Ψυχολογία

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας. Ανάλογα όμως με τους τρόπους που το διαχειρίζεται ο καθένας, έχει μεγάλες ή μικρότερες επιπτώσεις στην υγεία μας. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine, αν το άγχος γίνει μέρος της καθημερινότητα μας, ο κίνδυνος για μακροχρόνια προβλήματα θα διπλασιαστεί.

Γι’ αυτό στην έρευνα προτείνονται έξι τρόποι για να διαχειριζόμαστε αυτό το συναίσθημα και να αποκομίσουμε μόνο τις θετικές του επιδράσεις.

Γυμναστείτε
Σταματήστε να κάθεστε στον καναπέ του σπιτιού σας και να αγχώνεστε για την καθημερινότητα. Με τη γυμναστική ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς και η γλυκόζη μεταφέρεται σε όλα τα σημεία του σώματος κάτι που μας δίνει φυσική ευεξία. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε με γυμναστική μια φαινομενικά δύσκολη μέρα

Βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας

Όταν σκέφτεστε τα προβλήματα, δεν τα λύνετε. Είναι προτιμότερο να γράψετε μια λίστα με αυτά και να ξεκινήσετε από τα πιο εύκολα.

Γελάστε
Όσα προβλήματα και αν έχετε, δείτε την χιουμοριστική πλευρά και γελάστε, είτε αυτό σημαίνει να παρακολουθήσετε τηλεόραση είτε το να μιλήσετε με έναν αστείο φίλο κ.ά.

Κάντε μασάζ

Το μασάζ δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα αλά και στο μυαλό. Χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να εκκρίνεται από τον εγκέφαλό σας η σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή σας διάθεση.

Φάτε λαχανικά
Νέες έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν σε συχνή βάση λαχανικά έχουν καλύτερη διάθεση και λιγότερο άγχος από αυτούς που δεν είχαν βάλει τα λαχανικά στην διατροφή τους.

Το άγχος μας κατακλύζει ειδικά αυτές τις μέρες της οικονομικής κρίσης που είναι σαφές ότι δεν έχουμε πια τον έλεγχο στην ζωή μας. Ωστόσο μπορούμε ανέξοδα, στον προσωπικό μας χρόνο να κάνουμε κάποιες ασκήσεις εκτόνωσης. Επιλέξτε ανάλογα την ιδιοσυγκρασία σας…

Γιόγκα

Μια αναπνευστική άσκηση που επιβραδύνει τον ρυθμό της καρδιάς και βοηθά στο να «καθαρίσει» το μυαλό σας από τις αγχωτικές σκέψεις. Σηκωθείτε όρθιοι, τοποθετήστε τα πόδια σας στο «άνοιγμα» των ώμων και σηκώστε τα χέρια στο πλάι. Εισπνεύστε, καθώς σηκώνετε το αριστερό γόνατο προς τον δεξί αγκώνα και εκπνεύστε, όταν φέρνετε το πόδι στην αρχική του θέση. Κάντε το ίδιο με το δεξί σας γόνατο και απολαύστε την ηρεμία που προσφέρει η γιόγκα.

Μποξ

Δεν χρειάζεται να πάτε σε σχολή ούτε να ξέρετε τα …μυστικά. Αγοράστε ένα σάκο ή 2 μαξιλάρια που θα δέχετε σφικτά μεταξύ τους, κάντε ζέσταμα στους ώμους και τον αυχένα σας και ξεκινήστε να δίνετε μπουνιές με όλησ ας την δύναμη μέχρι να ιδρώσετε… Μετά από ένα αγχωτικό ωράριο, οι επιθετικές ασκήσεις, βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης.

Περπάτημα

Είναι εύκολο, δεν έχει ωράριο, ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο και ηλικία και είναι ο πιο κοινός τρόπος για να μειώσετε τον καρδιακό ρυθμό και το άγχος σας. Το γρήγορο περπάτημα θα σας αδυνατίσει κιόλας ενώ το τρέξιμο για περίπου 20 λεπτά την ημέρα (3 φορές την εβδομάδα) θα σας οδηγήσει σε καλή φυσική κατάσταση και θα διώξει το άγχος.

Τεντωθείτε

Το τέντωμα των χεριών και των ποδιών ανακουφίζει την ένταση και χαλαρώνει τους μυς της πλάτης. Ειδικότερα, καθίστε στο πάτωμα, ακουμπώντας ίσιο το αριστερό πόδι πάνω στο δεξί γόνατο. Στη συνέχεια, γυρίστε το σώμα σας προς τα δεξιά και αριστερά. Τότε θα αισθανθείτε το τέντωμα του κάτω μέρους της πλάτης σας…

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος
To Top