ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Επιστολή Βασιλόπουλου στην Ε.Ε. που συνυπογράφουν Δήμαρχοι και φορείς της Μεσσηνίας

Το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί το αντικείμενο επιστολής του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου προς την Ε.Ε. και συγκεκριμένα προς τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων.

Ο Δήμαρχος, με την υπ’ αριθμ. Πρωτ: 44446/27.05.21 επιστολή του, γνωστοποιεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Βουλευτές Μεσσηνίας και στον Περιφερειάρχη, την καταγγελία που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας (που είναι φορέα καταχώρισης του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ) Γιώργος Λαζόγιαννης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού ΝΗΛΕΑΣ Γιώργος Κόκκινος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας και του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ – ΣΥΜΕΠΟΠ Σταύρος Αδαμόπουλος, ζητώντας να υπάρξει ενεργή παρέμβασή τους ως θεματοφύλακες των Συνθηκών για την προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος «Elia Kalamatas» ΠΟΠ.

Την επιστολή του Δημάρχου Καλαμάτας συνυπογράφουν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, οι Δήμαρχοι του νομού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και οι φορείς που προχώρησαν στην καταγγελία.

Δείτε την επιστολή εδώ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

“Λόγω της συστηματικής μη εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου από το ΥΠΑΑΤ επί σειρά
ετών, είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την ενεργό παρέμβαση της Επιτροπής ως θεματοφύλακας των Συνθηκών για την προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος «Elia Kalamatas» PDO”, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή

Ειδικότερα οι παραγωγοί μας επιζητούν:

1. Την υποστήριξη της Επιτροπής για ανάκληση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Καλαμάτα» από τον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της Ελλάδος και το FRUMATIS.
Η μετατροπή του «Καλαμάτα» σε γενικό όρο, αποτελεί παράβαση του δικαίου της Ε.Ε. και συγκεκριμένα του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1151/2012 Άρθρο 13.2, και ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 637/2019 Άρθρο 2.2 και 2.3.

2. Την απόλυτη προστασία του ενωσιακά καταχωρισμένου προϊόντος «Ελιά Καλαμάτας», που διακινείται με εμπορική ονομασία «Kalamata olives» από το 1900 αποδεδειγμένα, μέσω της ενημέρωσης όλων των ευρωπαϊκών Αρχών Ελέγχου για αποτροπή εισαγωγών και πώληση «Kalamata olives» που δεν πληρούν προδιαγραφές ΠΟΠ εντός της Ε.Ε..
Η ενέργεια αυτή μπορεί να διεκπεραιωθεί πλήρως σε εύλογο χρονικό διάστημα (2-5 ετών) ώστε να μην δημιουργηθεί εμπορικό πρόβλημα σε επιχειρήσεις της Ε.Ε.. Το ίδιο επιζητούμε και για χώρες όπου η Ε.Ε. έχει υπογράψει, ή πρόκειται να υπογράψει, σχετική εμπορική συμφωνία.

3. Τη θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος [ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ Γ.Ε], ώστε μικρές ευάλωτες ομάδες παραγωγών καταχωρισμένων προϊόντων των οποίων τα συμφέροντα θίγονται από ισχυρούς εμπορικούς θεσμούς (π.χ. συνδέσμους εξαγωγέων ή/και εμπόρων, εθνικές αρχές), να μπορούν απευθείας να καταγγείλουν αθέμιτες πρακτικές και να λαμβάνουν άμεση συμβουλευτική υποστήριξη. Έτσι θα αποφεύγονται ακριβές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, Κοινοβουλευτικά ερωτήματα και νομικές διαμάχες σε επίπεδο κράτους μέλους.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η συγκεκριμένη όπου παραγωγοί, μεταποιητές και εξαγωγείς κινούν νομικές διαδικασίες ενάντια στην αρμόδια Κρατική Αρχή. Επομένως η αποκλειστική επικοινωνία Ευρωπαϊκών Αρχών με το ΥΠΑΑΤ δεν πληρεί κριτήρια αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας.

4. Τον έλεγχο του επιδοτούμενου από τον CHAFEA προγράμματος “Olive you” που προώθησε σε δέκα-τρείς (13) χώρες την προστατευμένη ονομασία προέλευσης «Kalamata»  ως κοινή ονομασία ποικιλίας ελιάς, εντείνοντας τη διεθνή σύγχυση καταναλωτών σε βάρος του ενωσιακά καταχωρισμένου προϊόντος «Eλιά Καλαμάτας» ΠΟΠ.

5. Την υλοποίηση νέου προγράμματος “αποκατάστασης της αλήθειας” με χρηματοδότηση EREA, στις δέκα-τρείς (13) χώρες του “Olive you”. Στόχος αποτελεί η εκπαίδευση καταναλωτών και εξάλειψη της σύγχυσης, που προκάλεσαν η  παραπληροφόρηση και προϊόντα με τον εμπορικό τίτλο «Kalamata olives» σε
βάρος του «Eλιά Καλαμάτας» PDO. Η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με τον ΚΑΝ 1144/14 Άρθρα 2.2.e και 15.2 για την αποκατάσταση δίκαιων και κανονικών συνθηκών αγοράς.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Όλοι μας στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ αναμένουμε την άμεση απόκρισή σας”.

To Top