ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας: Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Μάνης για τα δασικά

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Μάνης για τους Δασικούς χάρτες πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία τους, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Γιάννη Πάζιο και την Αναπληρωτή Γραμματέα κ. Ευγενία Κουτσοσταθοπούλου.
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα τόνισαν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν μερίμνησαν έγκαιρα για την ορθή δημιουργία του δασολογίου και του κτηματολογίου. Υπογράμμισαν ότι η ερήμωση της υπαίθρου και ιδιαίτερα της Μάνης έγινε με ευθύνη όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, γεγονός που οδήγησε στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών και στο άγριεμα των πατρογονικών τους κτημάτων, τα οποία σήμερα η κυβέρνηση, μέσω των Δασικών Χαρτών, βαφτίζει «δασικά».
«Είναι παράλογο», τόνισαν, «σε περιοχές όπως η Μάνη, όπου η τουριστική πίεση για εξοχική κατοικία είναι μεγάλη, να καταναλώνουμε από την ελάχιστη γόνιμη γη για δόμηση και να προστατεύουμε τα βράχια και τις αφάνες!».
Καυτηρίασαν την πολιτική που έχει εφαρμοστεί για τα δάση που εγκλώβισε χιλιάδες πολίτες και ιδιαίτερα του Μανιάτες στις Διευθύνσεις Δασών και ευνόησε τους καταπατητές.
Βασική τους διεκδίκηση αποτελεί η αναθεώρηση του ορισμού του Δάσους που θα απεγκλωβίσει χιλιάδες ιδιοκτήτες, η μέριμνα για τους δασωμένους αγρούς ως απότοκο της έλλειψης πολιτικών στήριξης του πρωτογενή τομέα ειδικότερα για την περιοχή της Μάνης με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την χρήση γης, οι οποίοι πρέπει να αποδοθούν άμεσα στους ιδιοκτήτες τους χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις, η εξέταση των υπολοίπων ακόμη και των ΔΔ που υπάρχουν αντιρρήσεις από επιτροπές μέσω αυτοψιών αλλά και ευρύτερα η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων στην τεκμηρίωση του χαρακτήρα των εκτάσεων.
Ενημέρωσαν πως στις 6 Δεκεμβρίου εξετάζεται η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουν πρόταση νόμου σχετικά με τους δασικούς χάρτες και την περιοχή της Μάνης, την οποία και θα καταθέσουν σε όλα τα κόμματα ώστε να πάρουν θέση.
Την πρόταση νόμου έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος.

Εκ μέρους της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας ο Γραμματέας Γιάννης Πάζιος τόνισε πως η περιοχή της Μάνης διαχρονικά έχει εγκαταλειφθεί από όλες τις κυβερνήσεις και στο μέτρο των ευθυνών που αναλογούν στο χώρο του ζήτησε συγγνώμη και ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις διαχρονικές ευθύνες για την έλλειψη κτηματολογίου και δασολογίου. Ανέφερε πως δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν πολιτικές ενεργού στήριξης των πληθυσμών της περιοχής (κάτι που διαφαίνεται από την δημογραφική συρρίκνωση) και δεν εφαρμόστηκε ποτέ κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και στήριξης του αγροτικού πληθυσμού που κινδυνεύει να αλλοιωθεί από την άναρχη οικιστική επέκταση λόγω τουριστικής πίεσης και τώρα με τους Δασικούς χάρτες δέχεται το τελειωτικό χτύπημα.
Τόνισε πως η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας τρεις μέρες μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών πήρε ξεκάθαρη θέση για τις συνέπειες που θα έχει η προχειρότητα και ο φοροεισπρακτικός χαρακτήρας της διαδικασίας και πρότεινε το πάγωμα τους και την επανεξέταση κάθε πτυχής με τεχνοκρατική υποστήριξη μιας και με την προτεινόμενη από την κυβέρνηση διαδικασία θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με τραγικές επιπτώσεις.
Ενώ και κεντρικά έχουν κατατεθεί εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόσο στις 27 Ιανουαρίου όσο και στις 13 Φεβρουαρίου από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική ομάδα ερωτήσεις στην Βουλή αναδεικνύοντας σωρεία προβλημάτων στην διαδικασία.
Ενδεικτικά ανέφερε πως η διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος συνιστά την παραδοχή από πλευράς του κράτους της αναξιοπιστίας των προτεινόμενων χαρτών. Δυστυχώς όμως η περήφανη κυβέρνηση Καμμένου – Τσίπρα αγνοώντας προκλητικά χιλιάδες ιδιοκτήτες προβάλλει ως προτεραιότητα της, την άρον άρον ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαλούμενη το μνημόνιο, προτιμώντας την σταδιακή δήμευση εκτάσεων πολιτών, τινάζοντας στον αέρα τοπικές οικονομίες, γόνιμες γαίες που προσέφεραν προστιθέμενη αξία και προκαλώντας παραλυτικά φαινόμενα στην αξιοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αγρότες.
Μάλιστα ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως άμεσα θα ενημερώσει τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να πάρουν θέση απέναντι στο ζήτημα που ταλανίζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Και θα σταθεί αρωγός τόσο στην προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση όταν την παρουσιάσει η Επιτροπή Αγώνα όσο και σε αιτήματα που θα στοχεύουν στην επίλυση παθογενειών που ταλανίζουν την Μάνη.

ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας: Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Μάνης για τα δασικά
To Top