Τροφή για σκέψη

Πότε πραγματικά τελειώνει το καλοκαίρι στην Καλαμάτα;

Το ξεκίνημα του Σεπτέμβρη και το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται πως είναι για κάποιους η καταληκτική ημερομηνία του καλοκαιριού στην Καλαμάτα.
Όταν από τη μια μιλάμε και επιδιώκουμε τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και τους φθινοπωρινούς μήνες στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία γενικότερα, όταν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ κάνουν ειδική καμπάνια για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής σεζόν, φαίνεται πως για τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας καταληκτική ημερομηνία του καλοκαιριού είναι η 31η Αυγούστου.
Η “πόλη του ήλιου και του πολιτισμού”- σύμφωνα με καμπάνια της Δημοτικής Αρχής- “κατεβάζει ρολά” στις υποδομές ΑμεΑ στην παραλία.
Και αυτό το επιβεβαιώνουν μια σειρά από ενέργειες:
Η αφαίρεση των κουβουκλίων με τις χημικές τουαλέτες που είχε τοποθετήσει ο Δήμος Καλαμάτας για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ από την παραλία του Αλμυρού, αλλά και πλησίον του ξενοδοχείου Φιλοξένια (προσεχώς) από την εταιρεία που είχε αναλάβει την τοποθέτηση και συντήρησή τους, μιας και έληξε η σύμβαση.
Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει συγκεντρώσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από την κοινότητα των ΑμεΑ, που εξακολουθούν ακόμα να κολυμπούν στην παραλία.

Η απουσία ναυαγοσωστών στην παραλία και στα σημεία με τη Γαλάζια Σημαία, καθώς και για αυτούς έληξε η σύμβασή τους- ήταν τρίμηνη από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου- και επομένως η παροχή των υπηρεσιών ασφαλείας προς τους λουόμενους, που και τον Σεπτέμβρη γεμίζουν την παραλία της Καλαμάτας.

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για αφαίρεση και των δύο Seatrac τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, που εξυπηρετούν όλους τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον Σεπτέμβριο, που ο καιρός είναι ιδανικός.

Για ποιά μέριμνα των ΑμεΑ μιλάμε και για ποιά στρατηγική στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας όταν οι τουρίστες είναι ακόμα στην πόλη, αλλά οι υποδομές “αφαιρέθηκαν” ελέω φθινοπώρου;

Όταν οι πτήσεις τσάρτερ στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας συνεχίζονται δυναμικά έως και τις 24 Οκτωβρίου από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς υπάρχουν επισκέπτες-μεγαλύτερης βεβαίως ηλικίας, που συνειδητά επιλέγουν τη Μεσσηνία για τις διακοπές τους τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβρη.

Τι μήνυμα περνάμε σε αυτούς τους επισκέπτες που επέλεξαν την πόλη της Καλαμάτας, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, όταν απουσιάζουν τον Σεπτέμβριο οι βασικές υποδομές υγιεινής και ασφάλειας των λουομένων, και ειδικά των ΑμεΑ;
Όταν στη Ρόδο οι ναυαγοσώστες- που προσλήφθησαν μέσα στον Ιούλιο για να καλύψουν κατεπείγουσες ή πρόσκαιρες ανάγκες- έχουν τρίμηνες συμβάσεις έως τις 17 Οκτωβρίου; Ή στα Χανιά που οι ναυαγοσώστες έχουν τετράμηνες συμβάσεις από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.
Ειδικά όταν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή πασχίζουν να κρατήσουν επισκέπτες και το φθινόπωρο με ειδικές προσφορές και οικονομικά πακέτα.
Πρέπει η δημοτική Αρχή να επιδιώξει την επέκταση και των συμβάσεων αυτών, ώστε να καλύπτουν τον Σεπτέμβριο. Η αφαίρεση των παροχών αυτών δεν βοηθά, αντιθέτως σαμποτάρει την όποια προσπάθεια επιχειρούν οι επαγγελματίες του τουρισμού και το υπουργείο για τουρισμό 365 ημέρες στη χώρα μας.
Η επέκταση της τουριστικής σεζόν δεν είναι ευχολόγια, απαιτεί έμπρακτη στήριξη των υποδομών, που προσμετρώνται στα θετικά της πόλης της Καλαμάτας.
Υπάρχουν επαγγελματίες που προσδοκούν επισκεψιμότητα και τον Σεπτέμβρη ακόμα και τον Οκτώβριο.
Παλιά, στα χωριά, με το που έμπαινε ο Σεπτέμβρης και άνοιγαν τα σχολεία όλοι εύχονταν “καλό χειμώνα“. Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτή η νοοτροπία υπάρχει ακόμα, δεν έχει όμως θέση σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό,με υποδομές που πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν αδιάλειπτη λειτουργία, και ειδικά σε ό,τι αφορά άτομα με Αναπηρία και κινητικά προβλήματα.

Μαίρη Περδικέα

Η καμπάνια του ΕΟΤ για τουρισμό στη χώρα μας 365 ημέρες τον χρόνο-που σημειωτέον αναδείχτηκε ως το “Καλύτερο Βίντεο στην Ευρώπη για το 2017” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Πότε πραγματικά τελειώνει το καλοκαίρι στην Καλαμάτα;
To Top