Υγεία

Πάνω από 1600 οι νεκροί από ανθεκτικές λοιμώξεις ετησίως από κακή χρήση αντιβιοτικών

Ανάγκη για δημιουργία τμημάτων λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας

Δραματικά είναι τα αποτελέσματα από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών στη χώρα μας. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 1.627 άνθρωποι, εξαιτίας λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η δημιουργία τμημάτων λοιμώξεων στα νοσοκομεία.

Τα παραπάνω τόνισαν χθες ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Συντοντιστής/Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan κ. Γιώργος Σαρόγλου και η Α. Καραϊσκου, Προϊσταμένη Τμήματος Ποιότητας και Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων στο "Θριάσιο" ΓΝ Ελευσίνας, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της ημερίδας του ΕΟΔΥ (π. ΚΕΕΛΠΝΟ), με κεντρικό θέμα «Η αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής στη χώρα μας», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και νοσοκομείων.

Ο κ. Γ. Σαρόγλου, παρουσίασε τις διεθνείς πρακτικές για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία υπογραμμίζοντας το τρίπτυχο επιμελητεία – εφαρμογή προγραμμάτων επιτήρησης – φροντίδα, ενώ έκανε λόγο για τον τραγικό απολογισμό της απώλειας των ανθρώπινων ζωών στη χώρα μας από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια που κάθε χρόνο φθάνει τους 1.627 νεκρούς.

Από την πλευρά της, η κ. Α. Καραϊσκου, παρουσίασε τις διεθνείς τεκμηριωμένες πρακτικές σχετικά με τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και σημείωσε ότι «Πρόκειται για έναν παγκόσμιο καταστροφικό κίνδυνο που αν δεν αντιμετωπιστεί, οι μετέπειτα γενεές θα υποστούν τις επιπτώσεις της και μάλιστα σε πολλαπλάσιο βαθμό. Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι πολύ σημαντικός σε κάθε επίπεδο και οι προκλήσεις τεράστιες για την επιβίωση των ίδιων των υγειονομικών συστημάτων». Υπογράμμισε παράλληλα, ότι το κόστος των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι τεράστιο γι’αυτό και κρίνεται απαραίτητη η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ελέγχου λοιμώξεων καθώς και δημιουργία Τμημάτων Ελέγχου Λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, κ. Σ. Τσιόδρας, παρουσίασε τη παγκόσμια διάσταση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής και τη διεθνή κινητοποίηση. Τόνισε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μια σοβαρή απειλή με πολύ υψηλά ποσοστά σε πολλές χώρες και γι' αυτό χρειάζονται επειγόντως δράσεις πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, ενώ υπογράμμισε τον πρωταρχικό ρόλο της εφαρμογής της υγιεινής των χεριών στα ελληνικά νοσοκομεία.

Στη διάρκεια της ημερίδας, δόθηκε έμφαση στην απαραίτητη ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών από πολίτες, ιατρούς και φαρμακοποιούς.

Η κ. Φλ. Κοντοπίδου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη του Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής και Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΕΟΔΥ, παρουσίασε δεδομένα για τη μικροβιακή αντοχή, τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και την κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας από τα δεδομένα της εθνικής επιτήρησης που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τα υγειονομικά συστήματα έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και τα εθνικά σχέδια δράσης θα πρέπει να αποτυπώνουν τις προτεραιότητες κάθε χώρας να θέτουν στόχους και να αξιολογείται η πρόοδός τους συστηματικά».

Η κ. Κοντοπίδου υπογράμμισε ότι η κατανάλωση των αντιβιοτικών και η μικροβιακή αντοχή δεν αφορά μόνο την ανθρώπινη υγεία, αλλά και των ζώων και του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θίγονται οι ακραίες ηλικίες δηλαδή νεογνά και ηλικιωμένοι. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η επίπτωση στην υγεία του πληθυσμού, αλλά και στο κοινωνικο οικονομικό επίπεδο.

Για τον εξωνοσοκομειακό χώρο, έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης, επιτήρησης αλλά και των εργαλείων που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε εκείνους που συνταγογραφούν.

Αντίστοιχα, οι πολίτες χρειάζονται ενημέρωση.

«Η χώρα μας παρουσιάζει μείωση όσον αφορά στη χρήση των αντιβιοτικών από τους πολίτες σύμφωνα και με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου. Όπως επίσης και σημαντική ευαισθητοποίηση στη γνώση των επιπτώσεων της μικροβιακής αντοχής , παρόλα αυτά οι Έλληνες δεν έχουν πιστεί ακόμη ότι δεν πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για ένα απλό κρυολόγημα ή μια ίωση».

Η κ. Κοντοπίδου υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων το οποίο εφαρμόζεται ήδη στα νοσοκομεία, με τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα να αρχίσουν να διαφαίνονται, λειτουργικοί θεσμοί και δομές σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και νοσοκομείων, αλλά θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση με επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και διαδικασίες αξιολόγησης. Η αλλαγή συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων αποδεκτών είναι σημαντική για να εφαρμοστούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Κατά την προσφώνησή του στην ημερίδα ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αν. καθηγητής χειρουργικής, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι δεν πρέπει να μένουμε μόνο στις παγκόσμιες ημέρες για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών αλλά έχουμε ανάγκη από τη διαρκή ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Ο επικεφαλής για το Πρόγραμμα της Μικροβιακής Αντοχής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, Δρ. D. Monnet, παρουσίασε ευρωπαϊκά δεδομένα ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατες δημοσιεύσεις για τις σημαντικές επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στα οικονομικά οφέλη από την επένδυση στις στρατηγικές για την αντιμετώπισή της.

Σε παρέμβασή του, ο Διευθυντής του φαρμακείου του Λαϊκού Νοσοκομείου κ. Αντ. Μαρκογιαννάκης, αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές για την εφαρμογή ενός ασφαλούς προγράμματος επιτήρησης κατανάλωσης αντιβιοτικών σε πραγματικό χρόνο που εφαρμόζεται ήδη στο νοσοκομείο του.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής του Τομέα Μικροβιολογίας, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέλυσε τη στρατηγική της «Ενιαίας Υγείας» δηλαδή τη στενή σχέση μεταξύ του επιπέδου υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος και την διυπουργική επιτροπή που έχει ήδη δραστηριοποιηθεί με εκπροσώπους από το Υπουργείο Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.

Πηγή

Πάνω από 1600 οι νεκροί από ανθεκτικές λοιμώξεις ετησίως από κακή χρήση αντιβιοτικών

Δημοφιλέστερα

To Top