ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετράκος: Τα οράματα και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου πρέπει να γίνουν πράξη

Μήπως η χούντα δεν τελείωσε το ’73; Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Το γνωστό σύνθημα της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73» αποκτά στη φετινή 47η επέτειο δραματική επικαιρότητα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κυβερνά με διατάγματα του αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας ο οποίος απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων!!! τρείς μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αν νομίζει η κυβέρνηση με αυτής της φασιστικής έμπνευσης αποφάσεις θα «ξεμπερδέψει» με τα μηνύματα του Πολυτεχνείου πλανάται πλάνη οικτρά.
Η κατάσταση ανάγκης που έχει δημιουργήσει η πανδημία «δικαιολογεί προφανώς σειρά από μέτρα που περιορίζουν την άσκηση των ελευθεριών, όμως άλλο τόσο είναι βέβαιο ότι είναι ακόμη πιο πολύτιμη η διαφύλαξη του σκληρού πυρήνα του δημοκρατικού κράτους δικαίου στον οποίον αυτονόητα εντάσσονται οι ελευθερίες έκφρασης και συνάθροισης και οι θεμελιώδεις συνταγματικές εγγυήσεις τους», όπως τονίζουν στις ανακοινώσεις τους η Ελληνική Εταρεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ενώνει τη φωνή της με τους χιλιάδες αγωνιστές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης και του Πολιτισμού και καταδικάζει: την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες δεν μπορεί να τα καταργήσει η κυβέρνηση κρυπτόμενη πίσω από τις αποφάσεις του αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας. Ακόμη έστω και τώρα οφείλει να αποσύρει την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική αυτή απόφαση.

Να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων!

Δεκατέσσερις Περιφερειακοί Σύμβουλοι στην Πελοπόννησο, ενώνουμε τις φωνές μας με τους χιλιάδες αγωνιστές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης και του Πολιτισμού, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων πάνω από τρία άτομα, υπογράφοντας το παρακάτω κείμενο:
«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Οι υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι:
1. Βεργινάδη Μαρία
2. Γκιλίτσης Νικόλαος – Κων/νος
3. Γόντικας Νίκος
4. Δέδες Γιώργος
5. Δημητρακοπούλου Τζένη
6. Δρούγκας Δήμος
7. Καρούζος Χρήστος
8. Καρτσιώτης Χρήστος
9. Κελλάρης Γιάννης
10. Κάτσαρης Παναγιώτης
11. Λυμπεροπούλου Δήμητρα
12. Μποζίκης Τάσος
13. Πουλοκέφαλος Γιώργος
14. Πετράκος Θανάσης

To Top