Βιβλίο

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας»

ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΑΡΕΣΤΗ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» που είναι αφιερωμένο στην επική αυτοθυσία του σύγχρονου εθνομάρτυρα λοχαγού καταδρομών Νικόλαου Κατούντα, διοικητού του 31 ΛΚ της 33 ΜΚ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/3 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, διοργανώθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) και τις Εκδόσεις «Ινφογνώμων». Ο Δήμος Καλαμάτας εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου, ο Ανδρέας Μορφίτης, Αντιπρόεδρος Κυπριακού Κέντρου Μελετών,
Σάββας Μέντζης, συμπολεμιστής του λοχαγού Νικόλαου Κατούντα, ο Γεώργιος Πραχαλιάς, Τχης (εα), γεωπολιτικός,
κι ο Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι: Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Αντγος (εα) Σταύρος Κουτρής, Πρόεδρος ΕΑΑΣ ενώ από την οικογένεια του ήρωα η Σύλβια Κατούντα.

Ο Νικόλαος Κατούντας γεννήθηκε στη Πάτρα το 1943.
Ήταν απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τοποθετήθηκε στις Καταδρομές (ΛΟΚ) και εκπαιδεύτηκε ως αλεξιπτωτιστής, βατραχάνθρωπος και χιονοδρόμος.
Υπήρξε κορυφαία ηρωική μορφή της μάχης της Κερύνειας και χαρακτηρίσθηκε το Λιοντάρι της Κερύνειας για την γενναιότητα του και την αυτοθυσία του
Ως διοικητής του 31ου Λ. Κ. της 33ης Μ. Κ., πολέμησε στον Άγιο Ιλαρίωνα και Αγ. Γεώργιο της Κερύνειας τον Ιούλιο του 1974 και αντιμετώπισε μαζί με τους στρατιώτες του το μεγαλύτερο καίριο βάρος των Τούρκων εισβολέων.
Το Λιοντάρι της Κερύνειας, όπως τον αποκαλούν, έδωσε άνισες μάχες, μόνος και αβοήθητος μαζί με τους στρατιώτες του εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Όταν όλα χάθηκαν, αυτοθυσιάστηκε με γενναιότητα για να καλύψει μέχρι και τον τελευταίο στρατιώτη του.Ως Λεωνίδας έμεινε εκεί για να φυλάει Θερμοπύλες και με την ηρωική του αυτοθυσία δόξασε Ελλάδα και Κύπρο, αφήνοντας πίσω του, τους δικούς του ανθρώπους, την γυναίκα του και τις δύο κόρες του.

Βίντεο από το κανάλι του κ.Σάββα Καλεντερίδη.

To Top