ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Πέτρος Θέμελης μας χαρίζει την Παλαίστρα!

Δύο εντυπωσιακές φωτογραφίες που αποτυπώνουν με δέος το μεγαλείο της Αρχαίας Μεσσήνης, χάρισε κυριολεκτικά στους χιλιάδες διαδικτυακούς του φίλους ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο οποίος εδώ και 33 χρόνια, καθημερινά, δίνει τη μάχη με τον χρόνο και την φθορά, θέλοντας να αποκαλύψει όσα περισσότερα μπορεί από τον επιβλητικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης!

O Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Θέμελης

Έγραψε ο Καθηγητής: Αναρτώ σήμερα δύο φωτο της πρόσφατα αναστηλωμένης Παλαίστρας (χάρη σε ιδιωτική χορηγία) στην αρχαία Μεσσήνη για τις φίλες και τους φίλους που δεν έχουν ακόμη επισκεφθεί το αρχαιολογικό αυτό πάρκο.

Δυο πανοραμικές φωτογραφίες της Παλαίστρας!

Η Παλαίστρα, ήταν απαραίτητο λειτουργικό συμπλήρωμα του Γυμνασίου, προοριζόταν για την άσκηση εφήβων και αθλητών. Οργανώνεται αρχιτεκτονικά με κέντρο υπαίθρια αυλή περιβαλλομένη από δωρικές στοές και βοηθητικούς χώρους. Είναι σύγχρονη με τις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου του 3ου αιώνα π.Χ και συνέχισε να λειτουργεί ως την όψιμη ρωμαιοκρατία. Εφηβικά κατάλογοι του όψιμου 2ου αιώνα μ.Χ έχουν χαραχτεί σε δύο από τους κίονες της βόρειας στοάς με πλήθος ονομάτων της Μεσσηνιακής νεολαίας.

Γύρω από το στάδιο σώζονται οι κίονες από το Γυμνάσιο που καλύπτουν μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει στοές, παλαίστρα, δωμάτια, τεμένη, πρόπυλα. Εκεί βρέθηκαν ανδριάντες γυμνασιαρχών, κατάλογοι εφήβων αλλά και πολλές επιγραφές και αναθήματα από τα οποία αντλούνται σημαντικές πληροφορίες.

O Πέτρος Θέμελης μας χαρίζει την Παλαίστρα!
To Top