ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποιούς Δήμους οι εκπαιδευτικοί θα δικαιούνται δωρεάν σίτιση- στέγαση

ΔΗΜΟΙ: ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ, ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Τη δυνατότητα στους δήμους να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής, στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, καθώς και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, επίσης όλων των βαθμίδων προσφέρει νέα διάταξη, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.

ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Η διάταξη αφορά τους ορεινούς ΟΤΑ Α’ βαθμού, τους δήμους με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους των οποίων τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών τους ενοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές, και τους δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Για τις παροχές απαιτείται να ληφθεί απόφαση από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα ειδικεύει τις παροχές κατά περίπτωση και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών, κατόπιν βεβαίωσης της ύπαρξης των ανάλογων πόρων από την οικονομική υπηρεσία των ΟΤΑ.

Τα παραπάνω ωστόσο δεν ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς εκείνους που είναι κάτοικοι των περιοχών αυτών ή τους συζύγους τους ή τα ανήλικα τέκνα αυτών που έχουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία κατοικίας.

Ο υπολογισμός του πληθυσμού γίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011.

ΔΗΜΟΙ: ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ, ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στη Μεσσηνία πληθυσμό κάτω των 18.000 κατοίκων έχουν οι Δήμοι Πύλου Νέστορος (5.287) και Οιχαλίας με πληθυσμό 15.592
οπότε οι δήμοι αυτοί μπορούν να προσφέρουν σίτιση-στέγαση των εκπαιδευτικών, εφόσον βέβαια υπάρχουν οι πόροι.

Επίσης και τα δύο κριτήρια συγκεντρώνει ο Δήμος Δυτικής Μάνης με πληθυσμό 7.280 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ενώ πέρα από το πληθυσμιακό κριτήριο καλύπτει και το κριτήριο του ορεινού Δήμου αφού έχει επισήμως χαρακτηριστεί ως ορεινός Δήμος.
Κατ’ επέκταση οι δημότες του επωφελούνται διαφόρων προγραμμάτων και επιδοτήσεων. Μάλιστα τον περασμένο χειμώνα οι δημότες του με υπουργική απόφαση πήραν μεγαλύτερη επιδότηση για χρήση πετρελαίου θέρμανσης.
Το ίδιο προβλεπόταν για όλους τους ορεινούς δήμους της χώρας. Ο νόμος θεωρεί ουσιαστικά μειονεκτικές τις περιοχές αυτές της χώρας και τις επιδοτεί αναλόγως, σε μια προσπάθεια ενίσχυσής τους.

Οι Δήμοι Μεσσήνης (23.482)και Τριφυλίας με πληθυσμό 27.373 είναι κάτω από το όριο των 30.000 κατοίκων που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ωστόσο πρέπει τουλάχιστον το 50% των κοινοτήτων τους να χαρακτηρίζονται ως ορεινές.

Σε ποιούς Δήμους οι εκπαιδευτικοί θα δικαιούνται δωρεάν σίτιση- στέγαση
To Top