ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτρος Κωνσταντινέας: Δικαιώθηκα για τα στημένα – Βγήκα βουλευτής με 25 ευρώ

Επάγγελμα «αρτοποιός», δηλώνει με υπερηφάνεια ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας.

Υπήρξε κορυφαίος διεθνής διαιτητής FIFA και Α΄ Εθνικής, κρατώντας τη σφυρίχτρα του για 17 χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου. «Ρομαντικό ρέφερι» τον είπαν κάποιοι, «αδέκαστο και ακέραιο διαιτητή» κάποιοι άλλοι, «τρελό» τον λένε οι φίλοι του, ο ίδιος έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «μοναχικό καβαλάρη στον αγώνα απέναντι στη διαφθορά του ποδοσφαίρου».

Πολλές φορές ο φούρνος του είχε δεχτεί επιθέσεις βίας, όπου στην τελευταία, στις 23/2/2012, τον ανατίναξαν, καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, λίγο πριν πάει να ζυμώσει, καθώς κάθε βράδυ βρισκόταν εκεί μέχρι τα ξημερώματα βγάζοντας το ψωμί της ημέρας. Ο δραστήριος Μεσσήνιος όμως δεν το έβαλε κάτω και τον ξαναέστησε από την αρχή, διατηρώντας τον μέχρι σήμερα. Έναν φούρνο που τον έφτιαξαν η γιαγιά και ο παππούς του το 1943, στη συνέχεια τον πήρε ο πατέρας του και ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση πέρασε στα δικά του χέρια.
Μάλιστα, υπήρξε πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας και μέλος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.

Πατέρας δύο παιδιών, είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο δικός τους Πέτρος, που όλοι τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα. Μόλις στα 37 του χρόνια, εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2015. Μπήκε στην «αρένα» της πολιτικής, υψώνοντας τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, έτοιμος να βγάλει «κόκκινη κάρτα» όπου χρειαστεί.

Μας έδωσε τη σφυρίχτρα του και μίλησε στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» για όλα, με τη λέξη «ηθική» να κυριαρχεί σε όλη την κουβέντα.

Με αυτό το βούλευμα νιώθω δικαιωμένος. Αν και ηθικά έχω δικαιωθεί πολύ νωρίτερα από τον κόσμο. Ο κόσμος τούς έχει ήδη δικάσει. Για την ανατίναξη του φούρνου απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, γιατί δεν βρέθηκε η ύλη για τον εκρηκτικό μηχανισμό. Φαίνεται ότι ήταν τεχνικά πολύ καταρτισμένοι αυτοί που έβαλαν τη βόμβα. Οι άλλες κατηγορίες όμως ευσταθούν, βάσει της κατάθεσης που έχω κάνει.

Όταν ξεκίνησα αυτή την επανάσταση, με λέγανε γραφικό. Τα κατήγγειλα όλα, είχα επιμονή και επιμονή και ήμουν σίγουρος ότι θα έρθει η στιγμή της δικαίωσης. Δεν πρόκειται να αλλάξω ούτε ένα κόμμα από την κατάθεσή μου. Υπάρχουν πολλές καταθέσεις, από ό,τι έχω ακούσει, που έχουν αλλάξει, δεν ξέρω αν πιέζονται, αν τα σκέφτονται διαφορετικά ή αν έχουν πάθει Αλτσχάιμερ. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και σύντομα θα δούμε και το αποτέλεσμα. Θα τα πούμε στα δικαστήρια.

Ποιο είναι το παρασκήνιο, τελικά, αυτού του περιβόητου αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός, τον Ιανουάριο του 2012;

Αν πάρετε την κατάθεσή μου, θα καταλάβετε. Ακόμη δεν έχει γίνει η δίκη και δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Τα έχω καταθέσει όλα όμως στη Δικαιοσύνη. Υπήρχε ένας συσχετισμός γεγονότων. Αυτός ο αγώνας έληξε 0-0. Προσωπικά, για μένα δεν υπήρχε πέναλτι. Το θέμα δεν είναι όμως το πέναλτι, ούτε αυτό το ένα παιχνίδι. Ήταν ένα φάσμα αγώνων με διάφορες πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου, τις οποίες τις έχω καταγγείλει.

Γιατί επιλέξατε να σταματήσετε από τη διαιτησία το 2012; Φοβόσασταν; Δεχόσασταν απειλές;

Για την οικογένειά μου μπορεί να φοβήθηκα, για τον εαυτό μου δεν φοβάμαι ποτέ. Έχω άγνοια κινδύνου, γι’ αυτό πολλοί με λένε τρελό και ρομαντικό, επειδή πιστεύω στις ηθικές αξίες και πάντα θα αγωνίζομαι για αυτές. Σταμάτησα γιατί τους σιχάθηκα. Δεν ήταν αυτό που είχα στο μυαλό μου κι έτσι όπως το σκέφτεται ο μέσος ρομαντικός φίλαθλος.

Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου με έκαναν να πάθω αποτροπή για εκείνο που αγαπούσα τόσο πολύ. Κατήγγειλα όλα αυτά που γίνανε όταν ακόμη ήμουν εν ενεργεία διαιτητής και ο καλύτερος διαιτητής στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, αποχώρησα μόνος μου με μία ανακοίνωση πριν από το παιχνίδι Ατρόμητος – ΠΑΟΚ. Ήταν το τελευταίο παιχνίδι που σφύριξα και ήταν η μοναδική φορά που πήρα τα παιδιά μου στο γήπεδο.

Πολλοί τα καταγγέλλουν όταν φεύγουν αλλά αυτό κρύβει σκοπιμότητα, το σωστό είναι να το κάνεις όταν είσαι μέσα.

Όχι, όπως έχει γίνει το ποδόσφαιρο πια! Και τελικό Μουντιάλ να μου λέγατε να σφυρίξω, δεν θα το έκανα. Με το ποδόσφαιρο που έχω στο μυαλό μου… ναι, μου λείπει!

Μικρός στις αλάνες της Καλαμάτας παίζατε μπάλα; Πότε μπήκε μέσα σας το «μικρόβιο» του διαιτητή;

Αποφάσισα να γίνω διαιτητής λόγω ενός στοηχήματος. Μικρός δεν είχα σχέση με το ποδόσφαιρο αλλά με το μπάσκετ κι έπαιζα πολύ καλά. Ήμουν άναρχο πνεύμα και φώναζα στους διαιτητές. Τότε, επίμονα, ένας οικογενειακός μας φίλος, καθηγητής διαιτησίας, που πίστευε σε εμένα ως προσωπικότητα, μου έλεγε «αν είσαι μάγκας να πας να σφυρίζεις να δεις πώς είναι να “στη λέει” όλος ο κόσμος, να δεις πώς είναι η θέση του διαιτητή από μέσα». Έτσι… από αντίδραση πήγα.

Μία από τις παθογένειες του ποδοσφαίρου είναι και η διαφθορά στους διαιτητές; Είστε αισιόδοξος ότι αυτό δεν αγγίζει την πλειοψηφία και ότι μπορεί πια να διορθωθεί ολοκληρωτικά;

Να πούμε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και ναι, πιστεύω ότι δεν αγγίζει την πλειοψηφία. Οι παράγοντες που ασκούν πιέσεις είναι υπεύθυνοι για τη διαφθορά. Κι εκεί φαίνονται και οι αντιστάσεις του κάθε διαιτητή. Εγώ δεν υπέκυψα ποτέ σε πιέσεις. Η ηθική είναι πάνω από τα υλικά αγαθά. Εξάλλου, όπως είπε και κάποιος, «έχεις δει ποτέ νεκροφόρα με κοτσαδόρο;», τίποτα δεν παίρνουμε μαζί.

Τους έλεγα, όπως λέω και τώρα στην πολιτική, δεν θα με αλλάξετε εσείς, εγώ θα σας αλλάξω, όλους όσοι φέρατε την Ελλάδα σε αυτό το σημείο της κρίσης αξιών και της οικονομικής κρίσης. Η διαφθορά θα σταματήσει με κανόνες και δικλείδες.

Και οι διαιτητές άνθρωποι είναι, μπορεί να σφυρίξουν λάθος κάποια φορά. Εσείς έχετε κάνει λάθη, πιστεύετε; Ο απολογισμός έχει γίνει;

Ακριβώς. Εννοείται ότι έχω κάνει λάθη. Εσύ το βλέπεις στην κάμερα από 15 ριπλέι. Ο διαιτητής δεν μπορεί να τα πιάνει όλα, δεν είναι ρομπότ. Στα παιχνίδια γίνονται λάθη. Καλός διαιτητής είναι αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη. Το θέμα δεν είναι αν θα κάνεις λάθος. Το θέμα είναι ο δόλος και τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από ένα υποτιθέμενο λάθος.

Πιστεύετε ότι έρχεται η αναγέννηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή απλά ξαναμοιράζεται η τράπουλα;

Πιστεύω ότι οι παράγοντες φτιάχνουν το ποδόσφαιρο. Από αυτούς εξαρτάται, αρκεί να θέλουν να το φτιάξουν και να καταλάβουν ότι αυτό θα λειτουργήσει σε όφελος όλων και των ίδιων φυσικά. Ο κόσμος θα ξαναγυρίσει στα γήπεδα. Το κράτος συμβάλλει σε αυτό.

Εμείς ως κυβέρνηση φέραμε τη διεθνή ομοσπονδία, τους επισυνάψαμε τα όσα γίνονται και για να μπει τάξη ήρθε και στο ποδόσφαιρο μία «τρόικα» της FIFA και της UEFA. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θέλουμε πάρα πολλά βήματα ακόμη. Είμαι αισιόδοξος, γιατί φέτος βλέπουμε το πιο ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα της τελευταίας 20ετίας, αυτό κάτι δείχνει!

Ποιος είναι ο πιο ωραίος αγώνας που έχετε σφυρίξει;

Ένας αγώνας κωφάλαλων, τελικός, στην Καλαμάτα! Από όλους, μεγάλους μικρούς, Ελλάδα κι εξωτερικό, αυτόν έχω ξεχωρίσει. Έπρεπε να τρέχεις και να δείχνεις τις κινήσεις γιατί δεν ακούν τη σφυρίχτρα. Ήταν ιδιαίτερος αγώνας. Εντυπωσιάστηκα! Εκεί ένιωσα χρήσιμος κι εκεί ένιωσα την πραγματική αγάπη στον αθλητισμό από αυτά τα παιδιά.

Βγήκα βουλευτής με 25 ευρώ! Έβγαλα μόνο κάρτες για να έχω στον φούρνο να δίνω στον κόσμο που ερχόταν. Αυτός ήταν ο προεκλογικός μου αγώνας! Ο τυπογράφος, επειδή με ήξερε, μου έκανε έκπτωση και με ενθουσιασμό μου είπε: «Πέτρο, βάζεις; Θα σε ψηφίσουμε!». Ασχολούμουν με το αθλητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν πρόθεσή μου να πολιτευτώ, απλά να προσφέρω βάσει αυτών που έμαθα όλα τα χρόνια της ζωής μου που ασχολούμαι με τον αθλητισμό.

Κάποια στιγμή, μου λένε, θα σε βάλουμε υποψήφιο στις εκλογές κι εγώ νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα, μέχρι που είδα το όνομά μου ξαφνικά στην εφημερίδα. Να σκεφτείτε, εμένα μου είπαν ότι εκλέχθηκα βουλευτής 5 η ώρα το πρωί στη δουλειά μου, όταν ζύμωνα ψωμί. Πέρασαν δύο αστυνομικοί που έκαναν περιπολία και μου είπαν: «Πέτρο, βγήκες βουλευτής». Όπως έμαθα μετά, με ψήφισαν από πολλούς πολιτικούς χώρους κι αυτό με τιμά ιδιαίτερα.

Είστε έτοιμος να βγάλετε «κόκκινη κάρτα» μέσα στη Βουλή, όπου χρειαστεί, ακόμη και σε κινήσεις του κόμματός σας;

Την έχω βγάλει ήδη, όπου έχει χρειαστεί. Εγώ δεν είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ είμαι Αλέξης Τσίπρας. Αυτός ο άνθρωπος με εμπνέει, τον θεωρώ χαρισματικό ηγέτη, με εμπιστεύεται και πορεύομαι μαζί του για το καλό αυτού του τόπου. Ο μεσσηνιακός λαός με εξέλεξε για να μην είμαι μαριονέτα, αλλά για να έχω τον δικό μου λόγο. Όπως έλεγα και στο ποδόσφαιρο, θέλω να είμαι επαναστάτης με αιτία. Να είσαι επαναστάτης προς όφελος του κόσμου και όχι να σηκώνεις σκόνη χωρίς λόγο.

Τελικά, ποια «αρένα» είναι δυσκολότερη να διαιτητεύσετε, της Βουλής ή του ποδοσφαίρου;

Βασικό εργαλείο και στις δύο είναι το ηθικό κριτήριο και η εργατικότητα. Εμένα με επέλεξε ο κόσμος επειδή ήμουν αδιάφθορος στο ποδόσφαιρο και αυτό περιμένει να κάνω και κάνω στη Βουλή. Η νίκη του αγώνα μας θα είναι να βγούμε το 2018 από το μνημόνιο και πιστεύω θα τα καταφέρουμε.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η Μεσσηνία βρίσκεται μέσα στους τρεις πρώτους νομούς ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι μια ικανοποίηση και δείχνει ότι υπάρχει στόχος για τη Μεσσηνία. Στα δυόμισι χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατεβεί στη Μεσσηνία, που είναι παραδοσιακά δεξιός νομός, τόσοι υπουργοί όσοι δεν έχουν κατέβει τα 30 χρόνια προηγούμενων κυβερνήσεων. Γιατί οι βουλευτές πρέπει να καλούν τους υπουργούς να βλέπουν τα προβλήματα για να τα λύνουν.

Τα νούμερα φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και στον τουρισμό και στις καλλιέργειες. Προς Θεού, δεν είναι όλα ρόδινα, έχουμε ακόμη βήματα να κάνουμε. Η Καλαμάτα χρειάζεται κλίνες. Έχουμε μες στην πόλη 2.000 κλίνες μόνο, τη στιγμή που η Σαμοθράκη έχει 18.000. Αγοράζανε γραβάτα ενώ δεν είχαν το πουκάμισο. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και του αεροδρομίου και των αρχαιολογικών χώρων.

Τι θα γίνει με το οδικό κομμάτι που συνδέει την Καλαμάτα με την Πύλο και τη Μεθώνη; Θα φτιαχτεί επιτέλους; Σε δύο μόλις ώρες μπορεί να βρεθεί κάποιος από Αθήνα Καλαμάτα κι από εκεί θέλει ακόμη μία ώρα περίπου να φτάσει στη Μεθώνη, οδηγώντας σε έναν δρόμο στενό γεμάτο στροφές…

Υποχρεώθηκε η εταιρεία να δώσει τη μελέτη για το κομμάτι αυτό δωρεάν. Περιμένουμε τις προτάσεις των δήμων για το πώς θέλουν να περνά ο δρόμος, να γίνουν απαλλοτριώσεις, να βγουν οι περιβαλλοντολογικές μελέτες και κυρίως να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή τράπεζα κι όχι με ΣΔΙΤ που εγώ διαφωνώ απόλυτα, διότι θα υπάρχουν διόδια. Η περιοχή της Μεσσήνης εκεί, στην Μπούκα, είναι παρθένα περιοχή. Θυμηθείτε την κουβέντα μου: Σε 10 χρόνια θα είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές.

Έχω δει την ανατολή του ηλίου περισσότερες φορές από ό,τι άνθρωποι με διπλάσια ηλικία από εμένα. Τα ένσημά μου είναι πολλά κι είναι βαρέα κι ανθυγιεινά. Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος για τη δουλειά μου, τη λατρεύω! Ο παππούλης μου έλεγε «ένας αρτοποιός δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πλούσιος αλλά δεν πρόκειται ποτέ και να πεινάσει»! Κι όσοι νέοι θέλουν πραγματικά να δουλέψουν την επιλέγουν.

Τεφτέρι με ρεφενέ έχετε στο φούρνο;

Έχω. Βέβαια τελευταία έχουν ελαττωθεί κι εκεί βλέπω τη διαφορά μέρα με την ημέρα. Ο φούρνος, ξέρετε, είναι ένας οικονομικός δείκτης. Τον βλέπεις καθημερινά τον άλλον πώς συμπεριφέρεται και τον ξέρεις με το μικρό του όνομα.

Τι πρέπει να γίνει ώστε να μη χαθεί το παραδοσιακό φρέσκο ψωμί από τις γειτονιές;

Η μυρωδιά του φρέσκου ζεστού ψωμιού είναι μοναδική! Ο κόσμος πρέπει να παίρνει ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς. Είναι φρέσκια η ζύμη και η πρώτη ύλη ποιοτική. Διατροφικά είναι καλύτερο ψωμί. Η κατεψυγμένη ζύμη «bake off» που πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν έχει καμιά διατροφική αξία, είναι άχυρο, σκέτος αφρός. Ως πρόεδρος των αρτοποιών Μεσσηνίας έκανα μία ξεχωριστή τομή και είναι πρότυπη Συντεχνία στην Ελλάδα.

Προσφέρουμε κοινωνικό έργο που δεν το διαφημίζουμε. Και τώρα ως βουλευτής έτυχε να σώσω 5.500 παραδοσιακούς φούρνους που από το προηγούμενο μνημόνιο θέλανε να τους κλείσουνε για τα «bake off». Ανάπτυξη είναι ο μικρομεσαίος. Εμείς σώζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πέτρος Κωνσταντινέας: Δικαιώθηκα για τα στημένα – Βγήκα βουλευτής με 25 ευρώ
To Top