ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: “Πιθανόν να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες”

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ένα ποσοστό ανθρώπων θα είναι βαριά περιστατικά, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, μία ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει όλες τις λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκέιας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που βρίσκεται σε καραντίνα από το σπίτι του αφότου η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, επισήμανε ακόμα πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση», ερωτηθείς και για το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης μετακινήσεων, όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ένα ποσοστό ανθρώπων θα είναι βαριά περιστατικά, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας» τόνισε.

«Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τα μέτρα. Αν μας πουν οι ειδικοί για άρση τους θα το κάνουμε» σημείωσε. «Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε τι θα κάνουμε σε 3 με 4 εβδομάδες» πρόσθεσε πάντως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στο διάγγελμά του ότι είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Η απόφαση της ΔΙΣ, εξήγησε, ήταν σε πολύ θετική κατεύθυνση, αλλά υπήρξε ένα ασαφές θέμα, ένα θολό σημείο, σχετικά με τις λειτουργίες την Κυριακή. Η κυβέρνηση θέλει ξεκάθαρες λύσεις. «Δεν θέλουμε θολά σημεία, θέλουμε ξεκάθαρες λύσεις». «Το να πιστεύει κανείς, να έχει την πίστη του μέσα του είναι ένα θέμα, άλλο ζήτημα είναι να θέτουμε σε κίνδυνο τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας συνωστιζόμενοι σε ένα χώρο».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΣΑ

“Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής και στο διάγγελμά του τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι θέμα ευθύνης όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα. Έχουμε πει πολλές φορές -και ο Πρωθυπουργός- ότι δεν δοκιμάζεται η πίστη μας αυτές τις ημέρες, αλλά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα. Χθες είδαμε την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που είναι σε πάρα πολύ θετική κατεύθυνση. Πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό κανείς. Υπήρχε, όμως, ένα θέμα ασαφές με τις λειτουργίες της Κυριακής. Πήρε την απόφαση ο Πρωθυπουργός ότι αυτές θα γίνονται μόνο με τους ιερείς Κι αυτό, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά για όλα τα δόγματα. Δηλαδή, δεν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε αντανακλαστικά. Αμέσως μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πήρε την απόφαση, που έκρινε ότι είναι σωστή και είναι σωστή για όλους. Διότι είναι ένα ζήτημα το να πιστεύει κανείς και είναι άλλο ζήτημα να θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή τους συνανθρώπους μας, συνωστισμένοι σε κάποιο χώρο.

Δεν θέλω να κρίνω την Εκκλησία ούτε θα το κάνω. Αυτό που θα πω είναι τι κάναμε εμείς. Είδαμε μια πολύ θετική απόφαση -σε γενικές γραμμές- της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με ένα θολό σημείο. Δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή θολά σημεία, θέλουμε ξεκάθαρες λύσεις. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ανοιχτές οι Εκκλησίες για το κοινό για να αποφεύγεται και εκεί ο συνωστισμός.

Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε εβδομάδα την εβδομάδα. Φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα. Χθες η Υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως, στην ανακοίνωσή της, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν διοικητικές αποφάσεις, που θα θέτουν έναν χρονικό περιορισμό. Εάν αυτός ο περιορισμός χρειαστεί να επεκταθεί, θα το κάνουμε.

Αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες. Είναι, όμως, παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες. Θα περάσουμε αυτές τις δύο εβδομάδες και μετά θα αξιολογήσουμε ξανά την κατάσταση. Με αίσθημα ευθύνης θα παίρνουμε κάθε φορά την απόφαση που χρειάζεται.

Βλέπετε ότι υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων. Ένα ποσοστό των ανθρώπων αυτών, δυστυχώς θα είναι βαριά περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία. Άρα, πρέπει να φροντίσουμε ώστε το Σύστημα Υγείας να αντέξει. Να μην τρέχουμε για “ψύλλου πήδημα” στο νοσοκομείο, ώστε οι άνθρωποι που πραγματικά το έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν. Αν μείνουμε στο σπίτι, θα το καταφέρουμε πολύ πιο εύκολα αυτό το εγχείρημα. Και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τέτοιου είδους μέτρα, που έχουμε πάρει μέχρι τώρα. Όταν μας πουν οι ειδικοί ότι πρέπει να άρουμε αυτά τα μέτρα, θα το κάνουμε”.

με πληροφορίες από: newpost.gr

Πέτσας: “Πιθανόν να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες”
To Top