Επί Σκηνής

“Πατριδογνωσία”: Θεατρική-χορευτική παράσταση από το Γυμνάσιο-Λύκειο Πεταλιδίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Θεατρική ομάδα Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου, παρουσιάζει στο πλαίσιο των Θεατροδράσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Μεσσηνίας τη θεατρική- χορευτική παράσταση “ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ”.

Η πατριδογνωσία είναι ένα θεατρικό-χορευτικό έργο που πραγματεύεται την πρόσφατη ελληνική ιστορία, δηλαδή την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913, τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 και την ανταλλαγή πληθυσμών στην Ανατολική Θράκη, την αγγλική κατοχή της Κύπρου, μέχρι τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και την κήρυξη της ανεξαρτησίας το 1959, την τούρκικη εισβολή στο νησί το 1974, ενώ παράλληλα κλείνει με μια μικρή αναφορά στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το κεμαλικό καθεστώς των Νεότουρκων, καθώς εφέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γενονκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το θεατρικό μέρος του έργου συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς προερχόμενους από τα μέρη για τα οποία γίνεται και η αντίστοιχη ιστορική αναφορά. Κύρια πρωταγωνίστρια η Ελλάδα, η οποία αφηγείται τα πάθη της στο διάβα της ιστορίας, ενώ οι μνήμες της ζωντανεύουν μέσα από μια μαθητική αίθουσα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, όπου δάσκαλος και μαθητές αναβιώνουν μέσα από τους χορούς τους τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την νεότερη ελληνική ιστορία.

Το έργο κλείνει με την κραυγή της πληγωμένης Ελλάδας να αναθεματίζει κάθε μορφή πολέμου και βίας και παράλληλα να καλεί σε μια κοινή συστράτευση για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Για το σενάριο και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπεύθυνη είναι η Διευθύντρια του Λυκείου Πεταλιδίου Γρουσουζάκου Δήμητρα, ενώ υπεύθυνος για το χορευτικό μέρος της παράστασης είναι ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Κατσάς Ιωάννης.

Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019
Ώρα 8. 30΄μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Είσοδος Ελεύθερη.

Διαβάστε και αυτό:

Λύκειο Πεταλιδίου: Θεατρική παράσταση για τη γενοκτονία των Ποντίων στο ΔΗΠΕΘΕΚ

“Πατριδογνωσία”: Θεατρική-χορευτική παράσταση από το Γυμνάσιο-Λύκειο Πεταλιδίου
To Top