ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα με τον Ross Daly ο κύκλος των θερινών εκδηλώσεων “…με φως καταμεσής του κόσμου…”

Mε την συναυλία του Ross Daly στο υπαιθριο χώρο της Συλλογής των Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας αρχιζει σημερα ο κύκλος των θερινών εκδηλώσεων “…με φως καταμεσής του κόσμου…” που υλοποιεί την πεποίθηση του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας και της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” ότι οι πολιτισμικές μονάδες δεν αντλούν το ρόλο τους υπηρετώντας αυστηρά το αντικείμενό τους αλλά μπορούν και οφείλουν να αναλαμβάνουν ευρύτερες πολιτιστικές δράσεις για την ανάπτυξη του τόπου.

O Ross Daly, ενώνοντας τη φυσική ροή των αρχαίων παραδόσεων με τις πιο σύνθετες ανάγκες του σύγχρονου ακροατή, προσφέρει σε κάθε του εμφάνιση μια μοναδική υπερβατική και πνευματική μουσική εμπειρία, καθιστώντας τους ακροατές κοινωνούς της ουσίας της μουσικής, που δεν έχει κανένα φυσικό όριο κι εκτείνεται πέρα από τον χώρο και τον χρόνο.
Μοναδικός ως συνθέτης, ο ήχος της μουσικής του αντανακλά την προσωπική του φιλοσοφία, επηρεασμένη από την παράδοση των Σούφι, η οποία τονίζει την ιερή φύση της ίδιας της μουσικής, την τεράστια δύναμη που εμπεριέχει καθώς και την αναγκαιότητα: όσοι ασχολούνται με αυτήν, να της παραδοθούν ανιδιοτελώς και ανεπιφύλακτα.

Θα παιχτούν παλιές και νεότερες συνθέσεις επηρεασμένες από μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και όχι μόνο. Το μαγικό πλέξιμο των δύο τοξωτών, του Ross Daly και της Κέλυς Θωμά, αγκαλιάζεται με μοναδικό τρόπο από το τσέλο της Σοφίας Ευκλείδου, το ούτι του Ταξιάρχη Γεωργούλη και τα κρουστά του Βαγγέλη Καρίπη. Το σχήμα αυτό διακρίνεται τόσο από τη δεξιοτεχνία όσο και από τη μουσικότητά του και υπόσχεται μια ιδιαίτερη μουσική εμπειρία.

Ο τίτλος του θερινού κύκλου εκδηλώσεων είναι εμπνευσμένος από ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, του ποιητή του ελληνικού φωτός, από το ποίημα “Η τρελή Ροδιά”.
“…πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που σπάει με φως καταμεσίς του κόσμου τις κακοκαιριές του δαί-
μονα
Που πέρα ως πέρα την κροκάτη απλώνει τραχηλιά της μέρας
Την πολυκεντημένη από σπαρτά τραγούδια, πέστε μου είναι η τρε-
λή ροδιά
Που βιαστικά ξεθηλυκώνει τα μεταξωτά της μέρας;
Σε μεσοφούστανα πρωταπριλιάς και σε τζιτζίκια δεκαπενταυγούστου…”
Ένα ποίημα που ακτινοβολεί φωτεινή αισιοδοξία και περιγράφει το ελληνικό φως με λέξεις που θυμίζουν τις μοναδικές ελληνικές φορεσιές.
Στόχος του κύκλου των εκδηλώσεων είναι να καταδείξουν ότι η παράδοση δεν αποτελεί στεγανό χώρο αλλά ένα ζωντανό οργανισμό, που αντλεί την έμπνευσή του από το ευρύτερο περιβάλλον του, μεταλλάσσεται αέναα και ανακαλύπτεται ξανά στην πορεία του χρόνου.

Εναρξη 21:15

Πρεμιέρα με τον Ross Daly ο κύκλος των θερινών εκδηλώσεων “…με φως καταμεσής του κόσμου…”
To Top