ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Μανιάτης ζητά από τον Τσίπρα να αποσύρει διατάξεις από το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού των Επιμελητηρίων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλε χθες 12 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης με παράλληλη κοινοποίηση στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση στους βουλευτές Μεσσηνίας, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και στα Επιμελητήρια της χώρας.

Μέσω της επιστολής ο κ. Μανιάτης ζητά την “προσωπική παρέμβαση” του πρωθυπουργού στην απόσυρση “των επίμαχων διατάξεων” από το νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα.

Στην επιστολή του ο κ.Μανιάτης κάνει λόγο για νομοσχέδιο που “καταργεί την αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους”, και πως σύμφωνα με τον ίδιο “υπάρχουν διατάξεις που συγχέουν τα Επιμελητήρια με συνδικαλιστικά όργανα”.
“Διατάξεις που δεν υπηρετούν την ανάπτυξη και απαξιώνουν τον επιμελητηριακό θεσμό”, επισημαίνει χαρακτηριστικά κάνοντας έκκληση στον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να αποσυρθούν οι διατάξεις και να υιοθετηθούν οι προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας. Ωστόσο, δεν διευκρινίζει ποιες είναι ακριβώς οι επίμαχες διατάξεις (άρθρα-παράγραφοι) των οποίων ζητά την απόσυρση…

Αναλυτικά η επιστολή στον πρωθυπουργό:

Θέμα: «Αποδοχή προτάσεων της Επιμελητηριακής κοινότητας στο Σχέδιο Νόμου “Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις”»

“Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Κυβέρνηση κατέθεσε την 9η Οκτωβρίου 2017 προς συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», το οποίο ρυθμίζει την λειτουργία των Επιμελητηρίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, μέσα από διατάξεις που είναι σε αντίθεση των προτάσεων της Επιμελητηριακής κοινότητας, ΚΑΤΑΡΓΕΙ την αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ τον ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες.

Σας ενημερώνουμε ότι καταθέσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας κατά τη δημόσια διαβούλευση και οι παρατηρήσεις των Επιμελητηρίων και της ΚΕΕΕ δεν έγιναν σεβαστές από την Κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε στην τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων στην Θεσσαλονίκη από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.

Είναι γνωστό και πρέπει να το επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι τα Επιμελητήρια δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους Κράτους, δεν είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά αντίθετα προσφέρουν υπηρεσίες δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό τομέα, με χρήματα των επιχειρήσεων.

Επίσης, είναι τραγικό να υπάρχουν διατάξεις που στην φιλοσοφία τους συγχέουν τα Επιμελητήρια με συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Παρακαλούμε όπως παρέμβετε προσωπικά για να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Επιμελητηριακής κοινότητας, με απόσυρση των επίμαχων διατάξεων, που δεν υπηρετούν την ανάπτυξη και απαξιώνουν τον Επιμελητηριακό θεσμό, εάν πραγματικά θέλουμε σύγχρονα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ανάπτυξης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας”

O Μανιάτης ζητά από τον Τσίπρα να αποσύρει διατάξεις από το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού των Επιμελητηρίων
To Top