ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πέντε δόσεις ο ΕΝΦΙΑ, Επιτροπή για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

MΠΑΡΑΖ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΕΝΦΙΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ,POS,ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Σε πέντε μηνιαίες δόσεις θα καταβληθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση του φόρου ακίνητης περιουσίας πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Η τροπολογία αποτυπώνει, επίσης, την εξαγγελία για άμεση επιστροφή ΦΠΑ έως το ποσό των 10.000 ευρώ, την απαλλαγή από τον φόρο των κερδών που θα μοιράζονται στους φορολογούμενους με τη λοταρία του υπουργείου Οικονομικών καθώς και τη δυνατότητα των αγροτών να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Απαλλάσσονται από το φόρο κερδών από τυχερά παίγνια, τα χρηματικά ποσά ή κάθε είδους έπαθλα που προσφέρονται μέσω προγράμματος δημοσίων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

– Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ θα επιστρέφονται άμεσα στους δικαιούχους.

-Παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εξαιτίας των λανθασμένων στοιχείων που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη φορολογική διοίκησης, χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις.
Οι τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν από 1η Αυγούστου μέχρι 31/10/2017.

– Ειδικά για το 2017 η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2018.

Παύουν να φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα τα κέρδη από μεταβίβαση τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μη οργανωμένη αγορά και τα οποία αποκτούν φυσικά πρόσωπα και εφεξής το προκύπτον εισόδημα από τις πράξεις αυτές φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), ήτοι φορολογείται η υπεραξία από τη μεταβίβαση των τίτλων αυτών.

Υποχρεωμένοι οι δικηγόροι να έχουν POS

Επίσης, με άλλη διάταξη υποχρεούνται οι δικηγόροι να διαθέτουν POS και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.

Για τις νέες αξίες των ακινήτων

Τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής με την ονομασία «Συντονιστική Επιτροπή για την Αναθεώρηση των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων και την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων της «τράπεζας αξιών ακινήτων» προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η κυβέρνηση κινεί τη διαδικασία για την εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές κάτι που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο του μνημονίου και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων με την ονομασία «τράπεζα αξιών ακινήτων» που έχει δημιουργηθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Ψηφιακές υπηρεσίες δημόσιας περιουσίας και εθνικών κληροδοτημάτων», προκειμένου «τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτήν να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος εκτίμησης ακινήτων μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων».

Στην επιτροπή θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών ως πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ο γενικός γραμματέας δημόσιας περιουσίας, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣΑ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιμητών.

Σε πέντε δόσεις ο ΕΝΦΙΑ, Επιτροπή για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων
To Top