ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραμένει αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα του Βιολογικού Καλαμάτας-Έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση δηλώνει ο Δήμαρχος

Αυξάνεται το ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας, με τις νέες εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο 13-14 Μαρτίου να δείχνουν 13.000 αντίγραφα του ιού ανά λίτρο. Τα παραπάνω ανακοίνωσε πριν λίγο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ρίχνοντας και πάλι τη “βόμβα” για τα λύματα στο Βιολογικό που παραμένουν, ως φαίνεται, με ισχυρό ιικό φορτίο. Όπως είπε, το ιικό φορτίο δεν εντοπίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Καλαμάτας, αλλά έχει διασπαρεί σε όλες τις περιοχές, που στο σύνολό τους δίνουν τα νούμερα αυτά στην είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού.

Το ιικό φορτίο στα λύματα εξακολουθεί να παραμένει υψηλό από τις τελευταίες αναλύσεις, αλλά σύμφωνα με τον δήμαρχο- που επικαλέστηκε τις διευκρινίσεις των χημικών- υπάρχει ακόμα σταθερότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο Δήμαρχος συνέστησε και πάλι ψυχραιμία, υποστηρίζοντας ότι τα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ για την περιοχή μας είναι χαμηλά.

“Τα αποτελέσματα δείχνουν την τάση και όχι το πραγματικό πλήθος των κρουσμάτων, που στην περιοχή μας διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο”, επανέλαβε ο Δήμαρχος. “Οι έλεγχοι γίνονται, όπως και σε όλη τη χώρα, για να  μπορέσουμε να έχουμε ένα μέτρο μεγέθους για την πορεία της πανδημίας. Στη μικροβιολογία αυτό το μέγεθος αύξησης του ιικού φορτίου υποδηλώνει σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά επαγρύπνηση”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

Να υπενθυμίσουμε  ότι αναλύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου, έδιναν 9.000 αντίγραφα του ιού ανά λίτρο, περίπου 600 ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο, ενώ στις 8 Μαρτίου οι αναλύσεις έδειχναν 12.000 αντίγραφα του ιού δηλαδή πιθανά 800 ενεργά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Μετά τις τελευταίες αναλύσεις των λυμάτων, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, τα πράγματα αριθμητικά τουλάχιστον δεν δείχνουν καλύτερα, καθώς τα αποτελέσματα δίνουν 13.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων, δηλαδή, σύμφωνα με το μοντέλο αλγορίθμων, κάτι λιγότερο από 1000 πιθανά ενεργά κρούσματα, αριθμός  που τρομάζει.

Ωστόσο, καλό είναι κάποιος χημικός, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, να εξηγήσει στον κόσμο που δικαιολογημένα ανησυχεί με αυτά τα νούμερα που ανακοινώνονται, πως συμβαίνει το οξύμωρο, τα λύματα να έχουν ισχυρό ιικό φορτίο,  και από την άλλη να καταγράφεται  χαμηλός αριθμός κρουσμάτων. Δεν γίνονται αρκετά τεστ ώστε να αποτυπώνεται ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων, και εν προκειμένω οι ασυμπτωματικοί φορείς; “Δείχνουν την τάση της πανδημίας όχι το πραγματικό πλήθος των κρουσμάτων”, επανέλαβε ο Δήμαρχος. Τότε γιατί γίνονται αυτές οι ανακοινώσεις που μπορεί να στοχεύουν μεν στην ενημέρωση του κόσμου, αλλά μάλλον πανικοβάλλουν; Μήπως τα νούμερα αυτά είναι για επιστημονική χρήση και δεν υπάρχει λόγος να ανακοινώνονται στο κοινό, προκαλώντας πανικό; Γιατί υπάρχει ανησυχία στον κόσμο της πόλης, αλλά και σκεπτικισμός που φτάνει ακόμα και στην αμφισβήτηση, με  ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Μαίρη Περδικέα

To Top