MESSINIA PLUS

Ποιες περιοχές της Καλαμάτας βρίσκονται “στο κόκκινο” σε περίπτωση πλημμύρας

Μεγάλες εκτάσεις της Καλαμάτας κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως προκύπτει από τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων πλημμύρας, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, όπου μελετήθηκαν και αποτυπώθηκαν με ακρίβεια όλες οι περιοχές της χώρας, που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν. Οι χάρτες στους οποίους αποτυπώθηκαν οι “ευάλωτες περιοχές”-και στους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης- παρουσιάζουν σενάρια υδρολογικής προσομοίωσης ανά 50, 100 και 1000 χρόνια.

Στη Μεσσηνία, οι ζώνες-περιοχές δυνητικά υψηλού κινδύνου, που θα μπορούσαν δηλαδή να πλημμυρίσουν από μια ισχυρή βροχόπτωση ή ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, είναι η πεδινή περιοχή Καλαμάτας και Μεσσήνης[ ρ.Πάμισος,ρ.Άρης, ρ.Βελίκας], και η πεδινή περιοχή Μελιγαλά.

“ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ”

Το MessiniaLive απευθύνθηκε στον γεολόγο, αντιπρόεδρο ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας και δημοτικό σύμβουλο, Μιχάλη Αντωνόπουλο, που μας επισήμανε ότι πρέπει να οπωσδήποτε να γίνουν υδραυλικές μελέτες όλων των ρεμάτων που διέρχονται της Καλαμάτας και να διευθετηθούν τα ρέματα που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίξουν, αν είναι κλειστά, ή να μεγαλώσει η διατομή τους, εάν η υπάρχουσα δεν επαρκεί, ή αν έχουν εγκιβωτιστεί θα πρέπει επίσης να ανοίξουν. Σε κάθε περίπτωση, όπως μας εξήγησε, θα πρέπει η απορροή των υδάτων τους να γίνεται γρήγορα προς τη θάλασσα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμύρας των περιοχών από τα οποία διέρχονται.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι πλημμύρες, σύμφωνα πάντα με τους χάρτες επικινδυνότητας, είναι αναπόφευκτες, πρέπει όμως εμείς να προλάβουμε το κακό κάνοντας υδραυλικές μελέτες και προχωρώντας γρήγορα σε έργα που μπορούν να αποτρέψουν ίσως μια τραγωδία.

Όπως μας δήλωσε υπάρχουν χείμαρροι εντός της πόλης της Καλαμάτας, όπως ο Καραμπογιάς, το Καλαμίτσι, το ρέμα της Αγίας Σωτήρας, των οποία τα νερά δεν μπορούν να φτάσουν στη θάλασσα πριν πλημμυρίσει η περιοχή τους. Καθώς στην πορεία των ρεμάτων αυτών υπάρχουν Νηπιαγωγεία, Σχολεία, κατοικίες σε χαμηλό επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας. Προέχει επομένως να διευθετηθούν τα ρέματα.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ

Πλημμύρα στην περιοχή της Μεσσήνης από τη θάλασσα-Το ύψος του νερού εκτιμάται ότι θα φτάνει το 1 μέτρο!

Πλημμύρα από Νέδοντα ανά 50/100/1000 χρόνια

Να σημειωθεί ότι πέρα από τη φονική πλημμύρα στην Καλαμάτα στις 7 Σεπτεμβρίου του 2016, ακόμα μεγαλύτερη πλημμύρα και με δεκάδες νεκρούς έχει ζήσει η πόλη πριν περίπου 100 χρόνια, στις 16 Οκτωβρίου του 1924, όταν πλημμύρισαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης και πνίγηκε κόσμος, όπως διαβάζουμε στα ΓΑΚ Μεσσηνίας, όπου επίσης αναφέρονται πλημμύρες στην Καλαμάτα το 1839, 1860,1892, 1935.

Βεβαίως, στη σημερινή εποχή που μπορούμε ακόμα και να προβλέψουμε τον κίνδυνο πλημμύρας, με έγκαιρη πρόγνωση και προειδοποίηση του πληθυσμού, πρέπει να προλαβαίνουμε με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα τέτοια φαινόμενα με τραγική κατάληξη.
Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που μελετήθηκαν οι περιοχές αυτές [Iανουάριος 2017] και έγιναν οι χάρτες επικινδυνότητας, όχι για να καταλήξουν σχέδια επί χάρτου σε κάποιο συρτάρι, αλλά να εφαρμοστούν βάσει αυτών των ευάλωτων περιοχών, οι διευθετήσεις ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα.

Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top