ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Πελοπόννησος Πρώτα” προς Τατούλη: Τι θα κάνετε για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας;

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη νέα Προγραμματική Σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας», διατύπωσαν εκ μέρους της παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα”, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Πατσαρίνος και Στέλλα Καρλαύτη.
Σε αυτή αναφέρουν:

“Δόθηκε πριν από λίγο καιρό από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε διαβούλευση η νέα Προγραμματική Σύμβαση που ορίζει ένα πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.
Ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ είναι από τους πιο σημαντικούς που έχουν υλοποιηθεί στην πατρίδα μας. Πέρα από προβλήματα και διαστρεβλώσεις που κατά καιρούς προέκυψαν (λόγω κακής διαχείρισης από πρόσωπα) ο θεσμός λειτούργησε παραγωγικά με αξιοσημείωτο πολιτιστικό έργο. Αποτέλεσε δε, μετά το «Άρμα Θέσπιδος», την εξέλιξη της αντίληψης για πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη στην περιφέρεια.
Η έλλειψη χρηματοδότησης ή η ελάχιστη χρηματοδότηση που επιβλήθηκε πριν χρόνια από μνημονιακές και συντηρητικές τακτικές, άφησε την τύχη των ΔΗΠΕΘΕ (όσων απόμειναν δηλαδή) στις Δημοτικές Αρχές. Με αυτό τον τρόπο υποβαθμίστηκε ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ και σχεδόν ενταφιάστηκε.
Σήμερα για πρώτη φορά στη σύμβαση, εκτός από το Υπουργείο και τους Δήμους που διαθέτουν ΔΗΠΕΘΕ, εντάσσονται και οι Περιφέρειες με συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως χρηματοδότηση και κάλυψη εξόδων κινητικότητας των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων προκειμένου αυτά να δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της κάθε Περιφέρειας, αναζωπυρώνοντας την προσπάθεια πολιτιστικής θεατρικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης.
Θεωρούμε ότι η Προγραμματική Σύμβαση αυτή αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις Περιφέρειες στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου, ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη τέχνη, να εξακτινωθεί η δράση των ΔΗΠΕΘΕ και να καλλιεργηθεί η θεατρική παιδεία στο πλαίσιο των διοικητικών τους ορίων. Έτσι τα ΔΗΠΕΘΕ θα γίνουν πραγματικά Περιφερειακά όπως ορίζει και το όνομά τους.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ΔΗΠΕΘΕ διαθέτει μόνο η Καλαμάτα, από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, με σημαντική ιστορία και αξιόλογη παρουσία στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας του.

Σε συνδυασμό με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες πολιτισμικής εξωστρέφειας όχι μόνο του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Επομένως, πιστεύουμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τώρα που έχει θεσμικό ρόλο στον πολιτισμό, να χρηματοδοτήσει γενναία το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες για τη δημιουργία θεατρικών παραγωγών, συμπαραγωγών και στήριξη από το ΔΗΠΕΘΕΚ των ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου (όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση). Και το πιο βασικό, να εξακτινώσει, να μεταφέρει, να προβάλει την καλλιτεχνική δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, σε φεστιβάλ, κ.λπ. Επίσης, θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης σχολείων, ΚΑΠΗ, ΑμεΑ και άλλων ευάλωτων ομάδων απ’ όλη την Περιφέρεια, προκειμένου να βρεθούν στην Καλαμάτα για την παρακολούθηση παραστάσεων.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να γυρίσει σελίδα. Δεν μπορεί να συνεχίζει την ίδια αναποτελεσματική τακτική της επιλεκτικής και αποσπασματικής χρηματοδότησης πολιτιστικών δράσεων συγκεκριμένων φορέων (βλέπε προηγούμενη κατατεθειμένη πρότασή μας 10 σημείων).
Πρέπει να αρχίσει να οργανώνει ένα σχέδιο για τον Πολιτισμό στην Πελοπόννησο, συμβάλλοντας έτσι στην ποιοτική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην καλλιέργεια και διάδοση της θεατρικής παιδείας.
Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
Ποιες είναι οι σκέψεις της Περιφερειακής Αρχής σε σχέση με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για τα ΔΗΠΕΘΕ και πώς προτίθεται να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της σε αυτή”;

“Πελοπόννησος Πρώτα” προς Τατούλη: Τι θα κάνετε για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας;
To Top