Χορός

Πρεμιέρα την Παρασκευή για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018.
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ώστε όλα να είναι έτοιμα εγκαίρως για τη μεγάλη γιορτή του Χορού που θα φιλοξενήσει για 24η χρονιά η πόλη της Καλαμάτας.

“Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΑΛΤΣΑ” ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ένα διαφορετικό σεμινάριο χορού διεξαγόταν τις προηγούμενες ημέρες μέσα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στο οποίο συμμετείχαν 70 παιδιά της Καλαμάτας, ηλικίας 4 – 16 ετών, προετοιμάζοντας μια πρωτότυπη παράσταση χορού με τίτλο “Η χαμένη κάλτσα”.

Την συγκεκριμένη παράσταση-χορογραφία θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, με ειδική είσοδο 5 ευρώ για τις οικογένειες των παιδιών, όπως ανέφερε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018.
«Η παρουσίαση της δουλειάς τους είναι μία παρουσίαση συλλογικότητας και δημιουργικότητας από το σεμινάριο. Δε θα είναι παράσταση, θα είναι παρουσίαση του τι μάθανε στο σεμινάριο αυτές τις 5 ημέρες», προσέθεσε η Λίντα Καπετανέα.

ΝΙΚΑΣ: “Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ”

Ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε τα εξής: «Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 ξεκινούν οι παραστάσεις του ανανεωμένου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με τη σφραγίδα της Λίντας Καπετανέα. Θα δείτε τη δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου – όχι κάποιων εβδομάδων ή λίγων μηνών. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον αγώνα, τον οποίον έχει κάνει η κυρία Καπετανέα όσον αφορά στην αναβάθμιση του Φεστιβάλ.
Από την Παρασκευή που ξεκινάμε, θα έχουμε πολύ κόσμο στην πόλη της Καλαμάτας. Ήδη η διάθεση των εισιτηρίων πηγαίνει καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και αυτό το βλέπετε από τις στήλες του Αθηναϊκού Τύπου, όπου υπάρχουν ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα από τις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες.
Εύχομαι καλή επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι αυτή τη μεγάλη εκδήλωση θα αγκαλιάσουν οι Καλαματιανοί. Άλλωστε, έχει ληφθεί πρόνοια ώστε η πόλη να φαίνεται ότι εορτάζει, με τις σημαίες που έχουν τοποθετηθεί στους κόμβους και στους κεντρικούς δρόμους. Θεωρώ ότι δε θα υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα».

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Μισή ώρα πριν την έναρξη της πρεμιέρας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των δύο καλλιτεχνικών δημιουργημάτων στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, “το ένα είναι αφιερωμένο στο Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το άλλο στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Είναι οι μεγάλοι χορηγοί και του Φεστιβάλ Χορού, αλλά και όλων των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε αυτή την πόλη».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Τύπο για τη συμβολή του στην προσπάθεια προβολής του Φεστιβάλ, χωρίς την οποία «δε θα μπορούσαμε να περάσουμε το μήνυμα του Φεστιβάλ, τις προσπάθειες που γίνονται γι’ αυτό το μεγάλο θεσμό, ίσως το σημαντικότερο καλλιτεχνικό θεσμό στην περιφερειακή Ελλάδα, μαζί με την αποφασιστικότητα – και τη δική μας και της πόλης – ώστε αυτός ο θεσμός και να εκσυγχρονίζεται συνεχώς και να ανανεώνεται και να κατέχει πάντοτε τη θέση που του αξίζει και σε επίπεδο Ελλάδος και σε επίπεδο Ευρώπης όσον αφορά στο μοντέρνο χορό».

Να σημειωθεί ότι ο περφόρμερ Olivier de Sagazan θα δώσει πρόσθετη παράσταση στις 13 του μήνα, καθώς για εκείνην της 14ης Ιουλίου έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Στη μεγάλη συμμετοχή στα σεμινάρια που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αναφέρθηκαν τόσο η πρόεδρος της “ΦΑΡΙΣ”, Αναστασία Μπελογιάννη, όσο και η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, που δήλωσε ότι 73 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν δηλώσει συμμετοχή στα σεμινάρια

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Compañía Sharon Fridman
Free Fall

Ο Sharon Fridman [Σάρον Φρίντμαν] δημιουργεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για έξι επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ντόπιους ερασιτέχνες. Η πτώση, η καθετότητα, η επαφή, η αναγκαιότητα και η ώθηση είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το Free Fall, μια γεμάτη τόλμη χορογραφία που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας. Η πτώση γίνεται μια συνεχής αφετηρία από την οποία γεννιέται μια απέραντη ποικιλία κινήσεων, καθώς το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια της όρθιας θέσης. Δυνατές εικόνες, σύνθετες και ευαίσθητες δυναμικές δημιουργούνται από τον επαναλαμβανόμενο χωρισμό και την επανένωση των σωμάτων. Η φυσική κίνηση είναι η πρώτη ύλη που μεταπλάθεται στη σύνθεση της κίνησης, από την οποία αναδύεται ένας ουσιαστικός χορός, απογυμνωμένος από τεχνάσματα και πόζες. Στην αναζήτηση της αληθινής δεξιοτεχνίας, η ειλικρίνεια πηγάζει από τον βαθύ σύνδεσμο του καλλιτέχνη με το υλικό που εκφράζει. Παγιδευμένο σε έναν φαύλο κύκλο πτώσης και επανόρθωσης, το Free Fall είναι μια εκπληκτική παράσταση που μας καλεί να ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι αν είναι πράγματι δυνατή μια ελεύθερη πτώση.

(Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Ιουλίου, 22:00,
Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας)

Olivier De Sagazan
Transfiguration

Το Transfiguration αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, σκεπάζοντας τον εαυτό του με το υλικό αυτό, εξαλείφοντας την ταυτότητά του, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του.
Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Sagazan [Σαγκαζάν] αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής –από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής. Ο Sagazan δηλώνει σχετικά: «Με αφήνει κατάπληκτο το πόσο φυσιολογικό, ακόμη και ασήμαντο, θεωρούν οι άνθρωποι το γεγονός ότι είναι ζωντανοί». Στο Transfiguration, ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές.

“CARTOON” MIA ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, αυτό φιλοξενεί μία παράσταση για όλη την οικογένεια. Πρόκειται για την παράσταση “Cartoon” του Anton Lachky, που θα δοθεί στις 18.7.2018, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Σκηνή, με ώρα ενάρξεως 20:00.

Η προπώληση εισιτηρίων συνεχίζεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, πρωί και απόγευμα, αλλά και ηλεκτρονικά.

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπορείτε να δείτε εδώ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 24ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2018

To Top