrhein-Westfalen”. Μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε και τις τρεις βαθμίδες του φωνητικού διαγωνισμού και κέρδισε τον Μάιο του 2008 τον τίτλο “Μeisterchor”/Αρχιτραγουδιστική Χορωδία. Την 1.6.2013 επανέλαβε με επιτυχία τον διαγωνισμό και κέρδισε πάλι τον τίτλο “Meisterchor”για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στις 9.6.2018, λαμβάνοντας εκ νέου μέρος στον διαγωνισμό, τιμήθηκε ξανά με τον τίτλο “Meisterchor “/Αρχιτραγουδιστική Χορωδία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Έτσι, για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια βραβεύεται η εργασία αυτή με τον Ανώτατο Χορωδιακό τίτλο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία.
Το ensemble διευθύνει ο μαέστρος Αλέξανδρος Τσίχλης.

To Top