Τροφή για σκέψη

Ποιος φοβάται τον εκσυγχρονισμό των Επιμελητηρίων;

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, κάνοντας έκκληση στον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά, ώστε να αποσυρθούν διατάξεις από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στη Βουλή και αφορά μεταξύ άλλων και τον Εκσυγχρονισμό της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.

Να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (220 σελίδων) που ήρθε στη Βουλή τη Δευτέρα δεν είναι προϊόν της τελευταίας στιγμής, καθώς προηγήθηκε μια μακρά περίοδος διαβούλευσης με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την Ομοσπονδία Συλλόγου Υπαλλήλων των Επιμελητηρίων και κοινωνικούς εταίρους. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Ιούλιο και πλέον ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή.
Από την Αιτιολογική Έκθεση του, που κατατέθηκε στη Βουλή, διαπιστώνουμε ότι στόχος είναι προφανώς ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας των Επιμελητηρίων, που ουσιαστικά έχουν απαξιωθεί, και η αναβάθμιση του ρόλου τους.
Σύμφωνα λοιπόν με την αιτιολογική έκθεση, τα τελευταία 10 χρόνια, τα Επιμελητήρια έχουν αποδυναμωθεί ως συμβουλευτικά και γνωμοδοτικά όργανα, είναι υποστελεχωμένα, έχουν ανεπαρκή οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών τους, έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού, χαμηλό ποσοστό διάθεσης πόρων για επιμελητηριακούς σκοπούς, αλλά εντοπίστηκε και κατακερματισμός των υπηρεσιών στήριξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας από άλλους δημόσιους φορείς εκτός των επιμελητηρίων.
Αυτές τις παθογένειες και άλλα προβλήματα έρχεται να καλύψει το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού τους.

Πέρα από τις διατάξεις για την ανάδειξη και λειτουργία των Διοικήσεων των Επιμελητηρίων και τα διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας (ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλα τα τμήματα κάθε συνδυασμού και απλή αναλογική), εισάγεται ο θεσμός των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων που βασίζεται στη λογική της υπηρεσίας μιας στάσης και επεκτείνεται σε όλα τα στάδια της επιχείρησης, παρέχοντας έμπρακτη στήριξη και καθοδήγηση στην επιχείρηση από την ίδρυσή της, τη στρατηγική της και την ανέλιξή της έως την διευθέτηση επιχειρηματικών δανείων κλπ.

Θεσπίζεται το Επιμελητηριακό Περιφερειακό Συμβούλιο με μέλη του από τις διοικήσεις των κατά τόπους Επιμελητηρίων, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων των Επιμελητηρίων της ίδιας Περιφέρειας και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Έρχονται πλέον τα Επιμελητήρια σε διάλογο και διαβούλευση με τον β' βαθμό αυτοδιοίκησης και καθορίζουν από κοινού τη στρατηγική της οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Επίσης τα οικονομικά τους στοιχεία πλέον τελούν υπό τον έλεγχο και την έγκριση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτές είναι ορισμένες από τις διατάξεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των Επιμελητηρίων.
Διατάξεις που έρχονται να βγάλουν από το τέλμα τα Επιμελητήρια και να προσδώσουν δυναμικό ρόλο σε αυτά μέσα από τη διασύνδεσή τους με την κοινωνία.

Στην επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο κ. Μανιάτης δεν αποσαφηνίζει, ούτε διευκρινίζει ποιές είναι οι "επίμαχες διατάξεις" που καταργούν την αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων (ο αυξημένος έλεγχος και η εποπτεία από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης;)ή ποιές είναι οι "επίμαχες διατάξεις" που υποβαθμίζουν τον ρόλο των επιμελητηρίων στην κοινωνία ή συγχέουν τα Επιμελητήρια με συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ποιές ακριβώς είναι οι διατάξεις αυτές (άρθρα και παράγραφοι), των οποίων ζητά την απόσυρση, δεν αναφέρεται.

Πάντως από τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου που αναλύεται στην αιτιολογική του έκθεση δεν συνάγεται κάτι τέτοιο.

Δεν είναι θεμιτό συλλήβδην, γενικά και αόριστα, να ζητάμε, ενώ έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, την απόσυρση στο παρά ένα, διατάξεων που δεν είναι αρεστές- και μάλιστα επικαλούμενοι την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού- και να αφορίζουμε ένα νομοσχέδιο, ενώ έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, υπάρχει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η Έκθεση Αξιολόγησης των Συνεπειών της ρύθμισης, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και η Ειδική Έκθεση του άρθρου 75 του Συντάγματος. Ένα νομοσχέδιο 220 σελίδων (ουσιαστικά οι 100 σελίδες αφορούν τον Εκσυγχρονισμό των Επιμελητηρίων).

Και δεν είναι οξύμωρο να μιλάμε για υποβάθμιση των Επιμελητηρίων σε ένα νομοσχέδιο με γενικό τίτλο "Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας";

Όσον αφορά στην έκκληση να παρέμβει προσωπικά ο πρωθυπουργός για την απόσυρση "επίμαχων διατάξεων", αυτό γίνεται σπανίως και μόνο όταν πρόκειται για μείζονος εθνικής σημασίας θέματα, καθώς αρμόδιος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Εν κατακλείδι, τα Επιμελητήρια είχαν χρόνο όλο το προηγούμενο διάστημα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, όπως και έκαναν, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε, η Κυβέρνηση μορφοποίησε τις προτάσεις και τις ιδέες για εκσυγχρονισμό των Επιμελητηρίων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν παθογένειες του παρελθόντος και νομικά κενά, διασπάθιση χρημάτων και κακοδιαχείριση που έφεραν τα Επιμελητήρια στη σημερινή δεινή κατάσταση.
Ο εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας μπορεί να μην είναι πανάκεια, είναι όμως το βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μαίρη Περδικέα

Ποιος φοβάται τον εκσυγχρονισμό των Επιμελητηρίων;

Δημοφιλέστερα

To Top