Επιχειρείν

“Πανελλήνιο”: Ξενοδοχείο και Καφετέρια στο Λιμάνι Καλαμάτας

Παίρνει ξανά ζωή το ιστορικό κτήριο του “Πανελληνίου” στο Λιμάνι της Καλαμάτας, μετά από ένα διάστημα που παρέμεινε κλειστό. Υπό νέα διεύθυνση θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο ο πρώτος του όροφος και ως καφετέρια το ισόγειο. Μάλιστα η επιχείρηση με τα σουβλάκια που στεγαζόταν σε τμήμα του κτηρίου αποχωρεί, και έτσι και ο χώρος αυτός θα αξιοποιηθεί από το “Πανελλήνιο”, προκειμένου να λειτουργήσει ως κουζίνα. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται πυρετωδώς προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαμόρφωσή του και η νέα χρήση του κτηρίου κατά το ήμισυ ως ξενοδοχείο.

Το σήμα κατατεθέν του λιμανιού της πόλης, σημείο συνάντησης για τους Καλαματιανούς για πάνω από έναν αιώνα, πρόκειται σύντομα να ανοίξει ξανά και να υποδεχτεί τον κόσμο του.
“Στο κατάστημα του «Πανελληνίου», που θα φέρει και πάλι το όνομα αυτό, εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης, προκειμένου ο όροφος να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο και το ισόγειο ως καφετέρια κ.λπ.” μας πληροφορεί μέσα από την ιστοσελίδα του ο Δήμος Καλαμάτας.

Κοσμικόν Κέντρον το “Πανελλήνιον”

Το “Πανελλήνιο” κτίστηκε το 1904 από τον εμποροβιομήχανο Γεώργιο Ι. Στασινόπουλο, διαβάζουμε, στο λεύκωμα “Η Καλαμάτα, μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974”,των Αναστασία Μηλίτση-Νίκα & Σταυρούλα Βερράρου για τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Μεσσηνίας.

Πρωτολειτούργησε ως ψυχαγωγικό κέντρο το 1909 από τους Νίκο Παπαδέα και Γιώργο Φραγκούλη, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνσή του ο Βασίλης Κουτσομανιώτης και μετά το 1952 η οικογένεια Μαυροειδή.

Ο χώρος λειτουργούσε άλλοτε ως καφενείο ή εστιατόριο και άλλοτε ως αίθουσα χορού και μπιλιάρδου, ενώ συχνά φιλοξενούσε μουσικά και θεατρικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες.Τους καλοκαιρινούς μήνες έσφυζε από ζωή, ήταν κυριολεκτικά το “στέκι” των Καλαματιανών.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που θα λειτουργήσει ο πρώτος όροφος ως ξενοδοχείο, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στους Καλαματιανούς και μη, που αδημονούν να ανοίξει τις πόρτες του ξανά, για να απολαμβάνουν τον καφέ τους αγναντεύοντας το λιμάνι.

Μαίρη Περδικέα

“Πανελλήνιο”: Ξενοδοχείο και Καφετέρια στο Λιμάνι Καλαμάτας
To Top