Τροφή για σκέψη

Πινακίδα-γίγας στο νέο κόμβο της “Φωτεινής” αποτελεί κίνδυνο για τους πεζούς

Μια τεραστίων διαστάσεων ενημερωτική πινακίδα τοποθετήθηκε πάνω στο ανατολικό πεζοδρόμιο στη Ναυαρίνου, στον κόμβο της “Φωτεινής”.

Το κραυγαλέο είναι ότι η συγκεκριμένη πινακιδάρα καταλαμβάνει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου, και έχει τοποθετηθεί σε χαμηλό ύψος, πολύ κοντά στο δρόμο, με αποτέλεσμα οι πεζοί να αναγκάζονται  να κατέβουν από το πεζοδρόμιο(!) στο δρόμο, για να μην χτυπήσουν το κεφάλι τους σε αυτή… Ελάχιστα εκατοστά ελεύθερου πεζοδρομίου απομένουν για να περάσει ο πεζός, που μάλλον πρέπει  να “αγκαλιάσει” την πινακίδα για να διέλθει από το σημείο, ή να περάσει κάτω από αυτή!

Αν μάλιστα είναι και ποδηλάτης, θα πρέπει να έχει γρήγορα αντανακλαστικά και ευελιξία για προλάβει να μην τρακάρει πάνω σε αυτή. Ταυτόχρονα αίρεται ο ρόλος του νέου πεζοδρομίου, που έγινε μεν πλατύτερο ώστε να προστατεύονται οι πεζοί, απέκτησε δε εμπόδιο… Όλοι θυμούνται ότι στο σημείο υπήρχε- πριν την παρέμβαση- ένα υποτυπώδες πεζοδρόμιο και λίγο πιο πάνω καθόλου πεζοδρόμιο.

Η συγκεκριμένη πινακίδα extra Large “βγάζει μάτι” ότι έχει τοποθετηθεί εσφαλμένα και εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους πεζούς αλλά και για ποδηλάτες.

Επιπλέον οι διαστάσεις της είναι εντελώς δυσανάλογες με το πλάτος του πεζοδρομίου, καθιστώντας την πινακίδα-τέρας πάνω στο πεζοδρόμιο ακατάλληλη και κυρίως επικίνδυνη.

Είναι σίγουρο ότι απαιτούνται στο νέο κόμβο πινακίδες προειδοποιητικές προσέγγισης σε κόμβο και ενημερωτικές για τις χιλιομετρικές αποστάσεις [που ούτε και αυτό αναγράφεται], αλλά όχι σε αυτές τις προδιαγραφές. Η κραυγαλέα πινακίδα “φωνάζει” ότι είναι εκτός νομίμων προδιαγραφών για τον συγκεκριμένο δρόμο, καθώς δεν πρόκειται για εθνική οδό ή κλειστό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας με την παράταξη Κοσμόπουλου, Στάθης Σταματόπουλος σε ανάρτησή του σχολιάζει τη συγκεκριμένη πινακίδα-γίγας και επισημαίνει το πρόβλημα. Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Ομολογουμένως ένα επιτυχημένο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και με τη συνεισφορά του Δήμου Καλαμάτας, με την εξαγορά παρακείμενων τμημάτων ακινήτων, για τη διαμόρφωση του αναγκαίου πλάτους . ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ , ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΤΑΜΠΕΛΑΣ ( βλ φωτό), που καταλαμβάνει ολόκληρο το εύρος του ανατολικού πεζοδρομίου της προέκτασης της οδού Ναυαρίνου.
Μάλιστα, το κατώτατο σημείο της ταμπέλας , καθ ‘ όλο το εύρος του πεζοδρομίου , βρίσκεται σε ύψος 1,50 μ.. Δεν περνάς όρθιος. Δοκίμασα. Ή σκύβεις για να περάσεις ή κατεβαίνεις από το πεζοδρόμιο. Επίσης, η αριστερή γωνία της , όπως τη βλέπουμε , εξαιρετικά κοφτερή . Τη δοκίμασε…. κάποιος άλλος συμπολίτης μας, χθες το βράδυ , όταν θέλησε να διέλθει , χωρίς να κατέβει από πεζοδρόμιο!! Δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει αν θελήσει να διέλθει ΑΜΕΑ , με καροτσάκι ! ΚΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΙΣ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ , ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ,ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ.


Μπορεί η τοποθέτηση της εν λόγω ταμπέλας να είναι νόμιμη και να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές. Από την άλλη πλευρά όμως δοκιμάζεται και μάλιστα με σκληρό τρόπο, η ΛΟΓΙΚΗ . Με αυτή προσπάθησα να προσεγγίσω το θέμα.
ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΑΜΕΣΑ . ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ , ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ , ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ .
ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΟΣΟ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ( γνωρίζω ότι εκκρεμούν δικαστήρια) , ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ , ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΔΟ.
ΑΛΛΙΩΣ, ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ, ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ, ΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΟ!

ΔΟΘΗΚΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ “ΨΗΛΩΣΕΙ” Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ

Από την Π.Ε. Μεσσηνίας, που είναι υπεύθυνη για το έργο, μάς διαβεβαίωσαν ότι σήμερα (Δευτέρα) δόθηκε εντολή να “ψηλώσει” η πινακίδα και από το 1,65 που απέχει από το πεζοδρόμιο, να ανέβει στα 2,10m, ώστε να μην παρεμποδίζεται πλέον η διέλευση των πεζών και να εκλείψει ο κίνδυνος ατυχηματος.

Μ.Π.

Πινακίδα-γίγας στο νέο κόμβο της “Φωτεινής” αποτελεί κίνδυνο για τους πεζούς
To Top