Βιβλίο

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Χρήστος Κουμάντος – Δήμαρχος Καλαμάτας»

Ο Ιατρός Χρήστος Κουμάντος διατέλεσε δήμαρχος Καλαμάτας για τρεις θητείες

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγή Χ. Κουμάντου «Χρήστος Κουμάντος, Δήμαρχος Καλαμάτας» συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Νικόλαος Πολίτης» στην Καλαμάτα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Θανάσης Χρήστου, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Αντωνία Παυλάκου, φιλόλoγος, συγγραφέας, γενική γραμματέας της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων.

Στον πρόλογό του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο συγγραφέας Π. Κουμάντος: «Μετά το τελευταίο βιβλίο μου “ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1834 – 1978” έγινα αποδέκτης πολλών προτάσεων, κυρίως από ηλικιωμένους και φιλίστορες συμπολίτες μου, να καταγράψω εκτενέστερα την πολιτική διαδρομή του αείμνηστου πατέρα μου Χρήστου Κ. Κουμάντου Δημάρχου Καλαμάτας.

Δεν το κρύβω ότι ένοιωσα συγκίνηση μα και ευχάριστη έκπληξη με τη σκέψη ότι υπάρχουν ακόμα στην πόλη συνδημότες μας που δείχνουν τόσο έντονο το ενδιαφέρον για να μάθουν λεπτομέρειες για την κοινωνική και πολιτική παρουσία και δράση ενός δημάρχου του περασμένου αιώνα. Προφανώς με θεωρούν μία από τις τελευταίες ζώσες πηγές, που διαθέτω αξιόπιστα γραπτά στοιχεία και ισχυρό απόθεμα μνήμης για τη συγγραφή μιας πολιτικής βιογραφίας. Όλους τους ευχαριστώ.

Ο αείμνηστος Δήμαρχος Καλαμάτας Χρήστος Κουμάντος

Το επίκεντρο της πολυσέλιδης ιστορικής μονογραφίας μου είναι ο Χρήστος Κ. Κουμάντος. Χρημάτισε αιρετός δήμαρχος για πρώτη φορά την προπολεμική περίοδο 1934 – 1937, για δεύτερη 1957 – 1959 και για τρίτη 1959 – 1964. Μέσα σ’ αυτές τις περιόδους αναπλάθεται ο βίος και το έργο του αείμνηστου πατέρα μου δημάρχου Καλαμάτας Χρήστου Κ. Κουμάντου.

Περιγράφεται ο αγώνας και η αγωνία του δημάρχου να εξεύρει τους αναγκαίους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των απαραιτήτων έργων στην πόλη, να παρέμβει δραστικά ο Δήμος στην κοινωνία, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και να διασφαλίσει τελικά ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.
Περιγράφονται ακόμα εντελώς συνοπτικά και υπό την επιβολή της χρονολογικής συνέπειας, η επαγγελματική και πολιτική διαδρομή του, οι διωγμοί που υπέστη από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, τα στρατεύματα Κατοχής και τους συνεργάτες τους στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η αναγκαστική τοποθέτησή του στη μυλόπετρα της εμφύλιας διαμάχης και η αποτυχημένη προσπάθειά του να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Η πόλη της Καλαμάτας τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στην οδό Χρ. Κουμάντου ακριβώς δίπλα από το Ιστορικό Δημαρχείο, που είναι πλέον πεζόδρομος.

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Χρήστος Κουμάντος – Δήμαρχος Καλαμάτας»
To Top