ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Περιστατικά Ανομίας και Βίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Περιφερειακό Τμήμα Μεσσηνίας (Π.Σ.Δ.Μ.Η. – Π.Τ. Μεσσηνίας), παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, σχετικά με τα αυξανόμενα περιστατικά ανομίας και βίας που συμβαίνουν στα Α.Ε.Ι. της Πατρίδας μας.
Πριν λίγες ημέρες στις 8/11/2017, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε τετράωρη συμβολική αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την είσοδο εξαρτημένων ατόμων ακόμα και σε αίθουσες διδασκαλίας του Ιδρύματος.
Επίσης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπάρχουν καταγγελίες για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια καθηγητών και φοιτητών, αλλά και για ανεξέλεγκτη δράση ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Υπάρχουν βέβαια και περιστατικά που έχουν γίνει «σχεδόν» καθημερινά και δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό για να αντιμετωπιστούν.
Ενδεικτικά, το Ιστορικό Κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων αποτελεί το σκηνικό των επεισοδίων κυρίως τα Σαββατοκύριακα αλλά και συχνά ύστερα από εκπαιδευτικά συλλαλητήρια χωρίς οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να παρεμβαίνουν.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

Αναφέρουμε το πρόσφατο παράδειγμα στις 17/11/2017, μετά την πορεία της Επετείου για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου και το σοβαρό τραυματισμό της δικηγόρου με ναυτική φωτοβολίδα.
Από χώρο ακαδημαϊκής ελευθερίας και διακίνησης ιδεών, τα Α.Ε.Ι. εδώ και πολλά χρόνια έχουν μετατραπεί σε πεδία ελεύθερης άσκησης βίας. Με την ανοχή, είναι γεγονός, μέρους των φοιτητών καταρχήν, αλλά και του πολιτικού μας συστήματος και της κοινωνίας γενικότερα. Είναι ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας, να απαιτήσει το σεβασμό των νόμων και του Συντάγματος, αλλά και της ίδιας της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των φοιτητών, να σταματήσουν να είναι χώροι βίας τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι.
Τα Α.Ε.Ι. είναι δημόσια περιουσία, ανήκουν στους Έλληνες Πολίτες και πρέπει να προστατεύονται ακόμη και με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Κρίνεται απαραίτητο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σύστημα ελέγχου της πρόσβασης στα Α.Ε.Ι., των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας αλλά και των πολιτών όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο Α.Ε.Ι. του εξωτερικού.
Είναι παράλογο και βαθύτατα αντιδημοκρατικό, μία μικρή μειοψηφία, να καταδυναστεύει το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης με βιαιότητες και να μην μπορεί να απομονωθεί τελικά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΑΣ – ΔΙΠΛ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΘΩΝ ΣΙΑΓΚΑΣ – ΔΙΠΛ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

«Περιστατικά Ανομίας και Βίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)»
To Top