ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια πρώην στρατόπεδα προορίζονται για Κέντρα Κράτησης Μεταναστών – Σε αυτά και το 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας

To Στρατόπεδο της Καλαμάτας μέσα στα σχέδια του ΓΕΣ – Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»

Λίγες ημέρες μετά τις προφορικές διαβεβαιώσεις πολιτικών προσώπων ότι “το Στρατόπεδο της Καλαμάτας δεν θα φιλοξενήσει πρόσφυγες για να ανακουφιστούν τα νησιά”, έρχεται σήμερα ένα δημοσίευμα που αναφέρει ως προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών, την στρατιωτική μονάδα της πόλης μας -που υπολειτουργεί το τελευταίο διάστημα και συρρικνώνενται η δύναμή του-, να “ταράξει” πάλι τα νερά.

Τουλάχιστον 11 είναι τα υποψήφια κενά ή ανενεργά στρατόπεδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, εκ των οποίων τα δύο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους ούτως ώστε να τους μετατρέψει σε κλειστούς χώρους για να κρατούνται οι μετανάστες που αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Τα υποψήφια στρατόπεδα τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν» εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα είναι τα εξής:
• Πυροβολικού – Θήβα
• Μηχανικού – Ναύπλιο
9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα
• 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο
• 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι
• 11ο Σύνταγμα Πεζικού/ΔΙΚΕ – Τρίπολη
• Υγειονομικού – Αρτα
• Εφοδιασμού – Μεταφορών – Σπάρτη
• 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά • Υλικού Πολέμου – Λαμία
• Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη

Από αυτά τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αυτό θα γίνεται σταδιακά στην περίπτωση που παρατηρείται υπερπληθυσμός στα υφιστάμενα.

Ποια πρώην στρατόπεδα προορίζονται για Κέντρα Κράτησης Μεταναστών – Σε αυτά και το 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας
To Top