ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράσινο φως για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο της από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται η Ελλάδα μετά την συνεδρίαση των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC), που συνεδρίασε πριν από το Euro Working Group στις Βρυξέλλες.

Mετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το EFC έδωσε θετική εισήγηση για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία. Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Μετά το ΕFC, την σκυτάλη πήραν οι επιτελείς των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδρίασαν το βράδυ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσουν το άτυπο Eurogroup που θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 95 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ- ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους. Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

ΠΗΓΗ:NEWS247

Πράσινο φως για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
To Top