ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Point-system για όσους εργοδότες παραβιάζουν τη νομοθεσία-Πότε προβλέπεται “λουκέτο”

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Στην προστασία των εργαζομένων από παραβατικές συμπεριφορές των εργοδοτών τους στοχεύει νέο μέτρο που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών πρόκειται να υπάρξει στο εξής αυτοματοποιημένο ποινολόγιο στο πρότυπο του point-system για όσους εργοδότες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, το οποίο θα οδηγεί ακόμη και σε οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων.

Το ποινολόγιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα προβλέπει διαβαθμίσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος.
Η τιμωρία πέραν των προστίμων θα είναι αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 3 έως 5 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα.

Ωστόσο, για εξαιρετικές περιπτώσεις εργοδοτών που παραβιάζουν «καθ’ έξακολούθηση και συνήθεια» τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας θα προβλέπεται ακόμη και η οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ οι παραβάτες που δεν συμμορφώνονται θα έχουν και ποινικές κυρώσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μια άλλη τομή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αφορά την απλήρωτη εργασία που θα δίνει τη δυνατότητα μερικού απεγκλωβισμού του μισθωτού.

Συγκεκριμένα όποιος μισθωτός έχει θεωρήσει τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του ως καταγγελία της σχέσης εργασίας από τον εργοδότη και έλυσε μονομερώς τη σύμβαση εργασίας του, τότε θα μπορεί να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας.

Point-system για όσους εργοδότες παραβιάζουν τη νομοθεσία-Πότε προβλέπεται “λουκέτο”
To Top